KSČM chce mimořádně svolat Sněmovnu. Memorandum o těžbě lithia je prý nehoráznost

Praha - KSČM chce ještě do voleb svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, a to kvůli těžbě lithia. Strana kritizuje memorandum o porozumění, které tento týden podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou firmou European Metals Holdings (EMH).

Zatím ale není jisté, zda se KSČM podaří pod žádostí o svolání schůze shromáždit potřebný počet podpisů.

"Na svolání schůze trváme a pokud získáme 40 podpisů, tak je předáme předsedovi Sněmovny," řekl dnes ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle šéfa komunistického poslaneckého klubu Pavla Kováčika bude žádost k dispozici k podpisu do pondělního odpoledne. Pondělí je podle něho posledním možným dnem pro její doručení předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi (ČSSD). Dokument podepsali i někteří poslanci sociální demokracie a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, uvedl Kováčik. Nedokáže ale odhadnout, zda bude podpisů dostatek.

Komunisté by chtěli na schůzi slyšet vysvětlení od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) i Havlíčka. "Lithium je strategická surovina a nepatří do cizích rukou," zdůraznil Kováčik. Měla by podle něho patřit státu. Ostřeji se vyjádřil v článku, které KSČM zveřejnila na facebookovém profilu. Podpis memoranda v něm Kováčik označil za nehorázný čin. "Oranžová strana, která se chlubí zájmem o občany a budováním prosperity naší republiky, opět zřejmě udělala kšeftík," napsal.

Havlíček ve čtvrtek řekl, že memorandum posiluje vliv státu na celý projekt těžby lithia na Cínovci. Zároveň podle něj dokument nijak nepředjímá kroky a výsledek případného povolení těžby. Už při podpisu memoranda upozornil na to, že lithium získávané z ložiska Cínovec by se mělo zpracovávat do finální podoby v Česku. Prezident Miloš Zeman ale míní, že v těžbě by se měl angažovat státní podnik. Nakládáním se strategickými nerostnými surovinami státu by se měla zabývat příští týden i vláda.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Poslanecká sněmovna těžba lithia Jiří Havlíček (ČSSD) Vojtěch Filip (KSČM) Pavel Kováčik

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Chtěli vzdorovat pandemickým opatřením, založili ozbrojenou skupinu. Teď Němci stanou před soudem

Tři Němce obviněné ze založení ozbrojené skupiny s cílem vzdorovat omezením souvisejícím s pandemií koronaviru čeká soudní proces, rozhodl v pátek soud v západoněmeckém městě Koblenz. Uvedla agentury DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy