Češi jsou za voly? Nakopal bych je do zadku. Kauza Babčenko má v Česku ostrou dohru

Praha – Celý svět byl zaskočen a překvapen, když se ve středu odpoledne na tiskové konferenci v Kyjevě objevil ruský novinář Arkadij Babčenko. O den dříve totiž celý svět obletěla zpráva, že byl zavražděn. Ukrajinská tajná služba SBU vysvětlila, že vraždu novináře, o níž v úterý informovala média, předstírala, aby odhalila údajné ruské iniciátory zločinu. Tato kauza vyvolala rozporuplné reakce nejen v zahraničí, ale i v Česku.

Jakýsi manuál k tomu, jak se na celou věc dívat, přinesl například výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda. Ten zdůraznil například to, že „ruský stát pravidelně vraždí své kritiky a oponenty, zejména z řad samotných Rusů, kteří si odváží se k samotnému diktátorskému režimu otočit zády a utéct do zahraničí, aby se zachránili“. Poukazuje na to, že podobné věci se v Rusku děly už v 30. a 40. letech.

Zmínil také případy otráveného ruského agenta Alexandra Litviněnka či kauzu Sergeje Skrripala a jeho dcery. Arkadij Babčenko je podle něj jen dalším v řadě. „A. Babčenkovi bylo opakovaně vyhrožováno, což je naprosto logické, vzhledem k tomu jak Putinův režim svou novinářskou prací musel dopalovat. Podobným novinářům či opozičním lídům bylo v Rusku vyhrožováno, nebo byli rovnou vražděni,“ píše Janda na sociálních sítích.

„Pokud je pravdivá verze ukrajinských zpravodajců a Babčenka samotného, pak jde o brilantní operaci, která mu zachránila život a dokázala rozkrýt ruské schéma nájemné vraždy. Tomuto typu operací se říká "sting", laicky řečeno nalákat zloděje či vraha, mít to celé pod kontrolou a pak ho lapnout. To Ukrajinci tvrdí, že se jim podařilo,“ shrnul zástupce Evropských hodnot.

Jak zhodnotit, jestli je možné ukrajinské zpravodajské službě věřit? „Nikdo z nás to ověřit nedokáže, protože nejsme na místě, nemáme forenzní specializaci, nedokážeme porovnat technickou kvalitu odposlechů, a tak dále. Stejně jako na diagnostiku motoru v autě si musíte poslechnout specialistu, tak ve zpravodajské branži to nepoznáte. Takže musíte stejně u automobilového technika spoléhat na někoho, kdo tuhle specializaci má. Když víme jak s Ukrajinci spolupracují a pomáhají jím ty nejlepší západní bezpečnostní instituce, tak dost pochybuji o tom, že by si to celé Ukrajinci vymysleli na koleni. To by se jim zásadně nevyplatilo,“ nastiňuje Janda.

Je prý proto třeba vyčkat, jaké důkazy ukrajinská SBU předá západních zpravodajským službám a vládám, které by je měly vyhodnotit. „Podobné to bylo, když se Rusové pokusili v násilný převrat v Černé Hoře - Černohorci předali důkazy spojencům a po nějaké době britská vláda a další spojenci vyhodnotili, že jejich důkazům věří a bylo to tak. To nějakou dobu vždy trvá, než si budou naši zpravodajští specialisté jisti. Takže si počkejme,“ mírní emoce Janda.

„Nyní je skvělou zprávou, že A. Babčenko žije. Do konce života bude muset žít pod permanentní ochranou, protože to jak zesměšnil putinovský režim se prostě neodpouští, když jste diktátor, který si respekt vynucuje násilím. To se podařilo mistrně. Co očekávat o ruské vlády? Stejně jako vždy - lži, lži a lži. Lhali o Krymu, lhali o Donbasu, lhali o Litviněnkovi, lhali po MH-17, lhali o Skripalovi (30+ verzí lži, ruský rekord!), lhali o olympijském dopingu, lhali o zasahování do amerických voleb, lžou vždy když jim o něco jde. Cokoliv Moskva řekne je úplně jedno,“ tvrdí.

Na závěr své analýzy poukazuje, že prací bezpečnostních složek demokratického státu je zachraňovat životy a chytat padouchy či vrahy. „Zachránit život se evidentně podařilo a jestli Ukrajinci chytli a rozkryli strukturu vrahů teprve uvidíme. Pro připomenutí - Ukrajina je ve válce. Ve válce, kterou proti ní vede Rusko, které okupuje část jejího území a vraždí na jejím území. Ukrajina se brání. Jak to poznáme? Nejsou ukrajinské tanky na ruském území, ale ruské tanky na ukrajinském území. Tečka,“ dodal.

Poněkud kritičtější je šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner. „Samozřejmě jsem rád, že novinář Babčenko žije, ale vytvořit zprávu o jeho vraždě tak přesvědčivě, aby ji šířila všechna světová média a pak říct, že to byla jen past na pachatele, je takový hazard s veřejným míněním, že mi to připadá v dnešní době jako plán šílence. V podstatě bych autora léčky s chutí nakopal do zadku současně s poděkováním za záchranu života - pokud mu tedy tu záchranu bude schopen v našich poměrech někdo věřit,“ uvedl na facebooku.

Ozývají se teď také hlasy, které kritizují média, že na léčku Ukrajiny skočila a že si vše více neověřila. Takovým kritikům poslal vzkaz novinář a cestovatel Dan Přibáň. „Tak když teď tolik z*sraných slukáčkářů nahlas přiznalo, že naletělo nepravdivé (byť oficiální policejní) zprávě o vraždě novináře a tolik milovníků alternativní pravdy se jim směje, mohou i milovníci alternativní pravdy začít přiznávat, čemu všemu uvěřili a co všechno nepravdivého sdíleli a mohou začít třeba u sestřeleného boeingu nad Ukrajinou ...a pak pokračovat dál a dál a dál. Nebojte se, facebook má povolené opravdu hodně dlouhé posty, to máte za pár týdnů sepsané. Nebuďte labutě, ať je nějaká sranda, ne?“ rýpnul si Přibáň.

Mezi ty, kteří přiznali svou chybu, patří například novinář Ondřej Soukup. Ten po zveřejnění původní zprávy na sociálních sítích napsal: „Mého kamaráda Arkadije Babčenka někdo dnes zastřelil v Kyjevě. Utekl z Moskvy do Prahy kvůli výhružkám likvidací. Po půl roce se přestěhoval na Ukrajinu, protože ztratil naději, že mu české úřady dají povolení k pobytu, a o azyl žádat nechtěl. K*rva, k*rva, k*rva.“

Po vydání zprávy, že ruský novinář žije„ se mu viditelně ulevilo. „Arkadij je naživu. Zinscenovali to, aby chytili objednavatele. Ještě nikdy jsem tak rád nebyl za vola. Kámo, to tě bude stát hodně piv!“ vzkázal Babčenkovi.

Související

Více souvisejících

Arkadij Babčenko Jakub Janda (Evropské hodnoty) Marek Wollner Daň Přibáň Ondřej Soukup

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 59 minutami

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy