Zmanipulované české volby? Strany si stěžují na podvody při sčítání. Zjišťovali jsme víc

Praha – Došlo při volbách k manipulaci s hlasy? Politici a někteří voliči malých politických stran se domnívají, že ano. Na sociálních sítích se objevily údajné důkazy o tom, že v některých okrscích nebyly započítány hlasy například pro hnutí Řád Národa. Objevily se také spekulace, že se TOP 09 dostala do Sněmovny podvodem. Zjišťovali jsme proto, zda je něco takového vůbec možné.

Hnutí Řád národa pod vedením předsedy Josefa Zicklera získal ve víkendových volbách 8735 hlasů, což je v přepočtu 0,17 procenta. „To u nás není možné. Nevěřím. Přátelé, vážně? Co si mám myslet o tom když mi několik lidí tvrdí, že doručí místopřísežná prohlášení s ověřeným podpisem ve kterém uvádějí, že nám dali svůj hlas a ejhle...Na výkazech patřičných okrsků máme krásnou baculatou nulku,“ informoval prostřednictvím sociálních sítí šéf hnutí.

To prý ale není vše. „Tak uvidíme, pokud budu mít v rukou tyto podklady, tak právní zastupování je připraveno. To jsou věci v naší krásné vlasti plné demokracie, zákonnosti a poctivých politických praktik. Ten Veleba měl pravdu, že jsem politicky naivní. Slibuji, že již pomalu a jistě nastává doba, kdy změním svůj slovník a osobní chování,“ dodal Zickler s odkazem na předsedu Strany práv občanů Jana Velebu.

Pod jeho statusem se začaly objevoval případy z konkrétních okrsků, kde voliči tohoto hnutí svůj hlas v následné statistice nenašli. „Jihočeši, prosím kdo z vás volil ŘN-VU napište mi do soukromé zprávy, jde o to, že postupně zjišťujeme, že prokazatelné hlasy chybí. Už máme třetí okrsek. Jde to všechno dohledat. Nebo si to sami zjistěte na stránkách Statistického úřadu,“ radila Jana Klimešová, jedna z kandidátek hnutí.

Podobnou výzvu už zveřejnil také šéf republikánů (SPR-RSČ) Miroslav Sládek. „Výzva pro voliče SPR-RSČ! Pokud jste prokazatelně odvolili a Váš hlas není v součtu započítán, kontaktujte nás na: volby@sprrsc.cz,“ žádá své voliče prostřednictvím sociálních sítí. Republikáni dopadli ve volbách velmi podobně jako Řád národa, získali asi 0,19 procenta a 9857 hlasů.

Co dělat, když má někdo o výsledku pochybnosti?

Zeptali jsme se proto Českého statistického úřadu, zda je něco takového možné. „Výsledky hlasování sčítají okrskové volební komise, jejichž činnost není v gesci ČSÚ. Komise, jejichž členy mohou nominovat kandidující subjekty, vyhotovují zápis o průběhu a výsledku hlasování. Je jejich odpovědností, aby správně spočítaly a zapsaly zjištěné údaje, což členové komisí stvrzují svými podpisy na zápisech. Zápisy pak předávají Českému statistickému úřadu. Ten může kontrolovat pouze formální náležitosti těchto dokumentů. Nemá přístup k samotným hlasovacím lístkům ani další volební dokumentaci. Zápis okrskové volební komise o výsledku hlasování je veřejný. Naleznete ho na úřední desce obecního úřadu. Můžete si tak porovnat, že data na volby.cz souhlasí s údaji v tomto zápisu,“ uvedla pro EuroZprávy.cz mluvčí úřadu Petra Báčová.

„Výsledky hlasování v okrsku jsou definitivně zjištěny a stvrzeny podepsáním zápisu o průběhu a výsledku hlasování všemi členy okrskové volební komise a žádný z volebních orgánů je následně nepřezkoumává ani nemění. Pokud má někdo pochybnosti o správné práci okrskové volební komise, může podat stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu,“ upozornila mluvčí pro EuroZprávy.cz.

Příznivci údajně poškozených stran také spekulovali, že výsledky mohly být změněny hackery, kteří napadli volební weby Českého statistického úřadu a způsobily jejich výpadky. Podle Báčové ale něco takového není možné. „Předně upozorňuji, že DDoS útok nebyl veden na servery ČSÚ. Zasáhl komunikační infrastrukturu externího dodavatele, což v důsledku způsobilo výpadky volebních webů. Výpadky zaznamenaly pouze prezentační weby. Útok žádným způsobem neovlivnil infrastrukturu používanou pro přenos výsledků voleb z přebíracích míst do centrály ČSÚ ani nezávislé zpracování dat,“ sdělila serveru EuroZprávy.cz.

Lidé podepisují petici žádající překontrolování výsledků sčítání hlasů

Kromě toho lidé také podepisují petici, která žádá překontrolování výsledků sčítání hlasů v parlamentních volbách 2017 a která je adresována prezidentu Miloši Zemanovi. „Vážený pane prezidente, my občané, kteří jsme sledovali průběh sčítání hlasů voleb do Poslanecké sněmovny Parlamenty ČR, jsme si povšimli výraznou nesrovnalost, která by jenom těžko mohla být náhodná. Zhruba po sečtení 95% volebních okrsků byly výsledek strany TOP 09 výrazně pod hranicí 5 % a tedy by se nedostala do Parlamentu. Vtom ovšem začaly procenta výsledků této strany záhadně plynule narůstat, každých pár minut o setinu procenta,“ píše se v petici, kterou zatím podpořilo necelých 1600 lidí.

„Růst byl tak plynulý a nápadný, že to nemůže být náhodou, ani tím, že by se později sčítaly okrsky "fandící" straně TOP 09. Je naprosto zřejmé, že šlo o podvodnou manipulaci s výsledky, pravděpodobně nějaký robot (software), který plynule pomalu uměle zvyšoval výsledky TOP 09. Současně s tím stoupalo nápadně i procento volební účasti. Snad v některých okrscích byla volební účast dokonce vyšší než 100%. Jelikož máme velice odůvodněné podezření na volební podvod, žádáme Vás, abyste nařídil z titulu hlavy státu překontrolovat volební výsledky se zvláštním zřetelem na volební zisky strany TOP 09,“ dodává petice, která je podepsána „občany a voliči, kteří se cítí být podvedeni“.

Mluvčí ČSÚ však uvádí, že průběžné údaje i konečné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR byly publikovány v souladu se závazným systémem zjišťování a zpracování, který je určen zákonem. „Opakuji, že výsledky hlasování v okrsku jsou definitivně zjištěny a stvrzeny podepsáním zápisu o průběhu a výsledku hlasování všemi členy okrskové volební komise. ČSÚ pouze přebírá údaje z tištěného zápisu okrskové volební komise. Z dostupných materiálů si lze ověřit, že data byla do systému vložena a následně zveřejněna v téže podobě, v jaké byla od komise převzata,“ zdůraznila pro EuroZprávy.cz.

A proč tedy TOP 09 nakonec nabrala potřebná procenta k postupu do Sněmovny? „Ke konci zpracování nabíhaly výsledky za okrsky z větších měst (především Praha) s nejvyšším počtem voličů, kde sčítání hlasů trvá nejdéle a kde měla TOP 09 vyšší počet hlasů i ve volbách v letech 2010 a 2013. Po sečtení Vámi zmiňovaných 95 % výsledků rostl podíl hlasů i dalším stranám, naopak u jiných klesal. Správnost výsledků si veřejnost může ověřit z dat dostupných na serveru www.volby.cz, kde jsou výsledky hlasování dostupné od nejnižší úrovně okrsků až po údaje za celou republiku,“ dodala pro EuroZprávy.cz Báčová.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Český statistický úřad podvod Řád národa Miroslav Sládek

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy