Spor o obsazení MZV se odsouvá? Hamáček ho chce řešit až po volbách

Praha - Šéf ČSSD Jan Hamáček chce spor o nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) do čela ministerstva zahraničních věcí řešit až po komunálních a senátních volbách. Obává se, že téma by mohlo poškodit kampaň ČSSD, která má být pozitivní. Poche zůstává nejdéle navrženým kandidátem do vlády, který nebyl jmenován. Hrad tvrdí, že z ústavního hlediska je vláda kompletní a Poche na jmenování nečeká.

Řešení by podle Hamáčka mělo být jasné v druhé polovině října. Informoval o tom na dnešním zasedání předsednictva ČSSD ve zprávě předsedy, kterou spolustraníci potvrdili. 

"Úkolem politiků je pokusit se dohodnout a nezatěžovat veřejnost, nebylo by vhodné zatěžovat horkou fázi kampaně," řekl Hamáček po jednání vedení strany. Zopakoval, že se snažil spor s prezidentem Milošem Zemanem urovnat. "K dohodě je ale třeba více aktérů," konstatoval. Jednání se účastnil také Poche, podle Hamáčka se zapojoval do diskuse a "je součástí toho procesu".

Už předcházející zasedání stranického grémia doporučilo nechat řešení sporu až na dobu po komunálních a senátních volbách. Někteří straníci před jednáním vyjádřili obavy, že by například výměna pražského sociálního demokrata Pocheho mohla ohrozit výsledky voleb v hlavním městě.

Poche ČTK napsal, že je rád, že za ním ČSSD téměř jednomyslně stojí. Na sociálních sítích potom zmínil, že ho mrzí neúčast místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly na dnešním jednání. Podle Zimoly má sociální demokracie Hradu navrhnout jiného kandidáta. Poche předpokládá, že se v budoucnu ministrem zahraničí stane. "Jinak bych v té práci nepokračoval," řekl Poche České televizi s poukazem na své působení na ministerstvu.

Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

Zeman v polovině července ČTK řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit dva resorty, ponechává čistě na něm. Hamáček situaci v čele diplomacie označuje za dočasnou, jako nejzazší termín pro její trvání několikrát zmínil konec letních prázdnin.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila trpí neshodou na obsazení ministerské pozice česká zahraniční politika. "V době, kdy se řeší mnoho zásadních zahraničněpolitických otázek, nebude mít Česká republika vinou Miloše Zemana, Andreje Babiše a Jana Hamáčka ani další měsíc a půl řádného ministra zahraničí. Nesmírně to oslabuje mezinárodní pozici České republiky. Nesou za to odpovědnost tito tři pánové," uvedl na twitteru.

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje odsunutí sporu za nešťastné, nicméně ho respektuje. "Potřebovali bychom, aby ten post byl obsazen, aby se mohly realizovat nějaké zahraniční mise," reagoval pro ČTK.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Miroslav Poche ČSSD ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy