ÚS rozhodne o potravinových bankách. Zákon podle senátorů zavání totalitou

Ústavní soud (ÚS) hned po Novém roce vyhlásí, jak rozhodl o návrhu senátorů na zrušení novely o jídle pro potravinové banky. Konkrétně jde o povinnost velkých řetězců dávat část neprodaného zboží pro charitativní a humanitární účely. Veřejné vyhlášení nálezu svolal soudce zpravodaj Jan Filip na 2. ledna.

Návrh čekal na rozhodnutí od poloviny roku 2016. Podala jej skupina 25 senátorů reprezentovaná Ivem Valentou (za Soukromníky). Části novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích považovali senátoři za zásah do vlastnických práv, vadila jim také až desetimilionová pokuta, kterou zákon stanovuje za nedodržení povinnosti.

Novela se dotkla prodejen s plochou nad 400 metrů. Konkrétně jde o potraviny, které nesplňují některé obecné požadavky, například mají deformovaný obal nebo špatné označení. Mohou mít i prošlé datum minimální trvanlivosti, ale nesmí být zdraví nebezpečné. Podle novely mají zboží dostat neziskové organizace, které shromažďují, skladují a distribuují potraviny pro humanitární účely a charitu.

Zákon podle senátorského návrhu v podstatě zavedl nucenou účast na charitě. "Zákon sice může být motivován dobrým úmyslem, ale platí, že cesta do pekla může být dlážděna dobrými úmysly. Charita je dobrovolná, a tím se radikálně odlišuje od vrchnostensky vymáhaných daní," stojí v návrhu, který pro senátory připravoval advokát Zdeněk Koudelka.

Návrh dává příklady z totalitní minulosti. Povinnost přirovnává k nuceným darům či nevýhodným odkupům při nacistické arizaci židovského majetku nebo ke komunistické kolektivizaci venkova.

Stát by podle senátorů neměl přenášet náklady sociální politiky na konkrétní a relativně malou skupinu lidí - potravinářské podnikatele. "Jakoukoliv státní politiku musí stát dělat za své peníze," napsali senátoři.

Novelu v roce 2016 schválil Senát a podepsal prezident. Kritikům úpravy vadilo to, že nebudou moci potraviny dodat přímo například do dětských domovů nebo zoologických zahrad. Tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) změnu hájil s odůvodněním, že ročně je v Česku vyhozeno až 80 kilogramů potravin na občana.

Související

Nákupy potravin, ilustrační fotografie.

Nezištná pomoc i v těžkých dobách. Češi zakoupili ve sbírce potravin rekordních 624 tun zboží

V podzimním kole celorepublikové Sbírky potravin se vybralo ve 2 051 prodejnách 562 tun potravin, z nichž lze připravit až 1 124 000 porcí jídla. Zákazníci rovněž přispěli 62 tunami základní drogerie a hygienických potřeb, které potravinové banky lidem v nouzi také poskytují. Navíc až do 21. listopadu mohou lidé darovat potraviny a drogerii rovněž prostřednictvím on-line nákupů. Očekáváme, že celkově překročí objem darů 700 tun, což je absolutní rekord v historii pořádání Sbírky potravin. 
Ilustrační fotografie.

Potravinové banky jsou téměř prázdné, pomoc potřebuje i střední třída

Sklady potravinových bank jsou před jarním kolem celorepublikové sbírky potravin téměř prázdné. Na sněmovním sociálním výboru to řekl předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. Uvedl, že potravinové banky denně dostávají dotazy na výdej potravin a současná ekonomická situace zasáhla i střední třídu. Potravinové banky loni podpořily 300.000 lidí. Shromáždily 11.300 tun potraviny, což je zhruba 22 milionů porcí jídla v hodnotě 680 milionů Kč.

Více souvisejících

Potravinová banka Ústavní soud ČR Ivo Valenta (zakladatel Synot) zákony Senát ČR

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 4 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 8 hodinami

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy