Politologové: Klouzavý mandát spíše ne, Babišova nechuť z parlamentního systému se už ukázala, navíc by se neušetřilo

Praha - Politologové pro EuroZprávy.cz zhodnotili plány hnutí ANO na redukci počtu ministerstev. Vyjádřili se i k možnému zavedení tzv. klouzavého mandátu, který hnutí prosazuje ve svém volebním programu. Časté machinace s počtem ministerstev podle politologů nejsou žádoucí, redukce se musí dobře zvážit.

Klouzavý mandát by v praxi znamenal, že člen Parlamentu, ať už poslanec nebo senátor, nesmí být zároveň ministrem. Pokud by se jím stal, musel by se svého křesla v Parlamentu vzdát a na jeho místo nastoupí náhradník. Pokud by však ministr ve své funkci skončil, k mandátu poslance či senátora se může vrátit. Hnutí ANO argumentuje tím, že ministři nemají čas na to vykonávat efektivně obě funkce. Politologové se k návrhu staví různě.

"To, že ministři nemají čas se věnovat práci v parlamentu, není příliš podstatné. Klouzavý mandát je výhodný pro ministry (pokud je někdo odvolá či padne vláda, zůstává jim mandát), pro ty, co by je nahradili to znamená nejistotu. Když se zorientují, tak třeba musí odejít... Je to i dražší, pokud je ministr i poslanec, bere plat ministra, pokud bude klouzavý mandát, tak se ten plat neušetří, ale z hlediska rozpočtu, to samozřejmě není podstatné," uvedla pro EuroZprávy politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. 

Podle politologa Jana Kubáčka to ale není špatný nápad. "Klouzavý mandát by rozhodně neuškodil. Posílil by soustředění ministrů na výkon v rámci vlády a ne na své klíčové sněmovní působení a faktickou pracovní rozdvojenost," sdělil pro náš server. 

O tom, že by klouzavý mandát zvýšil účinnost vládnutí a výkon ministrů by byl lepší, není přesvědčen ani politolog z VŠE Karel Müller. 

"Nejsem přesvědčen, že by toto opatření pomohlo účinnějšímu vládnutí. Česko je parlamentní republika, tzn. že parlament je nejvýznamnější politickou institucí a v parlamentních systémech je závislost vlády na parlamentu obvyklá a logická, včetně personální provázanosti. Vždyť ze sněmovních voleb vláda odvozuje svoji legitimitu," myslí si. 

Místo klouzavého mandátu by sáhl spíše po nástrojích, které by zvýšily politickou kulturu v zemi. Ta by následně mohla zvýšit i účinnost vládnutí. Nezbytným aspektem je také dodržování principů právního státu. 

"Zmiňované opatření by si navíc vyžádalo zásah do ústavy a vzhledem k nejasnosti jeho dopadů není pro takový ústavní zásah důvod. Nechuť a frustrace z parlamentní diskuse byla u Andreje Babiše mnohokrát patrná. Ačkoli je možné rozumět jeho pohnutkám, od politického lídra bych očekával oddanost ústavě, včetně snahy o zefektivnění parlamentního provozu. Striktní oddělení exekutivy by mohlo roli parlamentu naopak oslabit, rozhodně by to oslabilo vazbu poslanců tj. zastupitelů veřejnosti na vládu a po zavedení prezidentské volby by to byl další plíživý krok směrem k prezidentskému systému, který je však v rozporu s naší ústavou," dodal pro EuroZprávy Müller. 

Hnutí Andreje Babiše v programu prosazuje redukci ministerstev. Pozici ministra pro vědu, výzkum a inovace by zrušilo, sloučilo by Ministerstvo zemědělství s ministerstvem životního prostředí. 

"Rušení ministerstev by se nemělo střílet od boku, nevím, jaká je tam analýza, oč se návrh opírá. Ministerstvo pro vědu se teprve připravuje, dosud neexistuje, jeho význam nevidím, protože to buď oddělí vysoké školy od vědy a výzkumu, přičemž kvalita vysokých škol se silně odvozuje od kvality tvůrčí činnost, nebo se vysoké školy oddělí od celého systému vzdělávání, pokud by se vysoké školy dostaly pod nové ministerstvo, což také není ideální," říká k návrhům profesorka Dvořáková. 

Ta navíc varuje, že pokud změny ve struktuře ministerstev nejsou dobře připraveny, vede to k navýšení transakčních nákladů. "Každé změny tohoto typu nesou vysoké transakční náklady, pokud nejsou dobře připraveny, tak mohou mít dopady, které nevedou k racionalizaci, ale naopak ke zhoršení," dodává. 

Počet ministerstev je podle Müllera na  zvážení každé vlády, nerozumné změny ve struktuře exekutivních těles ale nejsou pozitivním jevem.

"Každopádně časté zavádění a rušení ministerstev efektivitě vládnutí také nesvědčí. Samostatné ministerstvo pro vědu není na Západě zase tak obvyklé. Vědní agenda jde napříč sektory, ale ve většině západních zemí je výzkum navázán na univerzitní vzdělávání, což je podle mě správné," myslí si. 

Podle politologa Kubáčka by ale redukce počtu ministerstev velmi prospěla. Připomněl, že velikostně poloviční Švýcarsko má de facto osm ministerstev. Česká vláda momentálně disponuje šestnácti ministerstvy, svou agendu má také vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který má na starost vědu, výzkum a inovace. 

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Hnutí ANO Vladimíra Dvořáková Karel Müller (politolog, VŠE) Jan Kubáček (politolog) Poslanecká sněmovna ministerstva Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy