Jak to bylo s účtem Julius Šuman? Ovládal ho i novinář Přibil z nahrávek s Babišem

Praha – Kdo stojí za tajemnou skupinou Julius Šuman, která dala pořádně zabrat šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi? Odpověď na tuto otázku zajímá celou řadu lidí. A jak se zdá, toto tajemství se začíná pomalu rozplétat.

Skupina Julius Šuman Babišovi před loňskými volbami pořádně zavařila, když na sociálních sítích začala zveřejňovat citlivé nahrávky i dokumenty, které jej měly zdiskreditovat. První nahrávka se objevila 1. května 2017 a Babiš na ní hovořil velmi nelichotivě o svých koaličních partnerech. O tři dny později publikoval Šuman další nahrávku, kde se měl Babiš bavit s novinářem MF Dnes Markem Přibilem. Pak následovaly další.

Kauza byla natolik vážná, že se jí zabývali poslanci a řeší ji i policie. I když stále není jasné, kdo tyto materiály zveřejňoval, server Aktuálně.cz ve spolupráci s týdeníkem Respekt identifikoval některé lidi, kteří k účtu měli přístup. Konspirační účet podle jejich zjištění ovládalo několik lidí včetně novináře Marka Přibila, který kvůli Šumanovi přišel o práci v deníku MF Dnes.

Profil založil v listopadu 2016 zhruba čtyřicetiletý muž, který se představuje jako Jan Zástřešek a tvrdí o sobě, že je hacker. Tento muž ale podíl na zveřejňování materiálů poškozujících Babiše odmítá, zároveň ale hovoří o tom, že je součástí jakéhosi „soukolí". Nad profilem Zástřešek údajně ztratil kontrolu krátce po založení - a pak ho neovládal asi půl roku. Právě v té době byly zveřejňovány nahrávky hovorů mezi Babišem a  Přibilem. 

Zástřešek s novináři nějakou dobu komunikoval. Při té příležitosti mluvil l o „Šumanech", tedy skupině lidí, kteří podle něj za zveřejňováním materiálů proti Babišovi stáli.  A přestože odmítl, že by informace o Babišovi zveřejňoval, ovládal Zástřešek šifrovanou emailovou adresu, kam měli lidé Juliusi Šumanovi posílat své tipy a materiály ke zveřejnění.

Přibil prý za účet Juliuse Šumana zaplatil

Na začátku srpna 2017 najednou příspěvky z účtu Julius Šuman zmizely. V říjnu se pak začaly objevovat podivné a zmatené vzkazy, které ironicky chválily novináře Přibila. Byl to právě Přibil, kdo tehdy ostře sledovaný účet ovládl a nahrávky a další příspěvky smazal. Bývalý novinář tvrdí, že za to tehdy Zástřeškovi zaplatil. To ale Zástřešek popírá s tím, že mu ho přenechal zdarma.

Přibil naopak tvrdí, že s penězi na vyplacení Zástřeška mu pomohl jeho známý Stanislav Hájek. To je podle Aktuálně,cz bývalý policejní důstojník a specialista na odposlechy. Přibil také prozradil, že součástí dohody bylo, že bude mít kontrolu nad účtem do říjnových sněmovních voleb a že do té doby na něm nebudou zveřejňovány žádné informace. Zástřešek prý exnovináři také prozradil, že si ho jako hackera najímali zahraniční klienti i rozvědka ÚZSI. Tu podezřívá z pořízení nahrávek i šéf ANO Andrej Babiš.

Dnes už původní účet Juliuse Šumana s twitterovou adresou @SkupinaSuman zanikl a obsah proti Babišovi z něj zmizel. Přejmenoval se na VseznalekZHradu a ovládá ho Zástřešek. Ten přitom i po volbách chtěl budit dojem, že jistými diskreditačními materiály disponuje. Počátkem letošního roku posílal novinářům a dalším lidem zprávy o sbírání diskreditačních materiálů. Před prezidentskou volbou zase zakladatel účtu tvrdil, že má přístup ke zdravotní kartě prezidenta Miloše Zemana – nic ale nakonec zveřejněno nebylo.

Zároveň s tímto účtem už ale fungoval také náhradní twitterový účet s adresou @Skupina_Suman, kde byly zveřejněny další dokumenty proti Babišovi. „Toto je záložní profil. Náš originální profil byl opět ukraden. Vadíme mu fest a nebudeme se přetahovat. Tady dokončíme naši práci,“ píše se u tohoto účtu. Poslední tweet byl tímto účtem zveřejněn 8. října 2017.

Související

Sídlo GIBS

Inspekce ukončila vyšetřování v kauze twitterové Skupiny Šuman

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončila vyšetřování v kauze twitterového účtu Skupina Julius Šuman, který v roce 2017 zveřejnil několik dokumentů či nahrávek souvisejících s kauzami tehdejšího ministra financí a následně i premiéra Andreje Babiše (ANO). I přes podezření ze spáchání trestného činu neurčila člověka, který by stál za úniky ze spisů. 
Milan Chovanec

Pomluvil Chovance v kauze Čapí hnízdo? Novinář Přibil je před soudem, vinu popírá

Novinář Marek Přibil dnes u soudu popřel, že by se dopustil trestného činu pomluvy vůči někdejšímu ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) a vyšetřovateli kauzy Čapí hnízdo Pavlu Nevtípilovi. Obžaloba Přibilovi vyčítá, že na svém webu zveřejnil článek s tvrzením, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu premiéra Andreje Babiše (ANO) ve snaze snížit nebo odstranit politickou konkurenci pro ČSSD.

Více souvisejících

Julius Šuman Andrej Babiš Marek Přibil (novinář) Twitter

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy