Zákon o třetím odboji sněmovnou prošel. Bouchalo se ale do stolu

Praha - Poslanci nakonec pustili v pátek do druhého čtení návrh zákona o protikomunistickém odboji. Jeho schválení však předcházela dlouhá diskuse, vlnu emocí vzbudil zejména výstup Miroslava Grebeníčka a Marty Semelové (oba KSČM).

O významu i podobě zákona se ve sněmovně diskutovalo asi tři hodiny, k samotnému hlasování se poslanci dostali před 14.00.

Úvodní slovo si za předkladatele vzal Petr Tluchoř (ODS), který řekl, že absence podobného zákona v českém právním systému je palčivá. "Zatímco pohrobek strany, současná KSČM, se těší legalitě, odbojáři na uznání stále čekají," řekl. Zákon má podle jeho slov význam morální a o případných nepřesnostech nebo sporných bodech je koalice ochotná jednat. "Musíme si uvědomit, že nedůslednost při hájení práv bojovníků za svobodu znamená nedůslednost při obhajobě svobody samotné," dodal.

Tluchoře u řečnického pultu záhy vystřídal zarytý odpůrce návrhu Miroslav Grebeníček (KSČM) s téměř hodinovým proslovem. V něm například řekl, že předkládaný návrh je pokusem legalizovat minulé zločiny. "Adorace teroristických aktů minulosti nemá oporu ani v realitě a právních normách minulosti, ani v právním řádu současnosti," rozčiloval se Grebeníček. Kritiku sklidil také za výrok, že skutečným zájmem je prostřednictvím zákona přiznat teroristům postavení válečných veteránů.

Grebeníček se v proslovu stihl zmínit také o hasičích, bratrech Mašínech, Václavu Havlovi, Josefovi Švoreckém, Jiřím Dientsbierovi i Ústavu pro studium totalitních režimů. Ten označil za "zdiskreditovanou účelovou instituci, v jejímž čele stojí stejně zdiskreditovaní jedinci".

Na větší část jeho projevu ze sálu odešli koaliční poslanci, kteří jeho vystoupení označili za snůšku demagogie, "hanebnost" a vyzvali poslance KSČM, aby se od projevu distancovali. Grebeníčkova stranická kolegyně Marta Semelová ale pokračovala v podobném duchu. "V případě tohoto zákona jde o snahu o vymazání paměti, o zastrašování a očerňování poctivých lidí, kteří v naprosté většině přijali režim po únoru roku 1948 za svůj, lidí, kteří zde pracovali, vytvářeli hodnoty a žili v míru," řekla Semelová. Dodala, že podle ní navíc třetí odboj neexistoval, což pobouřilo koaliční poslance.

"Vystoupení paní Semelové a pana Grebeníčka v Poslanecké sněmovně svědčí o tom, že by soudy měly projednat, zda by neměla být komunistická strana zakázaná," řekl po pátečním jednání Petr Gazdík (TOP 09).

O návrhu zákona se mělo hlasovat už ve středu, komunističtí poslanci si však vzali přestávku na jednání svého klubu a schůzi tak předčasně ukončili. K jednání se proto sněmovna vrátila až v pátek. Aby se situace neopakovala, schválila si možnost protáhnout jednání i po 21. hodině.

Návrh, kterému se v pátek poslanci věnovali, je nezměněnou podobou toho, který již dříve zamítnul Senát. Přitom ho samotná horní komora parlamentu navrhnula - než se k němu ale přes Poslaneckou sněmovnu vrátila, její složení se změnilo a nově zvolení senátoři novelu zamítli. Koalice se proto rozhodla, že nezměněné znění zákona projedná jako návrh jejích poslanců.

"Zákon předkládáme skutečně ve stejném znění, v jakém ho Senát zamítnul. Předpokládám ale, že se o něm bude ještě jednat ve výborech a vyřeší se ty technické nedostatky, na které se poukazovalo," řekla již dříve Mediafaxu za předkladatele místopředsedkyně Věcí Veřejných Kateřina Klasnová.

Předloha počítá například s tím, že osvědčení účastníka protikomunistického odboje bude vydávat ministerstvo obrany na základě stanoviska Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Právě jeho roli opoziční poslanci v projevech často kritizovali. "Archiv bezpečnostních složek, který spravuje právě ÚSTR, se potýká s tím, že některé dokumenty jsou lživé, některé se nedochovaly," řekl například František Bublan (ČSSD). Přimlouval by se proto za to, aby žadatele neposuzoval pouze ÚSTR sám. "Viděl bych tam možnost například také nějaké etické komise," dodal.

Osvědčení podle návrhu tedy nebudou moci získat příslušníci nebo spolupracovníci komunistických bezpečnostních složek, členové Lidových milicí nebo prověrkových komisí. Nárok na něj podle předlohy neměli mít ani členové předlistopadové komunistické strany vyjma těch, kteří byli ve straně od 1. ledna 1968 do 1. května 1969, tedy v období pražského jara.

Na problematiku této části novely v pátek poukázal například Jiří Paroubek (ČSSD). "Díky tomu, by toto osvědčení nemohli získat ani lidé, kteří s režimem objektivně bojovali," uvedl. Jako příklad pak dal prvního porevolučního předsedu sociální demokracie Jiřího Horáka, který byl ve straně, emigroval však a v exilu byl potom tajemníkem Rady svobodného Československa.

Naopak osvědčení odbojáře mají získat ti, kteří s komunistickým režimem bojovali se zbraní v ruce, prováděli sabotáže, převáděli přes hranice, byli pro své postoje vězněni nejméně tři roky, minimálně rok organizovali petice a demonstrace proti režimu. Ti, kdo vyvíjeli podobnou činnost v menší míře, by měli mít nárok na osvědčení účastníka odporu proti komunismu.

O stažení zákona z legislativního procesu usilovali v Senátu komunisté, lidovci a sociální demokraté v čele se zesnulým senátorem Jiřím Dienstbierem. Ten zákon kritizoval s tím, že není možné legislativně určit, co je odboj, co je odpor a co je důsledek pronásledování nevinných lidí. Problematické podle něj bylo také to, že za období komunistické totality označovali navrhovatelé období od února 1948 do listopadu 1989. K novele měli výhrady také někteří historici.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna třetí odboj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy