Měli by mít politici ochranku povinně? Ptali jsme se experta

Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí světa, útoky na politiky se zde objevují zřídkakdy. I proto chce poslanec Petr Dolínek (ČSSD) některé z nich připravit o ochranku. Z našetřených peněz by rád pořídil nové vybavení pro policii. Ta však spadá pod resort vnitra vedený Janem Hamáčkem, který už dříve jeho návrh odmítl.

S prosazením návrhu na jednání vlády by měl Dolínkovi pomoct jeho kolega z pražské sociální demokracie a současný ministr zahraničí Tomáš Petříček. Právě ten patří k těm politikům, kteří mají podle návrhu o ochranku přijít. Bodyguardi by se nově neobjevovali ani v doprovodu předsedů obou parlamentních komor a ministrů spravedlnosti a financí.

Ochranka by tak zůstala jen prezidentovi, premiérovi a ministrům vnitra a obrany, kterého chrání vojenská policie. Dolínek však se svým návrhem už jednou neuspěl, když jej odmítl předseda ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček.

Mnozí bezpečností experti nad Dolínkovým návrhem kroutí hlavou. V současné rozdělené společnosti je prý bezpečnost relativní, obzvlášť u politiků. Třeba ministrovi zahraničí hrozí nebezpečí právě od lidí původem ze zahraničí, šéfovi resortu spravedlnosti zase od bývalých vězňů.

„Druhý a třetí nejvyšší ústavní činitel by měl být v ulicích České republiky chráněn už z titulu své funkce. Jsou to ústavní činitelé, kteří si v případě, že třeba prezident není schopen vykonávat funkci, dělí jeho pravomoci,“ říká na téma ochrany předsedů obou parlamentních komor v telefonickém rozhovoru pro EuroZprávy.cz brigádní generál Andor Šándor.

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby si myslí, že vládní vyhláška by měla být natolik tvrdá, že požívání ochrany by nemělo být věcí fakultativní, ale naopak jasně vyplývající ze zákona. Připomněl rovněž, že dříve někteří politici, např. Miroslava Němcová, ochranku odmítli. „Nevšiml jsem si, že by v USA či jinde politici debatovali o tom, jestli budou mít ochranku nebo ne,“ dodává.

„Nevím, co tím pan poslanec Dolínek sleduje, ale nemyslím si, že na tom stát jakkoliv vydělá,“ konstatuje Šándor a dodává, že se nic neušetří ani v případě, že politik ochranku „populisticky odmítá“, neboť tělesná stráž zůstává stejně připravena, kdyby dotyčný náhodou změnil názor.

Babiš před lety odhadl denní náklady na provoz ochranky pro jednoho politika na 10 tisíc korun. Denně by tak ochrana významných státních činitelů přišla Českou republiku na 90 tisíc, ročně by se tak jednalo o částku přesahující 30 milionů korun. Dolínek by ušetřené miliony rád použil na nové vybavení policistů.

Podle světového indexu míru je Česká republika šestou nejbezpečnější zemí na světě. Politici jsou zde spíš terčem vtipálků a vrhačů vajec, přesto v posledních letech došlo ke dvěma vážnějším incidentům v souvislosti s prezidentem republiky.

V roce 2012 se Václav Klaus stal terčem střelby z takzvané airsoftové pistole v Chrastavě. Během loňských voleb zase ochrance proklouzla polonahá aktivistka z hnutí Femen, která verbálně atakovala úřadujícího prezidenta Miloše Zemana.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany

Opozice neprosadila odklad schvalování zákona ohledně Dukovan

Opozice ve Sněmovně neprosadila odklad projednávání zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Chtěla mimo jiné, aby rizika spojená s tímto zákonem nejprve posoudila Bezpečnostní rada státu, jejíž pondělní jednání k tomuto tématu bylo zrušeno. Dolní komora tak dnes dokončila druhé kolo projednávání zákona a k jeho schvalování by se mohla vrátit v první prosincové dekádě. Rozhodly o tom hlasy ANO, ČSSD, SPD a KSČM.

Více souvisejících

Petr Dolínek ochranka policie Jan Hamáček prezident čr napadení Miloše Zemana polonahou aktivistkou (12. 1. 2018) Vláda ČR Andor Šándor (bezpečnostní specialista)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy