Chovanec odpálkoval Rakousko: Krácení dotací za odmítání uprchlíků je nesmysl

Praha - Požadavek rakouského kancléře Christiana Kerna na krácení evropských dotací pro země odmítající uprchlíky je podle českého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) nesmyslný. Ministr v dnešní tiskové zprávě uvedl, že Česko dostatečně pomáhá při uprchlické krizi v místě konfliktů a evropských zemích, kam uprchlíci přicházejí. O krácení dotací mluví i další evropští politici. Eurokomisařka pro regionální rozvoj Corina Cretuová ale loni uvedla, že využívání peněz z evropských fondů není vázané na migraci.

Rakouský kancléř požaduje citelné krácení unijních peněz pro členské země EU, které budou nadále odmítat přijímání uprchlíků. Tento návrh vznesl den před summitem EU v Bruselu, který se bude zabývat také migrační krizí. Opatření by postihlo zejména země visegrádské čtyřky, jejímž členem je kromě Česka i Maďarsko, Polsko a Slovensko.

"Dnešní prohlášení rakouského kancléře Kerna je dalším nepochopitelným krokem, který rozděluje EU v době, kdy bychom místo neshod měli hledat společná řešení," reagoval na Kernův požadavek Chovanec.

"Česká republika je v rámci uprchlické krize jednou z nejaktivnějších zemí, která důsledně pomáhá přímo v místě konfliktů i v okolních státech. Aktivní pomoc tam, kde je potřeba, přesně to je cesta, kterou se podle nás mají problémy řešit," doplnil.

S Kernem, který vede rakouskou sociální demokracii od minulého roku, bude moct Chovanec o rozporu diskutovat v sobotu, kdy bude rakouský kancléř hostem brněnského sjezdu ČSSD stejně jako slovenský premiér Robert Fico.

Proti krácení se v úterý postavil i německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Jiní němečtí politici, včetně kandidáta sociální demokracie na kancléře Martina Schulze, ale podobný postih zvažují.

Loni požádalo o azyl v Česku 1475 cizinců, což bylo o 50 méně než v roce 2015. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou ani několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18.000 žádostí. Policie loni v Česku chytila 5261 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Proti roku 2015 je to o 3302 zadržených cizinců méně. Nejčastěji byli loni v zemi nelegálně občané Ukrajiny, kteří tvořili téměř třetinu zadržených.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec uprchlíci EU (Evropská unie) Česká republika Christian Kern

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

O kolik se zvýší platy státních zaměstnanců? Středula má "skromný" požadavek

Každým dnem se blíží letní prázdniny, po nichž by si měli polepšit státní zaměstnanci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zástupci odborářů v čele s předákem Josefem Středulou se minulý týden shodli, že platy ve státní sféře ještě letos porotou. Otázkou však je, o kolik se zvýší. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy