Při Zemanově kampani nedošlo k porušení zákona, popřela ale transparentnost, tvrdí úřad

Brno - Kampaň znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana, kterou s jeho svolením vedl hlavně spolek Přátel Miloše Zemana, podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí neporušila zákon.

Člen vedení úřadu Tomáš Hudeček dnes ČTK řekl, že úřad v kampani vedené prostřednictvím spolku nebo Zemanovi blízké Strany přátel občanů (SPO) nespatřuje porušení zákona. Styl kampaně však podle něj popřel smysl transparentnosti. Podle Ústavy ČR prezident není z výkonu své funkce odpovědný, proto by s ním podle zjištění ČTK správní řízení nebylo možné zahájit ani v případě pochybení. Dohledový úřad však zkontroluje náklady kampaně s reálným počtem propagačních materiálů.

Zeman před volbami prohlašoval, že nepovede volební kampaň. Později se ale objevily jak inzeráty v novinách na jeho podporu, tak billboardy, letáky a další volební materiály. Zařídil je spolek Přátel Miloše Zemana a SPO, které se jako dárci objevily na prezidentově webové stránce jako poskytovatelé nepeněžitého bezúplatného plnění. Problém ale je, že tímto způsobem není možné dohledat, čí peníze spolek a strana na kampaň použily, což média kritizovala.

Na transparentní účet Miloše Zemana přišlo 4,5 milionu korun, které v kampani nevyužil. Zřízení transparentního účtu a webových stránek o financování kampaně ukládá kandidátům zákon.

Kandidáti mají ode dneška 90 dní na to, aby úřadu doručili vyúčtování kampaně. Až úřad podklady dostane, zkontroluje podle Hudečka mimo jiné, zda informace od prezidenta odpovídají reálnému počtu propagačních materiálů - billboardů, letáků a dalších. Co úřad udělá, kdyby nastaly nesrovnalosti, bude podle Hudečka předmětem jednání.

Hudeček upozornil, že co se týče dodržování zákona, kandidát nepochybil. „Je jedno, jestli kampaň vedl kandidát, nebo spolek. Kandidát nám to musí vyúčtovat jako dar nebo bezúplatné plnění. Pokud kampaň vedl spolek, nemá povinnost vykazovat nám původ peněz," řekl Hudeček. Zeman minulý týden přinesl do televizní předvolební debaty seznam dárců za spolek Přátel Miloše Zemana, to ale pro úřad nic neznamená.

„Předložený seznam je pro nás irelevantní, protože nemáme kompetence pátrat po původu peněz od dárců. Budeme s ním ale pracovat z toho hlediska, že máme monitor venkovní a tiskové reklamy, a když by zásadně neseděly částky, museli bychom to nějak uchopit," dodal Hudeček.

Podle médií, která jména dárců spolku zkoumala, Zeman seznamem nejasnosti nerozptýlil. Objevily se informace, že spolku přispěli zadlužené firmy nebo lidé napojení na osoby se zájmy na východě. Pochybnostmi o původu peněz by se podle něj měly zabývat jiné orgány, úřad k tomu nemá kompetence.

Úřad chystá správní řízení k volbám až na únor

Správní řízení ohledně kampaně v prezidentských volbách zahájí úřad nejdříve v únoru. Týkat se budou třetích osob, které se do kampaně zapojily. U samotných kandidátů úřad počká na doručení vyúčtování kampaně. Mezi chyby patří případy, kdy se někdo zapojí do kampaně, ale není zanesen do seznamu takzvaných třetích osob, také ovšem chybějící údaje o zadavateli nebo zpracovateli volebních materiálů nebo nesrovnalosti ve vyúčtování. Podrobnosti o pokutovaných Hudeček nesdělil.

Sankce až 100.000 korun mohou kandidáti dostat, budou-li jim chybět potřebné údaje u dárců. "Dárce se musí indentifikovat jménem, příjmením, datem narození a trvalým pobytem. U právnické osoby musí být IČO. Všichni to ale nemají v pořádku," uvedl bez dalších podrobností Hudeček. Úřad si ještě musí ujasnit, zda kandidáty jen upozorní, aby věc dali do pořádku, nebo je bude pokutovat. Problém by mohl vzniknout právě u Zemana, kterého sice jako zvoleného prezidenta pokutovat nelze, ale na jeho účet poslalo s negativními komentáři jen halířové částky velké množství lidí, jejichž údaje chybějí.

Úřad může kandidátům za pochybení udělit sankci až 500.000 korun, to však pro případ, že by nevedli transparentní účet, který mělo všech devět kandidátů.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Nejvyšší pokuty za porušení volebních pravidel dostaly ANO a KSČM

Nejvyšší pokutu za porušení pravidel během loňských senátních voleb dostalo hnutí ANO a komunisté. Obě strany musely shodně zaplatit 35.000 korun, informuje server iROZHLAS.cz. Komunisté nezveřejnili všechny informace o dárcích a bezúplatném plnění, hnutí ANO zase správně neoznačilo předvolební inzerát.

Více souvisejících

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran Miloš Zeman prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 24 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy