Co chtějí kandidáti na prezidenta? Prozradili, jak se budou chovat ve funkci

Praha - Ve funkci prezidenta by chtěli být sami sebou a nechtěli by se cíleně odlišovat od svých předchůdců na Pražském hradě, sdělila ČTK většina prezidentských kandidátů.

Ve funkci by většinou chtěli prosazovat vlastní postoje či myšlenky. V odpovědi na otázky, jak se chtějí odlišit od předchozích českých hlav státu, to uvedli uchazeči o post prezidenta, kteří již zaregistrovali u ministerstva vnitra svou kandidaturu nebo veřejně deklarovali, že tak učiní do úterý, kdy končí lhůta po podání kandidátek.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš nechce někoho připomínat, nebo se od někoho odlišovat. "To by ani nebylo fér vůči voličům. Dívejme se do budoucnosti. Ať lidé posoudí můj program, moji vizi demokratické, bezpečné, prosperující a kulturní země, která má pevné a respektované místo ve světě," poznamenal. Myslí si, že jeho dosavadní život je zárukou, že své voliče nezklame.

Současný prezident Miloš Zeman ke svým předchůdcům Václavu Havlovi a Václavu Klausovi uvedl, že každý z nich měl nějakou základní ideu. Idea Zemana je jiná, a to idea aktivního občanství. "Jak víte, dlouhodobě prosazuji například přímou volbu starostů, primátorů, ale i hejtmanů, a prosazuji referenda. A co je nepopulární, prosazuji i povinnou volební účast," řekl.

Prvním cílem podnikatele a textaře Michala Horáčka není od kohokoli se odlišovat. "Hned první den své kandidatury jsem představil nejen svou vizi vykonávání funkce hlavy státu, ale i rozvoje ČR, a pojmenoval, a ve spolupráci s vynikajícími českými osobnostmi popsal, postup v devíti klíčových sférách," uvedl. Je si jistý, že každý může posoudit, v čem se od činnosti Klause a zejména Zemana odlišuje.

Bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer poznamenal, že každá doba je jiná a vyžaduje jiný prezidentský typ. "Přicházím jako zástupce generace, která sice vyrostla v komunismu, ale zkušenosti mohla sbírat už ve svobodě. Chci přinést čerstvý vítr těch, kdo směli studovat na prestižních školách venku a kdo se vrátili do vlasti právě proto, že cítí odpovědnost za tuto zemi," sdělil ČTK.

Hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig by politicky kráčel spíše ve šlépějích Zemana. Nechtěl by proto ČR vázat jen na EU, ale i na USA, Rusko či Čínu a hospodářské styky by navazoval i se zeměmi, které nejsou velmocemi, ale jsou na vzestupu. Stylem svého jednání by se blížil "spíše k začátku prezidentského období" Havla, uvedl Hannig s odkazem na to, že vyznává pokoru před tradicemi nebo před názory jiných lidí.

"Každý jsme jiný a snahou sebevědomého prezidenta nemá být záměrně se odlišovat od kohokoliv," uvedl lékař a aktivista Marek Hilšer. Dodal, že nabízí svůj program, jehož součástí je férovost, slušnost, schopnost důstojně reprezentovat nebo odvaha otvírat důležitá společenská témata s dlouhodobým přesahem. Protože je z generace, kterou přímo neovlivnila komunistická normalizace, může být pro něj snazší bojovat "proti prokleté minulosti", která rozděluje společnost a kterou symbolizují předešlí prezidenti, doplnil.

Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, uvedl, že je Jiří Hynek a bude sám sebou. "Prezident musí být důstojnou hlavou státu, schopným ekonomickým diplomatem, kompetentním vrchním velitelem ozbrojených sil a osobností, která bude reprezentovat celou společnost. S porozuměním, srozumitelně, věrohodně a bez odsudků," dodal.

Bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto Vratislav Kulhánek si rozhodně myslí, že již odlišný je. "Nemusí mě trápit, jak bych to měl dokázat. Ti, kteří mě znají, o tom vědí," poznamenal. Jeho současnou snahou je, aby se o něm dozvěděli i ostatní. "Ke zmíněné trojici prezidentů bych snad jen dodal, že každý z nich patřil ke své době. Já myslím na budoucnost," uvedl.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček Marek Hilšer Petr Hannig Vratislav Kulhánek

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy