Zemanův přátelský vztah k Rusku a k Putinovi vzbuzuje dlouhodobě kontroverze

Praha - Prezidenta Miloše Zemana dnes při hlasování napadla aktivistka, která anglicky vykřikovala „Zeman, Putinova děvka". Stejné heslo měla napsané i na těle. Právě Zemanův vztah k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi dlouhodobě budí velkou pozornost.

Zeman se nezají svým kladným vztahem k Rusku i Putinovi. Ne vždy ale byly jeho postoje na dění kolem Ruska v souladu s oficiální zahraniční politikou Česka a vzbuzovaly mezi některými politiky kontroverze.

Kontroverzi vyvolaly například názory českého prezidenta na konflikt na Ukrajině a s ním spojené protiruské sankce. Zeman zdůrazňuje důležitost Ruska jako tuzemského obchodního partnera, což Putin několikrát ocenil.

Putin a Zeman spolu jednali již několikrát, naposledy byl Zeman na návštěvě v Rusku loni v listopadu. S Putinem jednali o spolupráci v energetice, včetně jaderné, a průmyslu, zejména automobilovém. Setkání však zastínila kauza článku o roku 1968, který byl publikován na webu ruského armádního televizního kanálu Zvezda.

Československo by mělo být vděčné za sovětskou intervenci v roce 1968, psalo se v textu Zeman článek označil za čin „novinářského šílence s vylízaným mozkem". Text odsoudil mimo jiné i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ruský premiér Dmitrij Medveděv se následně od článku na Zemanovu žádost distancoval.

Oba státníci se setkali například i během moskevských oslav 70. výročí konce druhé světové války v květnu 2015 nebo během Zemanových návštěv Číny v roce 2015 a loni. Právě schůzka v Pekingu vzbudila pozornost i kvůli Zemanově poznámce týkající se značného počtu přítomných novinářů v místnosti. Český prezident vyjádřil názor, že je v sálu mnoho žurnalistů a bylo by prý dobré je „likvidovat", na což Putin diplomaticky reagoval: „Není třeba likvidovat, ale snížit jejich počet, to ano."

Kvůli cestě do Ruska v roce 2015 byl Zeman kritizován. Debata se vedla především o jeho zvažované účasti na vojenské přehlídce ruské armády, kterou kvůli ruské anexi Krymu bojkotovala většina západních lídrů. Český prezident se přehlídky nakonec nezúčastnil.

Nad jeho návštěvou se pozastavil i tehdejší americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro. Zeman v té souvislosti řekl, že si od žádného velvyslance nenechá do svých cest mluvit a že Schapiro má nyní dveře na Hrad zavřené. Od té doby byly vztahy mezi Hradem a Schapirem chladné a velmi napjaté.

V minulosti se Zeman několikrát vyslovil proti mezinárodním sankcím, které byly na Rusko uvaleny po anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Loni při vystoupení ve Štrasburku před Parlamentním shromážděním Rady Evropy označil anexi Krymu za „fait accompli", tedy za hotovou věc. Kyjev a Moskva by se podle něj měly dohodnout na kompenzaci, ať v penězích či v ropě a plynu.

Tento návrh ale tehdy rozhořčeně odmítl jak Kyjev, tak i Kreml, podle kterého o kompenzacích nemůže být řeči. Tehdejší český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Zeman neměl k projevu o sankcích a anexi Krymu mandát české vlády a že jeho vyjádření jsou v příkrém rozporu se zahraniční politikou ČR.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Vladimír Putin Rusko napadení Miloše Zemana polonahou aktivistkou (12. 1. 2018)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy