Začal politický převrat. ČR dosáhla vrcholu korupce v přímém přenosu. Někdejší Babišův kůň promluvil a není to pěkné

Praha - Český ekonom a státní úředník Lukáš Wagenknecht působil od února 2014 do června 2015 první náměstek ministra financí ČR pro oblast finančního řízení a auditu. Kvůli sporům s tehdejším ministrem financí a současným premiérem v demisi Andrejem Babišem nakonec úřad opustil. Teď se velmi ostře vyjádřil k dění kolem svého bývalého šéfa.

Wagenknechta na ministerstvo financí jako své eso přivedl Andrej Babiš, nakonec se s ním ale ve zlém rozešel. Stalo se tak krátce poté, co si u Babiše stěžoval na nemístný nátlak političky hnutí ANO Radmily Kleslové. Pár dní po odeslání stížnosti mu ministr financí oznámil, že s ním pro post prvního náměstka dál nepočítá a bleskově jej odvolal. Babiš Wagenknechtovi nabídl, aby v úřadu zůstal jako politický náměstek. Wagenknecht však dříve veřejně řekl, že o partajní post nestojí.

Trestně stíhaný politik ve zjevném střetu zájmů personálně bez zákonného zmocnění zasahuje do struktury orgánů činných v trestním řízení. Vyšetřovaní likvidují vyšetřovatele. ČR dosáhla vrchol korupce v přímém přenosu. https://t.co/ddoS7ChKzM

— Lukáš Wagenknecht (@WagenknechtLuk) 15. března 2018

Někdejší náměstek se teď do Babiše ostře pustil kvůli tomu, že má v plánu zprostit ředitele GIBS Murína výkonu služby. „Trestně stíhaný politik ve zjevném střetu zájmů personálně bez zákonného zmocnění zasahuje do struktury orgánů činných v trestním řízení. Vyšetřovaní likvidují vyšetřovatele. ČR dosáhla vrchol korupce v přímém přenosu.“ varoval Wagenknecht na twitteru.

Poukazuje na to, že kvůli problémům u našich východních sousedů padla vláda. „Nevím jestli to všem dochází, na Slovensku padla vláda kvůli prorůstání korupce do nejvyšších pater. U nás nejvyšší patro korupční jednání neskrývá a ještě se s ním vytahuje. Zneužití postavení v osobní prospěch je definovaná korupce,“ upozornil.

Varuje také, že může být ještě hůř. „Doposud jsme se totalitních kroků jenom obávali, toto je první vlaštovka. Zneužití postavení politika k osobnímu prospěchu je definicí korupce. Jestli se s tímto nevypořádá parlament, myslím, že začal politický převrat s odvrácením se od zastupitelské demokracie,“ napsal na twitteru ekonom.

Naznačil také, co ještě může přijít. „Nyní bych očekával demonstrativní zatčení nějakého známého novináře a přeobsazení státního zastupitelství. Skrytá skutečná koalice může upgradovat dotační zvěrstva pro holding bez jakéhokoliv rizika. Vítejme v rodinné firmě,“ uvedl s odkazem na Babišovo oblíbené heslo „řídit stát jako firmu“.

Přiznal také, že podobný vývoj čekal. „Nečekal jsem, že to bude takto arogantně a za úřadování vlády v demisi. Jinak souhlasí s tím že je naivní od tohoto složení parlamentu čekat demokratické postupy. Většinu má oligarchicko-totalitně-extrémistická koalice a bude tomu ať bude jakákoliv vláda,“ dodal Wagenknecht.

Související

Wagenknecht, Lukáš

Piráti představili i kandidáty na senátory, uspěli ve stranických primárkách

Na mimořádném zasedání Celostátního fóra dnes Piráti představili první kandidáty do Senátu, kteří již získali pirátskou nominaci v primárních volbách. Jsou to Petr Jeništa, který kandiduje v obvodu 47 – Náchod, Jan Janda, který se bude o přízeň voličů ucházet v obvodu 11 – Domažlice a také dva již současní senátoři, Lukáš Wagenknecht za obvod 23 – Praha 8 a Marek Hilšer za obvod 26 – Praha 2 a 3. Představení kandidátů se zúčastnili také předseda a místopředsedkyně senátorského klubu SEN 21 Václav Láska a Adéla Šípová. 
Andrej Babiš

Babiš se z nařízení soudu omluvil Wagenknechtovi za označení udavač

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Babiš se omluvil senátoru Lukáši Wagenknechtovi (Piráti) za výroky, že je udavač a tím, kdo připravil Česko o 800 milionů korun. Dopis s omluvou, kterou Babišovi v březnu pravomocně nařídil Krajský soud v Praze, senátor obdržel v pondělí. Uvedl to dnes na twitteru.

Více souvisejících

Lukáš Wagenknecht Andrej Babiš Michal Murín GIBS

Aktuálně se děje

před 6 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy