Babišovo hnutí napíná s programem: Voličům to může být jedno

Praha - Hnutí ANO Andreje Babiše stále nepředstavilo svůj volební program pro říjnové sněmovní volby. Podle politologů to však potencionálním voličům nemusí vadit, hnutí s programem tápalo už před volbami v roce 2013 a většina voličů se navíc nerozhoduje podle programu.

Tiskárny už počátkem tohoto měsíce začnou chrlit miliony volebních lístků jednotlivých kandidujících subjektů do říjnových sněmovních voleb. Strany se zatím snaží prezentovat své programové priority tak, aby na voliče co nejvíce zapůsobily. 

Favorit letošních voleb hnutí ANO Andreje Babiše však se svým volebním program stále vyčkává. ČTK sice minulý týden uvedla, že k představení priorit "zřejmě" dojde tuto neděli. Tiskové oddělení hnutí ANO a mluvčí Lucie Kubovičová na dotaz serveru EuroZprávy.cz vůbec nereagovaly. Informaci o volební programu či termínu jeho zveřejnění nenajdete ani na webu hnutí. 

Není to ovšem poprvé, už před volbami v roce 2013 bylo hnutí vytýkáno, že nemá dostatečný volební program. Velkým problémem to však pro Babišovo hnutí být nemusí.

"Pokud mám správné informace, ANO by mělo mít oficiální začátek kampaně tento víkend nebo začátkem příštího týdne. Očekával bych tedy, že v tu chvíli představí i program, nebo alespoň programové priority. Jinak to, že v tuto chvíli ještě nemá program, bych neviděl jako až takový problém. Horká fáze kampaní většinou začíná až po létě, takže i programy se zveřejňují přibližně v tuto dobu," uvedl pro EuroZprávy.cz politolog z Masarykovy univerzity v Brně Miloš Gregor. 

Zmínil, že právě v roce 2013 hnutí dokonce několikrát těsně před volbami pozměnilo program, voliči to ale ocenili. Navíc je otázkou, do jaké míry se nerozhodnutí voliči a voliči obecně rozhodují na základě programů jednotlivých subjektů. 

"Volební programy čte málokdo. Dle mého názoru však představují důležitou součást předvolebního klání, protože právě zde strany a hnutí formulují své vize a priority. Na jejich základě také může probíhat debata v médiích a názorová konfrontace. Svoji roli hrají i zpětně, aby média mohla současné chování politiků konfrontovat s tím, co hlásali před minulými volbami," dodává Gregor. 

Podobně mluví také politolog Jak Kubáček, který by význam volebních programů pro voliče nepřeceňoval. "Mnoho lidí se rozhoduje podle dojmu a charismatu lídra, podle aktuálních témat a postojů na to, co se děje kolem nás," uvádí pro EuroZprávy.cz. 

"Ukazuje se, že dnes program vzniká spíše za pochodu při vzájemných volebních soutěžích a sporech mezi jednotlivými stranami a politiky. Voliči stačí spíše názorové směřování lídra a jakési základní priority strany a nic víc nehledá. Programům nevěří, z minulosti má zkušenost, že je politici nedodržovali," upřesňuje.

To si prý Andrej Babiš velmi dobře uvědomuje a proto přichází s jakousi dvojí variantou. "Pro kritiky, kteří říkají, že nemá program, se odkazuje na knihu, kde si vysnil nějaké témata ale chytře už v názvu říká, že o nich sní, je to tedy nevymahatelné. Pak také ukazuje na své dosavadní kroky a říká, ať ho voliči soudí dle dosavadních činů a ne podle programu," doplnil.

Podle Kubáčka se dá očekávat, že hnutí čeká, až většina konkurentů svůj program představí. Následně se vůči některým může vymezovat, některé může převzít - ať už zleva, či zprava. 

Hnutí ANO je totiž jen jednou z mála stran, která ještě nepředstavila svůj volební program. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) představili svůj program krátce po své odluce od KDU-ČSL už na začátku srpna. Realisté Petra Robejška představili program na konci dubna, ve stejné době tak učinila i ODS. O měsíc později svůj program odprezentovala také TOP 09 Miroslava Kalouska. Konec června si pro představení volebního programu vybrala KSČM a Česká pirátská strana svou kampaň rozjela na konci května. 

O programu hnutí ANO netuší nic ani europoslanec za ANO Pavel Telička. Ten v úterý pro média uvedl, že se snažil některé své teze do programu zahrnout, ale neví, zda na ně hnutí vzalo ohled. "Já jsem před řadou měsíců dával své teze do několika částí programu. Tu zpětnou vazbu nemám, takže uvidíme, jak se případně promítnou nebo nepromítnou,“ sdělil Telička s tím, že program k dispozici nemá a neviděl ho.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Andrej Babiš politolog program volební kampaň

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy