Co mají společného Zeman, Babiš a Trump? Vítězí navzdory hysterii všem

Komentář Petra Šulky – V mnoha stranických štábech a redakcích musel nastat šok. První průzkumy preferencí politických stran po kauze Krym a hlasování o důvěře dopadly pro opoziční strany ne právě vesele. Lidovci a TOP 09 se ocitli pod 5 %. ODS a Pirátská strana posílily. Ovšem vítěz voleb, který by měl téměř stejně hlasů jako obě jmenované opoziční strany dohromady, je jasný. ANO Andreje Babiše.

Pro mnohé je to jistě znepokojující, znechucující a šokující informace. Společnost přeci byla v posledních dnech informována o nových faktech týkajících se kauzy Čapí hnízdo, do které Babiš neváhal namočit i svého nemocného syna. Komentátoři, novináři a opoziční politici se předháněli v odsuzujících a moralizujících komentářích a nebylo snad nic, co by Babišovi nevyčetli. Premiér se nezmohl na nic víc než na tvrzení, že to je kampaň. Přesto z celé záležitosti vyšel jako vítěz.    

Pokud si ovšem celou věc rozebereme s chladnou hlavou zase tolik překvapeni být nemůžeme. V kauze Čapí hnízdo se spojuje několik věcí, které v očích mnoha lidí hraje pro Babiše. V první řadě jde o dotace - navíc z EU, ani jedno není u mnoha voličů populární. Navíc se jedná o „pouhé“ miliony. Staré strany a staří politici, jak se hájí Babiš, mají přeci zářezy za zlodějny za miliardy. Tím, že útočí na Čapí hnízdo se to jen snaží zakrýt. Je to kampaň a účelovka! Ekonomika roste. Lidé se mají lépe, a tak si opozice musí něco vymyslet.

Lví podíl na tom, že tato „obhajoba“ funguje, mají i novináři a média. Na většinu z nich působí Babiš jako červený hadr na býka a místo logických argumentů a faktů nastupují citové výlevy a hysterie. Tisíckrát bylo potvrzeno, že taková reakce na politika, má účinek zcela opačný. Jako příklad z nejkřiklavějších nám může sloužit prezident Miloš Zeman.

Již před první prezidentskou volbou nenechala média na Zemanovi nit suchou. Problém byl v tom že se novinářům nepodařilo veřejnost přesvědčit, že jsou nestranní. Zeman, jak je známo, nemá média vůbec v lásce, a to, co se podařilo médiím, nebyla nezávislá reflexe Zemana a jeho kariéry, ale jedovatý pelmel. V něm se bez ladu a skladu míchalo podstatné, jako kauza Mostecké uhelné nebo spolupráce Zemana s Miroslavem Šloufem, s naprostými hloupostmi typu Zemanova životospráva, styl oblékání, mluva nebo nejapnými spekulacemi o jeho zdraví. U protikandidáta Karla Schwarzenberga, který se právě ve stylu od Zemana zase tak moc neliší, toto vše bylo označováno za roztomilé knížecí vrtochy.

Výsledek byl přesně opačný. Zeman uspěl. A média se nepoučila. Démonizování Zemana pokračovalo. Zemanovi byly vyčteny diabetické boty jako symbol buranství. Hůl jako důkaz demence. Výrok o inkluzi byl dezinpretován tak, aby z něj Zeman vycházel jako intolerantní mastodont. Tři až čtyři demonstranti, kteří se s červenými kartami objevili na jeho setkáních s občany, byli prezentováni jako davy, zatímco jeho příznivci byli dehonestováni a uráženi. A Zeman si to vše užívá. Ví, že nejúčinněji to médiím vrátí tak, že je bude okázale ignorovat a někdy proti nim ucedí ironickou poznámku nebo ostrý bonmot.

A to je to, co spojuje Zemana a Babiše s prezidentem Donaldem Trumpem. Trump se stal prezidentem, dalo by se říci, „proti vůli“ médií. Po zvolení byla média a demokratická opozice doslova hysterická kolem vyšetřování kolem vlivu Ruska na jeho zvolení. Média své čtenáře nebo diváky doslova zahrnují neuvěřitelnými spekulacemi, které se většinou nepotvrzují. Každý prezidentův tweet je médii propírán téměř písmeno po písmenu. Zpověď herečky z filmů pro dospělé odhalila světu i to, jaký má prezident chloubu. Výsledek? Prezidentova popularita nijak strmě nepadá a předpokládaná demokratická vlna ve volbách do Kongresu se nekonala.

Bezbřehá snaha rozdrtit tyto politiky vede k nedůvěře, kterou část populace po těchto kampaních k médiím cítí. Média nedokáží krotit svou nenávist vůči nim a vyprodukují neuvěřitelné množství balastu, ve kterém se skryje i opravdu oprávněná kritika. Potom Trumpovi stačí označit média a jejich zprávy za fake, Babišovi stačí plamenný plný floskulí o kampani a Zemanovi vtip o střílení novinářů. Dokud novináři alespoň minimálně nedokáží krotit svoji nechuť k výše zmiňovaným a doopravdy je nezačnou věcně kritizovat a podávat o nich nejednostranné informace, budou je tito politici moci ignorovat a utahovat si z nich. Pokud se tak nestane budou média jejich nedobrovolní spojenci.     

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Donald Trump Andrej Babiš top 09 Piráti

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 43 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy