Babišovy čistky? Vláda propustila výrazně víc vysokých úředníků, než tvrdila

Praha - Vláda Andreje Babiše (ANO) propustila podle organizace Transparency International (TI) při systemizaci loni v prosinci výrazně víc vysokých úředníků, než tvrdila. Podle vlády bylo zrušeno 23 služebních míst. Podle dnešní tiskové zprávy TI se ale systemizace dotkla nejméně 37 pozic představených ve služebním poměru. Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký kritiku ve vyjádření pro ČTK odmítl.

Systemizaci provedla vláda loni koncem roku krátce po svém jmenování. Ministerstvo vnitra uvedlo, že změny souvisí s reorganizací práce ministerstev. Babiš kritizoval přebujelost státní správy a oznámil, že systemizace ušetří 18 milionů korun. Na ministerstvech a úřadu vlády ubylo 14 sekcí, zrušeno bylo podle tehdejšího vyjádření vlády 23 služebních a 50 pracovních míst. Změny platné od ledna 2018 se dotkly i náměstků.

Podle TI, která začátkem roku dopad systemizace ověřovala na ministerstvech i úřadu vlády, skončilo ale zhruba o polovinu vysokých úředníků více. "Ukázalo se, že jen na těchto oslovených úřadech přestalo z důvodů systemizace zastávat svou pozici 37 představených od úrovně ředitelů odborů výše," uvedla TI v tiskové zprávě.

Postránecký ve vyjádření vysvětlil, že údaje TI vycházejí z odlišného pohledu na interpretaci čísel vztahujících se k systemizaci. "Systemizací se rozumí počet míst služebních a pracovních ve služebním úřadu, nikoliv počet zaměstnanců v úřadu," uvedl Postránecký. Zmíněných 23 zrušených služebních míst je podle něj rozdíl počtu zrušených a počtu nově vytvořených služebních míst. Počet míst představených, tedy nejvyšších úředníků, o nichž se TI zmiňuje, klesl podle Postráneckého o 32. O devět ale vzrostl počet služebních míst, která nejsou místy přestavených.

V březnu rozhodla Babišova vláda o další systemizaci, která bude znamenat další rušení míst ve státní správě. Kabinet také předložil novelu služebního zákona, která podle některých opozičních stran či odborů umožní vládě, zbavit se dalších nepohodlných úředníků a obsadit jejich místa jinými osobami. "Funkčnost služebního zákona se pozná až s výměnou vládních garnitur a současné kroky vlády považujeme za nebezpečné," uvedl k novele ředitel české pobočky TI David Ondráčka.

Postránecký i tuto kritiku odmítl. Novelu zákona hájí. Podle něj se týká oblastí, kde jsou problémy. Otevření výběrových řízení například podle něj reaguje na situaci, kdy nyní není v řadě případů velký zájem o účast ve výběrových řízeních. "Nastaly i situace, kdy se do výběrových řízení na pozici náměstka pro řízení sekce nikdo nepřihlásil," upozornil Postránecký.

Zdůraznil také, že snížení počtu náměstků či ředitelů odborů ze začátku letošního roku představovalo jen velmi malý rozsah změn oproti situacím, které nastávaly po nástupu nových vlád před zavedením zákona o státní službě. "Například po nástupu Nečasovy vlády v roce 2010 došlo k výměně naprosté většiny náměstků a do jednoho roku bylo vyměněno na některých ministerstvech přes 40 procent ředitelů odborů," uvedl Postránecký. Podle něj naopak zákon přispívá ke stabilizaci výkonu státní správy.

Podle TI se však současná vláda snaží obcházet zákon a privatizovat veřejný zájem. "Spekulacím o dosazování loajálních osob to pak samozřejmě nahrává. Vláda by se měla snažit o stabilizaci státní správy, nikoliv o její demontáž," sdělil právník TI Petr Leyer. "Jsou zde překotně rozebírány strategické instituce a organizace přímo za denního světla, a navíc je to doprovázeno populistickou rétorikou odpovědného vládnutí," doplnil analytik TI Milan Eibl.

Související

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Více souvisejících

Vláda ČR transparency international ministerstva Andrej Babiš Josef Postránecký (superúředník)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 7 hodinami

před 14 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy