MZV mělo bouřlivý rok: Rozbroje se Zemanem, novičok, hádky o Rusko a migraci

Česká diplomacie se v končícím roce potýkala s personálními změnami ve svém vedení, v řízení Černínského paláce se postupně vystřídali tři ministři. Ministerstvo zahraničí muselo řešit vývoj kolem brexitu, reagovalo také na kroky Ruska v kauze otravy Sergeje Skripala nebo konfliktu s Ukrajinou v Kerčském průlivu. Velká pozornost zahraniční politiky byla věnována Izraeli, kde se část českých organizací přesunula z Tel Avivu do Jeruzaléma. V souvislosti se stým výročím založení Československa letos také do Česka dorazila řada významných zahraničních návštěv.

Ministerstvo zahraničí přivedl do letošního roku Martin Stropnický (ANO), který ale ve funkci skončil, když v červnu jednobarevnou vládu hnutí ANO vystřídala koalice ANO a ČSSD. Sociální demokraté navrhli na šéfa diplomacie svého europoslance Miroslava Pocheho, proti němuž se ale postavili prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Spor o nominaci trval do poloviny října, po tu dobu byl pověřen řízením ministerstva zahraničí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Sociální demokracie nakonec ustoupila a navrhla na ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Jmenováním Petříčka ale spory s hlavou státu neskončily. Zeman označoval Petříčka za loutku Pocheho, kterému nynější ministr v Evropské parlamentu dělal asistenta, kritizoval také údajný Petříčkův vlažný přístup ke stěhování české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Prezidentovi také vadila změna kategorií ambasád, když například Budapešť vypadla ze seznamu těch s nejvyšší politickou důležitostí. Ministerstvo se bránilo, že kategorie je pouze technická a zařazení neodpovídá významu země v zahraniční politice.

Petříček po svém nástupu na ministerstvo uvedl, že jako jednu ze svých priorit vidí podporu lidských práv ve světě. O dodržování lidských práv jednal i s čínským protějškem Wangem I, když byl společně se Zemanem na návštěvě Číny. Zeman při jednání s čínskými představiteli problematiku lidských práv nezdůrazňuje.

Do sporu se Zemanem se letos dostal i Stropnický kvůli aféře s otravou Skripala, ze které britští vyšetřovatelé obvinili Rusko. Prezident uvedl, že nervový jed novičok, kterým byl Skripal otráven, se vyráběl i v Česku, což dříve tvrdila i Moskva. Stropnický to vyloučil, stejně jako další představitelé vlády.

Spory Západu s Ruskem patřily letos mezi významná témata české diplomacie. Kvůli otravě Skripala vyhostilo Česko v březnu tři ruské diplomaty. V listopadu ministerstvo zahraničí obvinilo Rusko z hrubého porušení mezinárodního práva kvůli zadržení ukrajinských lodí a námořníků v Kerčském průlivu. V září se nejvyšší ústavní činitelé shodli, že trvají důvody pro sankce proti Rusku uvalené v souvislosti s anexí ukrajinského Krymu a konfliktem na východě Ukrajiny. Zeman ale v prosinci v ruské televizi NTV označil sankce za zbytečné.

Mezi důležitá diplomatická témata patřila příprava na odchod Británie z EU. Ministerstvo připravilo internetové stránky s radami pro Čechy žijící v Británii a pro podnikatele, kteří s ostrovní zemí obchodují. Chystá se také otevřít generální konzulát v Manchesteru. Česko v březnu navštívil i tehdejší britský ministr pro brexit David Davis.

Česko se také věnovalo Izraeli, kde Zeman prosazuje přestěhování ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Letos v Jeruzalémě, který za své hlavní město považuje nejen Izrael, ale i Palestina, vznikl honorární konzulát a přestěhoval se tam Český dům. Prezident při listopadové návštěvě země znovu podpořil i přestěhování velvyslanectví. V Izraeli také nastala personální změna v českém zastoupení, když na post velvyslance nastoupil na podzim Stropnický.

V závěru roku se diplomaté zabývali i globálním paktem OSN o migraci. Vláda původně uvažovala o jeho přijetí s výhradami, v listopadu se ale rozhodla od úmluvy odstoupit. Česko se nezúčastnilo konference v Marrákeši, kde se pakt přijímal, a ve Valném shromáždění hlasovalo proti němu. Čeští diplomaté naopak podpořili globální pakt o uprchlících.

2/2 Uprchlíkem se stáváme v případě, že musíme opustit svou zemi kvůli ozbrojenému konfliktu nebo pronásledování. Uprchlíkům náleží ochrana dle mezinárodního práva. https://t.co/UvSdhBr9Sa

— MZV ČR (@mzvcr) 18. prosince 2018

Do Česka letos v souvislosti s výročím vzniku Československa dorazila řada zahraničních návštěv. Přijeli předsedové vlád sousedních zemí s výjimkou Rakouska: německá kancléřka Angela Merkelová, slovenský premiér Peter Pellegrini i polský premiér Mateusz Morawiecki, v Praze se také uskutečnilo společné zasedání české a polské vlády. Česko navštívil také maďarský premiér Viktor Orbán nebo francouzský prezident Emmanuel Macron. Do Prahy přijeli i dva významní představitelé Spojených států, ministr obrany James Mattis a předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Vláda ČR Tomáš Petříček Miloš Zeman Miroslav Poche Praha Česká republika Martin Stropnický

Aktuálně se děje

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

včera

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy