Bývalý šéf komunistů kárá české europoslance. Něco jiného říkají doma a pak v Bruselu

Praha - Režisér a bývalý předseda KSČM Jiří Svoboda se rozčiluje nad aktivitami českých europoslanců. Ti prý půdu Evropského parlamentu využívají pouze pro předvolební kampaň a vyřizování si vlastních účtů mezi sebou. Příkladem může být diskuze o uprchlických kvótách a o zneužívání médií v Česku.

Čeští europoslanci mají dvě tváře. Jednu prezentují doma, druhou v Bruselu. Ta první je statečná a odhodlaná bránit Česku proti všemu špatnému. Podle bývalého šéfa komunistů Jiřího Svobody pak ale v Bruselu podporují projekty, které jsou zcela v rozporu s českými národními zájmy. „Nebo je to jen cynická hra s českými občany, před kterými vystupují domácí politici s radikálními proklamacemi a na druhé straně potajmu pobízejí vlastní poslance v Evropském parlamentu k všestranné podpoře projektů zcela protichůdných?“ klade si proto otázku.

Jako příklad uvádí Svoboda na svém blogu serveru Aktuálně.cz ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který sice před veřejnost v Čechách zdůrazňuje odhodlání hájit naši zemi před infiltrací teroristy a ekonomickými migranty. „Řada českých europoslanců podporuje však v EP názor zcela opačný v duchu konformismu, blížícímu se konformismu protektorátních politiků. Schvalují sankce za to, že odmítáme přijmout uprchlíky dle nadiktovaných kvót,“ píše. Podle Svobody hlasovali pro možnost, aby Evropská komise měla pravomoc podat žalobu u Evropského soudního dvora ve věci uprchlíků, také čeští europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN). Usnesení Evropského parlamentu, které vyzývá členské státy, aby převzaly více uprchlíků ze Sýrie, zase schvaluje i Pavel Telička (ANO), ale i ČSSD prostřednictvím Miroslava Pocheho.

„Sdělovali to českým voličům, když se ucházeli o jejich hlasy? Nebo se dopouštějí stejného podvodu, jakého se dopustila vůči občanům před posledními volbami ČSSD, když klíčové programové body po volbách ani nenastolila, natož aby se je pokoušela prosadit?“, táže se Svoboda.

 „Nebo jde o tiché dohody politiků, vyjadřujících se před volbami doma, s těmi, kteří sedí v EP? A místopředseda ČSSD Chovanec, před českou veřejností zásadně odmítající diktát kvót, nakonec s dojetím oznámí, „že jsme sami, všemi opuštěni“, jak to sděloval gen. Syrový po mnichovské dohodě o odstoupení pohraničních území nacistickému Německu, a diktát kvót musíme přijmout…,“ dodává. Svoboda kritizuje i přístup některých poslanců ve věci projednávání politického zneužívání médií v České republice. „Stěžovali si pánové Niedermayer, Štětina (TOP09) a spřízněné stranické souručenství na činnost privatizátora Bakaly, který spolu s vlastnictvím mediálního svazku Economia a.s. podporoval před parlamentními volbami nemalými částkami spřízněné politické strany?“ ptá se.  

„Stěžovali si pánové Niedermayer, Štětina a spřízněné stranické souručenství na zpravodajství mainstreamových médií, že se nezabývají otázkou, kdo najal a financoval cílené odposlechy 1. místopředsedy vlády, následně je upravoval a poskytoval anonymní skupině, působící pod jménem Julius Šuman?“ táže se nechápavě Svododa. Podle něj zmíněným europoslancům nešlo o čistotu mediálního a politického prostoru v Česku, ale o předvolební kampaň. Většina europoslanců prý pochopila, že se jedná o vyřizování si účtů českých politických stran a na jednání vůbec nepřišla

Související

Klára Dostálová

Volby do Evropského parlamentu 2024 PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

Více souvisejících

evropský parlament EU (Evropská unie) Milan Chovanec Luděk Niedermayer

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči odklízí následky tragické srážky vlaků v Pardubicích. (6.6.2024) Prohlédněte si galerii

Video zachytilo vlakové neštěstí v Pardubicích. Rychlík zřejmě projel zákaz

Středeční tragickou srážku vlaků zachytila kamera, a to včetně ohlušující rány způsobené nárazem. Vlakovou nehodu nepřežili čtyři lidé, další desítky osob utrpěly zranění. Podle dosavadních zjištění Drážní inspekce rychlík projel zákaz. Policie se případem zabývá pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. 

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajinská armáda v noci zaútočila drony na Rusko

Ukrajinské ozbrojené síly v noci na čtvrtek drony zaútočily na ropnou rafinerii v Novošachtinsku v Rostovské oblasti na jihu Ruska i na sklad ropných látek v městské části Staryj Oskol v Belgorodské oblasti.

před 8 hodinami

Eurovolby poskytují dezinformátorům i hackerům možnost manipulace. EU má nástroje na zamezení cizímu vměšování

Volby do Evropského parlamentu jsou kvůli svému rozsahu velmi lákavé pro různé zájmové skupiny. Jejich prostřednictvím se mohou pokusit ovlivnit směřování politiky Evropské unie. Stačí k tomu ovlivnění voleb v jediné zemi, která může změnit celý rozhodovací proces v evropských institucích. Z Evropské komise ale zaznívá, že Unie má nástroje pro to, aby vměšování zabránila. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy