Političtí svazáci, neziskovky, ideoví novináři. Ovčáček a další se se dobře baví kvůli pylu a řepce

Praha - Česká republika už několikátým dnem žije tématem pylu a řepky. Mnozí z nepříjemného žlutého povlaku, který zasypal doslova celou zemi, viní premiéra v demisi Andreje Babiše, Agrofert a především řepku. A přestože experti opakovaně varovali, že tato žlutá plodina za současné problémy nemůže, lidé na sociálních sítích si myslí něco jiného. Navíc se objevila celá řada vtipů o řepce a fotbalistu Tomáši Řepkovi.

Nepříjemná žlutá pokrývka obtěžuje nejen alergiky, ale třeba také hospodyňky, kterým sedá poprašek na nábytek, či řidiče, jejichž auta se během chvíle změnila k nepoznání. Alergologové i jiní experti opakovaně poukázali na to, že řepka za problém nemůže, protože její pyl je těžký a tak nelétá příliš daleko. Problémy letos dělají jehličnany, které mají silnou sezónu.

Všude samá řepka.. ?? pic.twitter.com/4H60bJiw5W

— Petr Urboš (@Petr65Urbanek) 1. května 2018

Na sociálních sítích se přesto hlasitě mluví o tom, že za vše může Babiš a jeho řepka. "Řepka je fakt úplně všude. Je to rakovina české půdy, která prorůstá dál a dál do toho, co jíme a pijeme. Nechutný. Ano, nebude líp, lidi," uvedl na twitteru například kajakář Vavřinec Hradílek.

Cože? Řepka je pětiprocentní?!? pic.twitter.com/ZxjOUkeayu

— Líný expert (@wally_nowak) 1. května 2018

"Suchá a žlutá: česká krajina vysychá. Letošní zimu opět na většině území chyběla sněhová pokrývka a zima přešla rovnou do léta. Pokud se počasí nezmění, čeká nás letos ohromný problém. Další malér nám byl vyroben zbytečně. Tuny pylu z řepky poletují krajinou. Pokud se ptáte, kdo za ten žlutý sajrajt, jak také v minulém období znělo od opozice ve Sněmovně může, optejte se jistého Mariána Jurečky, jak coby ministr zemědělství urputně prosazoval prodloužení o dalších pět let daňového zvýhodnění biopaliv první generace, rozuměj řepky. To i přesto, že to po nás nikdo nepožadoval, Jurečkovi to do agendy nenáleželo, odborníci před tím varovali a všichni pochopili, že tudy cesta k ekologičtější dopravě nevede. Jenže, kdo si pomohl? Můžete hádat . Blokovali jsem tu nestoudnost úporně, jenže tehdejší koala to prostě protlačila.," postěžoval si exposlanec TOP 09 František Laudát.

"Řepka je nejenom smradlavá, ale zároveň její vysazování v kombinaci s masovým používáním pesticidů významně škodí biodiverzitě, kvalitě vody i všeobecnému zdraví populace... v Babišově impériu žluté lány samozřejmě nechybí. Děkujem a ven!" přidala se na twitteru iniciativa Milion chvilek.

Ne všichni to ale samozřejmě vidí tak tragicky. "Jehličnany nás v těchto dnech mocně zásobují pylem. Političtí svazáci za tím vidí Babiše. Zřejmě se domnívají, že je velkopěstitelem šišek,“ vysmál se podobným tvrzením hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

"Vlast zasypaly řepkopylové FAKE NEWS. Co neziskovky, ideoví novináři a TOP 09? Budou bojovat s dezinformacemi a odhalí zrádné jehličnany?" dodal Ovčáček na jiném ze svých profilů.

"Vracíme se pocitově o 30-40 let zpět. Komouši tenkrát také teoreticky nemohli za hnusný počasí. Ale vlastně mohli. Mohli totiž za všechno hnusný. Tož tak, Andreji," přidal se do debaty Mirek Topolánek.

Opakovaně se k řepce vyjádřil i sám Andrej Babiš. "Jasně, celé Česko je žluté. Ale není to řepka, je to pyl z borovic a smrků. S řepkou to nemá vůbec nic společného. K řepce jeden možná překvapivý fakt: z celkové úrody řepky v ČR vypěstuje moje bývalá firma jenom 5 %. Ano, pouze 5 %. Takže bych poprosil všechny své oblíbené hatery o spolupráci, šiřte všude, že jen 5 % řepky je mé bývalé firmy. Děkuju. Máte to u mě," vzkázal na facebooku.

"Kdyby vás někoho zajímalo ještě něco k pylu, který je všude. Je z dřevin, především z břízy a jehličnanů. Několikrát to včera řekli dokonce i i v ČT (třeba v předpovědi počasí, anebo v pořadu Události komentáře), takže je to stoprocentně pravda. Není to řepka, protože pylová zrna řepky jsou těžká a nešíří se vzduchem. Navíc teď kvete kdeco, nejenom řepka. Suché a větrné počasí navíc extrémně víří pyly. A ještě jednou zopakuju: z celkové úrody řepky v ČR vypěstuje moje bývalá firma jenom 5 %. Jenom 5 %," zdůraznil.

Související

Pšenice

Hraboši v Česku už sežrali úrodu za půl miliardy, po obilí se pustili do řepky

Průběžné spočítané škody, které způsobili hraboši, činí letos podle Zemědělského svazu ČR půl miliardy korun. Další škody, hlavně na ozimech, budou následovat. Část zemědělců podle předsedy svazu Martina Pýchy škody nenahlásila nebo nejsou pro podniky významné. Hlodavci jsou přemnožení hlavně na jižní a střední Moravě. Pýcha to dnes řekl na tiskové konferenci. Škody byly dosud spočítány na 87.000 hektarech půdy, tedy zhruba na pěti procentech celkové výměry orné půdy v zemi.

Více souvisejících

řepka olejka Andrej Babiš sociální sítě tomáš řepka Jiří Ovčáček Mirek Topolánek Vavřinec Hradilek (kajakář)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy