Falšování voleb v Česku? Většinou se nevyplatí, míní pro EZ miliardář Janeček

ROZHOVOR - E-Government neboli elektronické volby mohou v Česku znít jako hudba budoucnosti, přesto mají svá pozitiva. Nelze se ale vyhnout ani negativním stránkám, které spočívají zejména v jejich možné napadnutelnosti. Upozornil na to miliardář Karel Janeček po vystoupení prezidentských kandidátů na debatě pořádané projektem Prezident 21 v Centru současného umění DOX v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Jak jste byl spokojený s prezidentskou debatou, kterou inicioval projekt Prezident 21?

Mně se ta debata líbila. Byla docela živá a mám z ní dobrý pocit.

Dozvěděl jste se od kandidátů něco nového?

Fakticky zase úplně ne. Ale spíš se člověk dozvěděl to, že jak ty lidi vnímají, jakým způsobem působí a komunikují, jak se vyjadřují. Takže to je velmi zajímavé. Obohatit se v tomto smyslu.

Máte mezi nimi nějakého svého favorita?

Určitě. Mám své preference. To rozhodně ano.

Prozradíte koho?

To ne. Vzhledem k tomu, že jsem autor občanské hry Prezident 21, tak si chci udržet nezávislost.  

Co jste říkal na tvrzení Michala Horáčka, který přirovnal možné zvolení prezidenta pomocí Vašeho nového způsobu hlasování k výrobě destilované vody? 

Já nevím, jestli to je jeho názor, ale myslím si, že pan Horáček se k tomu vyjádřil proto, že má docela hodně hlasů proti.

Stejně jako Petr Hannig, který má také dost hlasů proti.

Ano, ale pan Hannig není v tomto smyslu moc výrazný, protože nemá moc hlasů pro. Když se podíváte na průběžné výsledky, tak pan Horáček by na tom nebyl špatně, ale má poměrně dost hlasů proti, na rozdíl třeba od pana Hilšnera nebo Drahoše.

Tvrdil jste, že byste tento nový způsob hlasování chtěl aplikovat do voleb do Poslanecké sněmovny. Je to vůbec reálné?

Určitě je to reálné. Samozřejmě je otázka, jestli už ty příští volby do Poslanecké sněmovny. Tam bych viděl pravděpodobnost pouze 38,2 %, ale ty další už skoro určitě (usmívá se).

Na Vašem twitterovém účtu jste vyjádřil určitou spokojenost, že ANO nezískalo spolu s SPD většinu ve Sněmovně. Nehrozil by v případě aplikace Vašeho systému pravý opak?

Naopak. Když se budeme bavit o efektu více hlasů, tak ten pomáhá těm, kteří jsou více konsensuální neboli odstraňuje nevýhodu třeba politických stran, které bojují o stejného voliče. Takže v tomto smyslu. Ukázaly to i data SPD, která je někdy považována za extrémistickou, takže to je strana, jež nebude dostávat moc těch druhých a třetích hlasů. To znamená, že s Demokracií 21 by SPD určitě oslabila. A podobně ANO by určitě neposílilo a komunisté by také oslabili. To se ukázalo, když jsme udělali průzkum před parlamentními volbami. Komunisté by oslabili zásadně. 

V občanské hře Prezident 21 má člověk k dispozici čtyři hlasy, 3 plusové a jeden minusový. Jak by to vypadalo, kdyby třeba do Poslanecké sněmovny kandidovalo dvacet politických stran nebo hnutí? 

Klíčovou vlastností Demokracie 21 je více hlasů než je vyhrávajících kandidátů. To znamená, že když vyhrává jeden, jako v případě prezidentské volby, tak to jsou dva, případně tři hlasy. Ty tři hlasy jsme dali právě proto, že jsme v první fázi hry měli více jak 600 nominovaných, proto jsme to už ve druhém kole neměnili. Kdyby to bylo tak, že kandidátů je méně, tak by stačily dva hlasy pro. Pro volby do Poslanecké sněmovny navrhujeme dvoumandátové obvody, tedy v každém volebním obvodu vyhrají dva kandidáti, přičemž každý volič bude mít čtyři hlasy pro a jeden hlas proti. Zde se síla Demokracie 21 projeví ještě o dost více, než v případě jednoho vítěze. Právě aplikace D21 pro volby do Poslanecké sněmovny přinese radikální zlepšení fungování demokracie.

Demokracie 21 už funguje v některých menších městech například v Říčanech. Máte od nich zpětnou vazbu nebo nápady na zlepšení?

D21 je parametrický systém, kdy každý má nějaký počet hlasů pro a proti. Počet hlasů pro a proti se dá samozřejmě měnit, ale principiálně není nic, co by šlo nějak měnit či vylepšovat. Nicméně zpětná vazba z Říčan i odjinud je skvělá.

Jak to vidíte do budoucna s technologiemi? Budeme volit například přes mobilní telefon?

E-Government je skvělá věc, viz Estonsko. Na druhou stranu je pravda, že z hlediska bezpečnosti si nemůžou dovolit elektronické volby země na federální úrovni, protože, bohužel, je internet zranitelný. K tomu aby byly i volby naprosto bezpečné, aby neexistovala částka peněz, která může volby v nějakém smyslu hacknout, se musí změnit protokol internetu. To je ještě trochu budoucnost. Navzdory této slabině je jednoznačně e-Government dobrá cesta ve smyslu měst, obcí atd., protože tam není motivace, aby někdo vynaložil stovky miliónů dolarů na hacknutí volby starosty. 

Související

Více souvisejících

Karel Janeček prezident čr prezidentské volby 2018 Demokracie 21

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy