Skandál! Srovnávat Putina s Hitlerem? Klausův institut začal plivat oheň

Hádka mezi exprezidentem Václavem Klausem a ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem pokračuje. Klausův institut označil velvyslancovy výroky za skandální a vytáhl do sporu i téma banderovců, které českou politikou hýbalo už na konci loňského roku. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček tehdy vyzýval ministra zahraničí Tomáše Petříčka k protestu proti zákonu, který je označil za národní hrdiny.

„Po dnešním rozhovoru Václava Klause v televizi Prima bych na něj měl jedinou otázku: znamená jeho vyjádření o Ukrajině souhlas s těmi, kdo si mysleli, že to v roce 1938 bylo právě Československo, kdo vyprovokoval "opatrně a střízlivě" uvažujícího Hitlera,“ ptal se ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis na svém twitterovém profilu.

Klaus v nedělním diskuzním pořadu Partie řekl, že Ukrajina je ponoukána Západem k provokacím Ruska. „Tam vidím možné ohnisko nebezpečí a myslím, že se Putin pořád ještě chová opatrně a střízlivě. To je štěstí, protože kdyby tam byl někdo chaoticky uvažující, tak by ten kotel mohl vybuchnout,“ líčil Klaus.

Po dnešním rozhovoru Václava Klause v televizi Prima bych na něj měl jedinou otázku: znamená jeho vyjádření o Ukrajině souhlas s těmi, kdo si myslel, že to v roce 1938 bylo právě Československo, kdo vyprovokoval "opatrně a střízlivě" uvažujícího Hitlera?

— Yevhen Perebyinis (@YPerebyinis) 6. ledna 2019

Nyní se do polemiky mezi oběma stranami zapojil Institut Václava Klause, výroky ukrajinského velvyslance označil za skandální. „Chceme vyjádřit své přesvědčení, že výroky tohoto typu, ať by přicházely od velvyslance jakékoliv země, považujeme za nemístné,“ konstatuje na webových stránkách institutu jménem celého kolektivu člen správní rady Ivo Strejček.

Český postoj k Hitlerovi je prý jasný, zatímco ten ukrajinský nikoliv. „Češi, na rozdíl od Ukrajinců, neměli své, s nacisty kolaborující banderovce, a proto nedovedou pochopit, že jsou dnes na Ukrajině banderovci oslavováni jako národní hrdinové,“ stojí ve stanovisku Institutu Václava Klause.

Ukrajinského velvyslance na Twitteru podpořili mimo jiné Miroslav Kalousek a Jaromír Štětina, což připomíná i institut. „Štětina by si měl raději vzpomenout na své nadšené cestopisné výpravy do Sovětského svazu, kde s vorem Matylda sjížděl sibiřské řeky v místech, kam býval přísný zákaz vstupu – Štětina překvapivě povolení získal,“ píše se na webu.

„Pouštět se na kluzký led historických paralel je velmi riskantní. To by si pan velvyslanec měl rozmyslet. My s historií nemanipulujeme, a proto ruského prezidenta Putina s Hitlerem srovnávat nebudeme,“ dodává Strejček závěrem.

Téma banderovců hýbe celou českou politikou, na konci minulého roku se mu na svém twitterovém účtu téměř nepřetržitě věnoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Banderovci masově vraždili Poláky, Židy a volyňské Čechy. České ministerstvo zahraničí k adoraci banderovců na Ukrajině zbaběle mlčí. Kdyby se to dělo v Rusku, bude vydávat tisíce rázných prohlášení. Ostuda,“ vzkázal tehdy Ovčáček.

Prezident republiky veřejně vyzval, aby Česká republika oficiálně protestovala proti velebení válečných zločinců Ukrajinou. Reakcí Petříčkova ministerstva je ostudné strkání hlavy do písku. Oni se ani jediným slovem nezastali českých obětí banderovských vrahů!

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 29. prosince 2018

Následně informoval o tom, že prezident republiky veřejně vyzval k tomu, aby Česká republika oficiálně protestovala proti velebení válečných zločinců. „Reakcí Petříčkova ministerstva je ostudné strkání hlavy do písku. Oni se ani jediným slovem nezastali českých obětí banderovských vrahů,“ psal evidentně rozčarovaný mluvčí prezidenta.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček nakonec na téže sociální síti s reakcí přispěchal. „Ukrajina se bude muset vypořádat s bolavými místy své historie. Na to by měla dostat potřebný čas. Budu o této záležitosti hovořit se svými protějšky při návštěvě Ukrajiny počátkem příštího roku,“ informoval Petříček a mluvčí Ovčáček jeho vyjádření sdílel na svém profilu.

Také Ukrajina se bude muset vypořádat s bolavými místy své historie. Na to by měla dostat potřebný čas. Budu o této záležitosti hovořit se svými protějšky při návštěvě Ukrajiny počátkem příštího roku.

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 29. prosince 2018

Předmětem diskuzí je kontroverzní zákon, který na konci minulého roku podepsal ukrajinský prezident Petro Porošenko. Příslušníci Ukrajinské povstalecké armády, častěji označování na počest svého vůdce jako banderovci, získali postavení válečných veteránů.

Banderovci se po skončení druhé světové války ocitli na území tehdejšího Československa a dokonce na přechodnou dobu obsadili více než 30 obcí. V bojích s nimi zemřelo několik desítek vojáků nebo příslušníků bezpečnostních složek.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Institut Václava Klause Jevhen Perebyjnis Ukrajina Stepan Bandera Jiří Ovčáček Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktuální počasí: Silný vítr doprovodí studenou frontu, platí výstraha

Velikonoce má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí, ve čtvrtek jim ale bude předcházet přechod studené fronty přes Česko. Meteorologové v souvislosti s ní varují před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy