Jak si můžete dovolit urážet Zemana? Že vám není hanba! U Jílkové se potkal Ovčáček, Hašek a Pospíšil a bylo vážně veselo

Praha – Prezident Miloš Zeman po svém znovuzvolení uvedl, že poskytne neomezený čas vítězi voleb na sestavení vlády. A přestože před prezidentskými volbami požadoval, aby vládu předem podpořilo 101 poslanců, nyní již netrvá ani na této podpoře. Právě o Miloši Zemanovi a jeho názorech se debatovalo v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Zemana v České televizi zastupoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Na stejné straně pak hájil Zeman právník a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) a Pavel Matějka, organizátor demonstrací na podporu Zemana. Na opačnou stranu studia se pak postavili předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, politolog a vysokoškolský pedagog Josef Mlejnek a aktivistka a zakladatelka skupiny AUVA Veronika Ševčíková.

Pospíšil začal zostra a připomněl, že Zeman před volbami prohlásil, že očekává od šéfa hnutí ANO Andreje Babiše 101 podpisů pro novou vládu, pak změnil názor a řekl, že záleží, jak dopadnou dopadnou volby – a dnes už žádné podpisy neočekává. „Nevytváří tlak na to, aby úspěšně vznikla vláda,“ postěžoval si šéf TOP 09. „S politováním musím konstatovat, že šíříte fake news,“ nařkl ho Ovčáček. Poukázal na to, že alternativou ke 101 podpisům je většina ve sněmovně a že Zeman jedná se všemi stranami. „Opozici se to nelíbí, to je její právo,“ uvedl mluvčí s tím, že Zeman nikdy podpisy neočekával, ale hovořil pouze o hlasech.

Předseda TOP 09 ale podotkl, že se tu několik měsíců bude sestavovat vláda, která ale nezíská důvěru, což přinese další nestabilitu. „Druhý pokus už by měl být úspěšný, aby vznikla plnohodnotná vláda, která může vládnout,“ upozornil. Matějka se ale prezidenta zastal. „Zeman je pragmatik, který jedná podle aktuální situace. Nechtěl bych, aby to bylo jako za Háchy nebo K.H. Franka. Protektorát už tady máme,“ udeřil Zemanův podporovatel. „Jaký protektorát?“ podivoval se politolog Mlejnek. Matějka mu vysvětlil, že protektorát z nás dělá členství v Evropské unii, které jsme podle jeho slov podřízeni. „Zvolili jsme si vstup, volíme zástupce. Tak kdo nás ovládá?“ stále nechápal jeden z diváků.

Další divák přiznal, že vidí paralelu mezi současnou situací a rokem 1948. Tím vyvolal vyvolal hodně bouřlivou diskuzi. Podle Ovčáčka takové srovnání pokulhává. „Byly demokratické sněmovní volby a pan prezident ctí vůli voličů, to je markantní rozdíl. Cílem je akceschopná vláda, to není totalita,“ argumentoval. Divák ale trval na tom, že Zeman si dosadil vláuu, kterou tam udržuje. „Dokud tam bude, jiná vláda nemůže vzniknout,“ varoval. „Karty jsou rozdány, to si Zeman nevymyslel. Václav Klaus v roce 2010 obešel ČSSD coby vítěze a rovnou pověřil sestavením vlády druhého v pořadí. „Copak Agrofert zakládá milice? To si myslí vaše pražská kavárna. To Kalousek chtěl v roce 2006 s komunisty do vlády,“ poznamenal Hašek.

Také Mlejnek se domnívá, že paralely s rokem 48 nemají smysl. „Nebezpečné věci tu ale jsou. Vláda bez důvěry může být kdoví jak dlouho. To je proti duchu ústavy. A objevily se i jiné podivné nápady, například, že by mohla být podána demise jen premiéra a ne celé vlády. To je účelový přístup. Znepokojuje mě také Zemanův vztah k extrémním stranám,“ přiznal.

Podle Ovčáčka dal Zeman Babišovi přiměřený čas, podmínkou navíc je, že Babiš musí vyjednávat. „Co je to duch ústavy. Poltergeist? Do léta – a to je realisitcký odhad – by mohla být vláda,“ tvrdí hradní mluvčí.

Mlejnek se ale nenechal jen tak odbýt a připomněl, že Zeman navštěvuje „sjezdy extremistů“, tedy SPD a KSČM. „To je jako by Václav Havel v 90. letech navštívil sjezd Sládkovců a domlouval vládu,“ spustil politolog. „Že jsou to strany extremistické, to je váš subjektivní pocit. Uspěli ve volbách, dostali se do Sněmovny. To Kalousek jim otevřel dveře, takže jde o zbytečné nálepkování. Voliči chtějí za premiéra Babiše,“ uvedl s odkazem na výsledky voleb Ovčáček.

Aktivistka Ševčíková se ptala, zda tedy bude vláda pro každý zákon hledat jinou podpotu. „To je stabilní vláda?“ divila se. „Šikovný premiér to zvládne, a Babiš je šikovný,“ opáčil jí. Hašek pak připomněl, že stále není jasné, že vznikne jednobarevná vláda. Pak se slova chopila důchodkyně z publika. „Zdá se mi, že hrajete piškvorky a děláte vše, aby Babiš nesložil vládu. Svádíte to na prezidenta, ale důvod je zlost na pana Babiše,.“ pustila se do Pospíšila. „My respektujeme, že Babiš vyhrál volby. Ale má 30 procent, ne 51. Proto by tu měla být koaliční vláda. Protože 70 procent Babiš nechce. Strany říkají, že by do vlády šly, ale ne s obviněným premiérem,“ zdůraznil předseda TOP 09. „Ale není odsouzený, lidi ho chtějí,“ trvala na svém důchodkyně.

Slova se pak chopil aktivista Martin Uhlíř, který přepočítal, kolik vlastně na údajném dotačním podvodu vydělal. „Babiš obral 350 seniorů o jejich roční důchod,“ vysvětloval seniorce.

Jílková také připomněla, že sám Zeman kdysi hlásal, že obviněný politik by měl odstoupit. Podle Ovčáčka ale na tuto věc změnil názor po kauze současné eurokomisařky Věry Jourové. Pospíšil pak zmínil, že Zemanovi nevadí Babiš a jeho spolupráce s StB, ale že fyzik Ivan Ošťádal nebyl kvůli spolupráci s StB jmenován profesorem. Třeba nám to vysvětlí Ovčáček, když je jako viceprezident,“ rýpnul si šéf TOP 09. Ovčáček mu odpověděl, aby si oba případy prostudoval, protože se výrazně liší - Ošťádal se ke spolupráci přiznal, Babiš ne a navíc se odvolal.

V souvislosti se zmínkami o Babišově obvinění pak Hašek připomněl jiného stíhaného politika. „TOP 09 byla v koalici se STAN a nikdy jsem vás neslyšel, že byste k rezignaci vyzýval hejtmana Martina Půtu, který je také obviněn,“ pustil se do Pospíšila. Ovčáček se přidal a zdůraznil, že o Babišovi rozhodnou nezávislé slovenské soudy.

„Zeman je prezident hlavních 10 milionům, vaše vlády nás hodili přes palubu, že vám není hanba, jako ministr spravedlnosti jste neudělal nic,“ pustila se téměř hystericky do Pospíšila divačka. Řvala na něj tak, že jí nebylo rozumět, diváci začali překřikovat jeden druhého. Pospíšil se pokoušel argumentovat, nakonec ale musela přítomné mírnit až moderátorka Jílková.

Jílková také uvedla, že Zeman řekl ČSSD, aby s ANO do vlády šli, ale aby nechtěli ministry. Místo nich by měli mít odborné náměstky. To Ovčáček potvrdil a zdůraznil, že ČSSD by to prospělo, protože strana by po všech svých problémech měla čas na restart

Mlejnek ale připomněl, že ČSSD na sjezdu přijala usnesení, podle kterého je Babiš a jeho stíhání problém. A to není jen případ sociální demokracie, ale i dalších stran. „To by měl Zeman respektovat, ale nerespektuje,“ myslí si. „Neměl by být zeman nadstranický?“ zajímalo v té souvislosti Ševčíkovou. Ovčáček namítl, že právě proto navštěvuje tolik sjezdů. „Navštěvuje sjezdy stran, které podporuje,“ oponoval mu Pospíšil. Zároveň ale přiznal, že TOP 09 ho vůbec nepozvala. „Voliči rozdali karty, Zeman jen moderuje debatu,“ podotkl Hašek.

Diskuze se neustále stáčela k Babišovi, jednání stran o vládě a podobně. Jílková se rozčilovala a zdůrazňovala, že téma pořadu je Zeman, a ne Babiš. „Všichni jste to předem věděli,“ kárala publikum.

Jeden z diváků se pak Ševčíkové zeptal, jak si může dovolit kritizovat Zemana, když její skupina ukázala, že se neumí chovat, když pořvávala na svatbě Andreje Babiše. „My bojujeme proti populistům a Zeman ukazuje, že k nim patří,“ vysvětlila aktivistka. Její slova ale působila na některé diváky jako rudý hadr na býka. „Jak si to můžete dovolit? Ve vašem věku?“ křičela na ni jedna z divaček. Matějka ji pak kritizoval, že neuznává hlasy 3 milionů voličů, kteří Zemana volili.

Aktivista Martin Uhlíř pak připomněl milost pro Jiřího Kajínka, kterou Zeman udělil, přestože původně hlásal něco jiného. Ovčáčka se proto zeptal: „Naplňuje vás práce pro soudně usvědčeného lháře?“ Ovčáček uvedl, že se Zeman seznámil s případem a změnil názor. „Polovině se to líbí, polovině ne,“ pokrčil rameny. Jílková si přisadila, když uvedla: „Vesele si v televizi povídá, jak vykrádal byty.“ Ovčáček ale uvedl, že to je věc Kajínka a že součástí milosti je i podmínka.

Politolog Mlejnek se ještě vrátil k otázce SPD a připomněl, že ministr spravedlnosti Jiří Pelikán toto hnutí označil za fašistické. „A Zeman jim jezdí na sjezd,“ uvedl. Hašek zdůraznil, že je to právě ČSSD, která chce s ANO jednat, aby zabránila podílu SPD na vládě. V publiku seděl i Zdeněk Škromach, který připomněl, že i Havel a Klaus měli podobné problémy, jako má dnes Zeman. „Ostouzet člověka, který dvakrát vyhrál přímou prezidentskou volbu není na místě. Zeman jako prezident vždy respektoval volební výsledek. Pravice po volbách jen napadá všechny kolem sebe – a nedělá nic pro demokratický vývoj. Chcete zabránit Okamurovi jednat o vládě? Pak musíte jednat a udělat něco pro naši zemi,“ pustil se do pravice exsenátor.

Podle Pospíšila by strany jednaly, ale jen v případě, že by byl jiný premiér než Babiš. !Nemůžeme se obětovat se a podpořit stbáka a trest stíhaného člověka. Měli bychom ostudu po celém světě. Hájíme voliče, kterým jsme řekli, že neuhneme. Nejde o hnutí ANO, ale o to, že Babiš nechce ustoupit a vybrat jiného premiéra,“ hájil postup pravicových stran Pospíšil. „Chci parlamentní demokracii, ne prezidentskou,“ dodal s tím, že právě k tomu současný vývoj směřuje.

Jeden divák pak vyhrocenou atmosféru poněkud odlehčil, když se zeptal, komu budou Ovčáček a Zeman fandit v hokejovém zápase mezi Českou republikou a Rusy startujícími pod olympijskou vlajkou. „Prozradím vám velké tajemství, pan prezident je agentem České republiky,“ smál se Ovčáček. Další z diváků už tak veselý nebyl. Pravicové strany se podle něj bojí o trafiky a tak úmyslně vytvářejí napětí. „Máme tu pseudoprezidentský systém. Vláda bez důvěry se vymyká z parlamentnímu systému. Už to tu bylo jednou za Jiřího Rusnoka,“ připomněl s odkazem na úřednickou vládu, kterou jemnovlnný Zeman a která vládla bez důvěry. „Topolánkova vláda také vládla 4 měsíce bez důvěry a nevšiml jsem si, že by tu byly nějaké demonstrace,“ rýpnul si. Podle Mlejnka je ale v tomto případě jde o chybu v ústavě, protože vláda, která nemá důvěru, má stejné pravomoci jako vláda s důvěrou.

Ševčíková také poprosila Ovčáčka o pomoc a vysvětlení, když citovala slova Zemana z roku 2011, kdy prezident tvrdil, že Babiš je nevěrohodný. „Co se stalo, že změnil názor?“ zajímalo ji. „Názor změnil i Winston Churchill. Pan prezident názor změnil, protože Babiš byl úspěšný ministr financí a politik, který vyhrál volby. Přesvědčil ho svou prací,“ vysvětloval mluvčí.

Mlejnek poukázal na to, že vznikl jakýsi mocenský pakt, protože Zeman před prezidentskými volbami potřeboval voliče hnutí ANO a Babiš v současné situaci potřebuje Zemana. „Babiš sestavuje vládu tak, aby byl hrad další koaliční stranou,“ myslí si politolog. Když byl premiérem Bohuslav Sobotka, objevily se výtky na špatné vztahy mezi ním a Hradem. Dnes jsou vztahy perfektní, mohou sladit zahraniční politiku, vyjasnit si názory. To by molo být a republika to potřebuje,“ básnil Ovčáček. Jeho slova vyvolala hodně bouřlivou reakci, Ovčáček trval na tom, že taková spolupráce ve prospěch země a občanů.

Na konci se ke slovu opět dostali diváci. Jeden z nich se zeptal Ovčáčka: „Co je to ta pražská kavárna? Nic takového přece neexistuje,“ tvrdil. „Je to sociologický termín-. Označuje lidi, kteří nedokáží naslouchat druhým. My nasloucháme,“ poučoval hradní mluvčí. „Zemana zvolilo víc než 50 procent občanů a zvolili ho, jakého je,“ zastal se hlavy státu na závěr muž z publika.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Miloš Zeman Jiří Ovčáček Jiří Pospíšil Michal Hašek Andrej Babiš vláda SR Zdeněk Škromach AUVA

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 36 minutami

před 45 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy