Můžete mě i zabít a já nebudu rezignovat. Babiš se hájil ve Sněmovně

Praha - Dnes ve 13 hodin začala mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Schůze nese název Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti. Ministr financí vnímá schůzi jako další pokus politiků, jak ho popravit.

"Přišel jsem proto, abych se snažil vysvětlit lidem, co se vlastně v naší zemi děje," pravil na úvod své řeči Andrej Babiš. Dle něj je schůze dalším pokusem "popravit" Babiše. Prý všem "strašně vadí". "Máme tady zmanipulované a nezákonné odposlechy, vy se radujete, vy jenom nevíte, že jednou to možná potká vás," dodává. Babiše prý možná zavřou, možná "dokonce zastřelí". 

Krizi vnímá jako souboj o budoucnost této země. "My jsme byli velice úspěšná vláda. Mohli jsme vejít do historie jako nejúspěšnější vláda od revoluce," míní. Prý má na tom největší zásluhu, protože řídí finance. "Nový mocenský pakt Sobotka - Kalousek" prý nasekal jen dluhy.

"Pracuje se na zavření Babiše. Teď se pracuje na tom, aby ty nelegální odposlechy byly legální, i když jsme zvědavý, jestli to nějaký soudce povolí," pokračuje agresivně.

Navrátil se pak k tématu vládní krize. Za ní může dle jeho slov Sobotka a klesající preference ČSSD. "Chápu, že ústava je víc, než koaliční smlouva," řekl. Ale nechápe, proč tedy nějakou koaliční smlouvu vlastně podepisovali.

Podle něj sám jako ministr nemá politickou moc. "Je jasné, že ty nahrávky jsou sestřihané," hlas se prý dá upravit, pravil. "Je jasné, že to slouží jenom k mé dehonestaci," tvrdí. 

Divil se, jaký mocenský pakt by měl mít s prezidentem Zemanem, prý žádný není. Pouze pakt mezi Sobotkou a Kalouskem, jehož cílem je odstranit Babiše.

"Vy mě tady zkoušíte z mého podnikání z roku 95, to je 22 let! Já skutečně nevím, respektive vím, že je to super načasovaná a zorganizovaná kampaň," pronesl. "Můžete mě i zabít a já nebudu rezignovat. Takovou radost vám neudělám. Budu bojovat proti téhle korupční hydře celý život," řekl za potlesku části poslanců.

Babiš sám sebe vnímá jako bojovníka s korupčním systémem, který tu budovali politici přes dvacet let. "Já jsem ohrožení vašeho zkorumpovaného systému, proti kterému budu dál bojovat," řekl na závěr svého projevu.

Schůzi zahájil Petr Fiala (ODS) svým projevem o podezřeních Andreje Babiše z ovlivňování svých médií. Ten prý "lže". Dle něj je potřeba, aby se o podezření mluvilo veřejně na půdě Sněmovny. Následoval projev poslance za TOP 09 Michala Kučery. Nazval současnou krizi tou největší, kterou jsme tu od pádu komunismu měli.

Prezidentu republiky je prý milejší návštěvy Číny, než vyřešení současné krize. Ta je v praxi "soubojem dobra a zla a demokracie a oligarchie". pronesl. Dnes už je prý jasné, že Babiš a Zeman "jedním jsou". Zmínil, že za současnou situaci může i vládní ČSSD a KDU-ČSL, kteří nechali situaci dojít až tak daleko. Zmínil okolní západní země a jejich politickou kulturu. Připomněl, že už před rokem se Sněmovna sešla kvůli Andreji Babišovi a už tehdy měl šanci premiér situaci nějak řešit.

Babiš prý lidmi okolo sebe opovrhuje, myslí si Kučera. "Naprosto šokující jsou pak informace, že měl k dispozici tzv. živý spis," okomentoval další pochybnost ministra financí. Jediným východiskem, jak toto vyřešit, je rezignace ministra financí a odchod Andreje Babiše z veřejného života.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Miloš Zeman Andrej Babiš Petr Fiala

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy