Bára Štěpánová: Češi si nechají sebrat svobodu za tisícovku měsíčně navíc. Havel to s námi myslel dobře

V předvečer 50. výročí upálení Jana Palacha v pořadu Interview na ČT24 vystoupila herečka Bára Štěpánová. Zavzpomínala nejen na demonstrace doprovázející konec komunistického režimu v letech 1988 a 1989, ale i na prezidenta Václava Havla, kterému nějakou dobu dělala sekretářku.

Štěpánova zavzpomínala na rok 1989 a na to, co ji přivedlo na protirežimní demonstrace. Podle ní se často opakuje, že události Palachova týdne v lednu 1989 nějak odstartovaly pád komunistického režimu v Československu. „Proti tomu se ale musím trochu ohradit. Já jsem byla zatčena a souzena za demonstraci v říjnu 1988. Už tam bylo hodně lidí.“ vzpomíná herečka. Už v té době se podle ní lidé začali probouzet z letargie.

„Já si myslím, že Jan Palach chtěl svým činem vyburcovat společnost v lednu 1969. Ale já si kladu otázku, co si představoval, že ti lidé by mohli v té době dělat?“ nadhodila Bára Štěpánová, bývalá sekretářka posledního československého prezidenta a prvního českého prezidenta Václava Havla. Připomněla, že v té době byla situace ve světě taková, jaká byla. „Evropě a světu byl srpen 1968 líto, aspoň doufám, ale oni nic neudělali,“ posteskla si s tím, že národ nic dělat nemohl.

Naopak v roce 1989 se situace dozrála a něco se dělo i v ostatních zemích – v Německu, Polsku, Maďarsku nebo i v Sovětském svazu. Ona osobně si myslím, že společnost k tomu prostě musela dospět. „On je problém v tom, že změnit režim ze svobodného na autoritářský nebo totalitní je jednodušší, než změnit režim totalitní ve svobodný, což se ukázalo v 90. letech a ukazuje se to do dneška,“ myslí si Štěpánová, která přiznává, že ji v jejich postojích výrazně ovlivnila její rodina a okolí. I proto podepsala Chartu 77 a byla součástí disentu.

„Na demonstraci v říjnu 1988 jsem pocítila takový zvláštní stav ducha, najednou se vám vyplaví nějaké endorfiny. A já když jsem tam viděla ty policajty s obuškama – opravdu zažijete pocit, že i kdyby měli střílet, bylo mi to v tu chvíli jedno. Nebo ne jedno, ale věděla jsem, že půjdu a nic mě nezastaví,“ vysvětluje, proč se demonstrací účastnila. Dodala, že jiná cesta ani nebyla. „Kdyby nepřišel listopad 1968, myslím, že bych v tom kriminále na hodně let opravdu skončila," posteskla si.

„Ten režim vlastně držel na strachu, což se malinko začíná objevovat i teď. To je naprosto ideální stav, kdy už nemusíte lidem nic nabízet. Když už je máte, tak je držíte na strachu. Ten strach je pak naprosto dokonalej – když se lidi bojí o práci, že nebudou mít kde bydlet, že děti nebudou moct.. prostě jakýkoliv strach funguje. Většina se bála, ale vždycky se v té obrovské mase najde – a to je obrovské štěstí - pár lidí, kteří se nebojí a jsou ochotní riskovat a dát svůj život všanc,“ prohlásila Štěpánová, že to přináší naději všem. Režimu podle ní stačilo, když „lidi drželi hubu a krok“. To, že o režimu někdo žertoval nebo že existoval disent, prý tolik nevadilo, protože navenek vše fungovalo.

Vrátila se také k roku 1990. Ze čtyřiceti let komunistické totality se podle ní vzpamatováváme do dneška – a nikdy se z toho nemůžeme úplně dostat. „Jak se z totality dělá svoboda? To nikdo nevěděl. Mě třeba hrozně dráždí, když se mluví o tradičních stranách. Co je to za tradiční strany, které vznikly v roce 1990?“ říká s tím, že nikdo nevěděl, jak na to. „Nemohu nezmínit našeho současného pana premiéra. Když my jsme se rozkoukávali a bláhově se radovali, tak tito lidé už věděli… Samozřejmě Václav Havel byl naivní, ale já mu tu naivitu strašně ráda odpouštím, protože on doufal, že je v lidech více dobrého, než v nich opravdu je,“ hájí prvního českého prezidenta.

„Václav Havel, byť mu dnes lidé nasazují psí hlavu a zesměšňují ho - a my, kteří si ho vážíme, tak jsme nazýváni opravdu velice hnusně.. Ale byl to člověk, který opravdu – a za to dám ruku do ohně - šel tomuto národu a této zemi sloužit sloužit,“ uvedla s tím, že Havel si plánoval po revoluci úplně jiný život – ideálně spojený s divadlem. „Ale tak se to stalo, byl vynesen až nahoru do prezidentského úřadu,“ uvedla s tím, že Havel funkci vykonával podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. „To, že se spousta věcí udělala špatně – ono se to dobře hodnotí ex post. Dneska kdybychom to věděli a viděli, asi bychom to udělali jinak. Ale v tu chvíli to nešlo,“ dodává Havlova bývalá spolupracovnice.

Ona sama prý jako mladá chtěla odcestovat do Paříže, chtěla žít svobodně, hezky se oblékat a mít jogurty. Problém dnes vidí v tom, že mnoha lidem ony jogurty a lepší oblečení stačí a že o svobodu podstatné části části české společnosti nejde a že jim vyhovuje, když se o ně stát stará. Lidem prý stačí, když jim někdo přidá tisícovku k důchodu. „Spousta lidí si svobodu nechá sebrat za tisícovku měsíčně. Demokracii zatím ale ne. „Myslím si, že už vůbec nežijeme ve svobodné zemi, že to jenom tak vypadá,“ dodala.

Související

Více souvisejících

Bára Štěpánová Václav Havel

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy