Obraz ČR upadá? Naděje na obrat pohasla, upozorňuje politolog

Praha - Politický komentátor Jiří Pehe je přesvědčený, že obraz České republiky se v očím spojenců postupně zhoršuje od pádu vlády Mirka Topolánka v roce 2009. Obrat k lepšímu příliš neočekává, protože jako prezidenta máme Miloše Zemana, který se chová nevyzpytatelně, a jako premiéra trestně stíhaného Andreje Babiše, který byl zřejmě agentem StB.

Podle politického analytika mohlo dojít k obratu po vládě Petra Nečase, která se z chyb předchozí vlády Mirka Topolánka příliš nepoučila. Jenže v roce 2013 se prezidentem stal Miloš Zeman, který se sice prohlašoval za eurofederalistu, ale na domácí scéně se evropskými normami příliš neřídil. V jednom případě dokonce obcházel parlament, když jmenoval svou vládu úředníků, která nezískala důvěru Poslanecké sněmovny.

"Po ruské anexi Krymu se navíc stal tvrdým kritikem unijních sankcí vůči Rusku. Jako téměř jediný západní lídr opakovaně pronášel výroky jako vystřižené z kremelské propagandy. A ve své kritice unie pak ještě přitvrdil po vypuknutí uprchlické krize," uvedl na adresu prezidenta Miloše Zemana v komentáři pro Český rozhlas Jiří Pehe. Hlava státu však nebyla sama, kdo měl výhrady k Evropské unii ohledně uprchlické krize a zejména kvót. 

Podle Peheho si Česká republika spolu se zeměmi Visegrádské čtyřky vysloužila nálepku nesolidárního člena Evropské unie. Vše vyvrcholilo žalobou, kterou podala Evropská komise na ČR, Maďarsko a Polsko kvůli neplnění schválených kvót na rozdělování uprchlíků během krize. "Čeští politici se sice navzájem ujišťovali, že náš pohled na migraci je více realistický než na Západě, ale těm, kdo mluvili se západními diplomaty a četli prestižní západní deníky, se nabízel poněkud jiný obrázek," připomněl bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

Naděje na obrat vnímání České republiky však pohasly, protože prezidentem se stal opět Miloš Zeman, který vyhrál letošní přímé volby a obhájil tak svůj mandát. Většina západních médií totiž toto vítězství komentovala jako výhru " proruského politika sympatizujícího s proti-imigrantskou krajní pravicí". Trestně stíhaného Andreje Babiše jmenoval premiérem, kterému slíbil i druhý pokus sestavení vlády. Mezitím premiér v demisi prohrál soud o tom, že byl vedený ve svazcích StB jako agent oprávněně. "Neměli bychom se utěšovat tím, že na Západě naší situaci možná ne úplně nerozumějí a příliš jí dramatizují," uzavírá Jiří Pehe s tím, že jinak skončíme jako Polsko a Maďarsko.       

Související

Více souvisejících

Česká republika Jiří Pehe EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy