Fischer se sejde s šéfredaktory kvůli náhubkovému zákonu

Praha - Premiér Jan Fischer hodlá v nejbližších dnech na žádost šéfredaktorů českých médií svolat schůzku a jednat s nimi o takzvaném náhubkovém zákoně. Fischer to řekl po pondělním zasedání vlády.

„Já jsem se tím začal zabývat s panem ministrem (pro lidská práva Michaelem) Kocábem. Počítám, že se do 14 či do deseti dnů s pány šéfredaktory sejdeme, ty věci si ještě vyjasníme, a potom se dohodneme na eventuelních dalších krocích, které jsou v rukou exekutivy“ řekl Fischer.

Stížnost k Ústavnímu soudu podalo na náhubkový zákon 34 senátorů. Podání stížnosti inicioval místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

"Napadnutelný je zákon již z procedurálního hlediska. Novela formou přílepku neprošla vládou a ve sněmovně o něm nebyla žádná rozprava. Už toto může být pro Ústavní soud důvodem zákon zrušit," vysvětlil. Podle Pitharta je nutné udržet v rovnováze právo na informace a právo na ochranu soukromí, nelze ani jeden z těchto principů popřít předem.

Novela zakazuje zveřejnění policejních odposlechů, informace o účastnících trestního řízení mladších 18 let a údaje o obětech vybraných trestných činů. Média nesmějí zveřejnit jméno ani informace vedoucí k identifikaci. Informace mohou poskytnout pouze se souhlasem obětí.

Kromě Senátu byla proti schválení novely také média, ohradil se proti němu Syndikát novinářů, Unie vydavatelů, Světová asociace novin, mezinárodní organizace Reportéři bez hranic a další. Zákaz zveřejnění odposlechů, které nebyly použity u soudu, je podle nich porušením svobody projevu a práva občanů na informace. Kromě finančních sankcí přitom za porušení zákona hrozí i pětileté vězení.

Zákaz zveřejňování odposlechů byl přidán k vládní novele o ochraně údajů obětí trestných činů na popud poslanec Marka Bendy (ODS). Poslanecká sněmovna návrh schválila a přehlasovala i Senát, který návrh sněmovně vrátil. Senát bez připomínek ponechal pouze tu část zákona, která se vztahovala na ochranu soukromí obětí trestných činů. Vrácení návrhu sněmovně podpořilo 49 z 62 přítomných senátorů. Novelu trestního řádu podepsal 13. února prezident Václav Klaus. Ústavní stížnost je nyní jediným prostředkem, jak zákon napadnout.

Související

Jan Fischer

Expremiér Fischer nechápe, že vláda plánuje větší schodek než v roce 2020

Bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer nechápe, že vláda plánuje pro příští rok větší deficit, než v koronavirovém roce 2020. Řekl to dnes v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Základní parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun schválila vláda v pondělí, loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

Více souvisejících

Jan Fischer náhubkový zákon

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy