PROFIL: Jiří Drahoš chce zachovat Senát, chce v EU bojovat o lepší místo

První kolo prezidentských voleb je už za dveřmi. V pátek ve 14 hodin se po celé České republice otevřou volební místnosti. Těsně předtím vám přinášíme stručné medailonky prezidentských kandidátů. Posledním uchazečem o Hrad je Jiří Drahoš.

Narozen 20. února 1949 Ženatý, dvě dcery Do prezidentské kandidatury předseda Akademie věd ČR

Rozhodl se studovat Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Po absolvování oboru fyzikální chemie v roce 1972 narukoval na vojnu a v září 1973 nastoupil na studijní stáž do tehdejšího Ústavu teoretických základů chemické techniky (ÚTZCHT) Československé akademie věd (ČSAV). Kandidátskou disertační práci obhájil v roce 1976 a přešel na pozici vědeckého pracovníka ČSAV do oddělení chemických reaktorů.

Vzhledem k tomu, že odmítl podepsat spolupráci se Státní bezpečností a stejně tak i opakovaně nabízený vstup do KSČ, působil až do sametové revoluce na pozici řadového vědce. V roce 1985, v době Gorbačovovy perestrojky, strávil rok v Německu jako stipendista Humboldtovy nadace. Zbytek rodiny musel zůstat v Praze.

Po listopadu 1989 byl předsedou ústavních odborů, zástupcem ředitele a pak osm let ředitelem Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR. V roce 2003 byl jmenován profesorem v oboru chemického inženýrství, o dva roky později byl zvolen místopředsedou a v roce 2009 předsedou Akademie věd ČR. Tuto instituci s osmi tisíci zaměstnanci řídil osm let.

Favorit na postup do druhého kola prezidentské volby, alespoň dle průzkumů, působil v Akademii věd ČR už od roku 2005, kdy byl jejím místopředsedou. O čtyři roky později povýšil na jejího předsedu. Svůj mandát v roce 2013 obhájil. Tady však podle mnohých odborníků nastal problém. Akademie věd ČR je totiž složená z rady, která má mandát na čtyři roky. Zvolena může být pouze dvakrát za sebou. Do Rady se zahrnují i místopředseda a předseda. Drahoš byl v Akademii věd tudíž tři období, což podle zákona není možné. Akademie věd uvedla, že předseda se volí zvlášť a celá věc zůstala u ledu.

Tehdejší předseda Akademie věd se dopustil během kampaně Faux pas, když okopíroval z twitteového účtu Michala Horáčka část textu o Klausově amnestii a prezentoval ji jako svůj vlastní názor na facebookovém profilu. Mluvčí Drahoše se Hráčkovi omluvila a uvedla, že to byla chyba externího spolupracovníka. 

Horký favorit na postup do druhého kola je pro setrvání České republiky v Evropské unii. "Přestaňme se hádat, jestli EU ano nebo ne, a pozvedněme náš hlas a vybojujme si v Evropě takové místo, jaké si zasloužíme. Vizi máme, schopné lidi taky," píše Drahoš ve svém programu. Zároveň je pro zachování Senátu, který slouží jako pojistka a přirovnal jej ke zdraví. "Zdraví nám začne chybět v okamžiku, kdy ho nemáme," uvedl profesor pro Český rozhlas.

Vysokoškolský pedagog a vědec se rozhodl, že svou kandidaturu spojí s podpisy občanů. Na Ministerstvo vnitra nakonec odevzdal nejvíce platných podpisů ze tří kandidátů, kteří rovněž oslovili lidi na různých místech země, když odevzdal 142 tisíc podpisů. 

Související

Více souvisejících

profil Jiří Drahoš prezidentská kampaň prezidentské volby 2018 akademie věd

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy