"Oholení" církve, vláda si koupila podporu komunistů. Biskup Malý rozeslal ostrý dopis

Způsob schválení zdanění církevních náhrad ve Sněmovně demonstruje sílící bezskrupulóznost, aroganci a pokrytectví v české politice, uvedl pomocný pražský biskup Václav Malý v dopisech předsedům Sněmovny a Senátu. Vládní strany si tak podle Malého koupily podporu KSČM. Zdanění náhrad označil za zcizování majetku nepříliš oblíbených menšin pod pláštíkem zákonnosti.

Zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, schválila Sněmovna ve středu. Podpora novely KSČM patřila k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Očekává se, že Senát předlohu vrátí do Sněmovny a po jejím opětovném schválení spor o zdanění skončí u Ústavního soudu.

"Jak jinak než bezskrupulóznost označit situaci, kdy si vládní strany ´koupí´ podporu KSČM ve Sněmovně výměnou za příslib znovu legálně ´oholit´ pokračovatele těch, které komunisté celá desetiletí okrádali a pronásledovali?" ptá se v dopisech Malý.

Za aroganci označil sněmovní výrok šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, podle kterého pro vypočítání nadhodnocení náhrad církvím není potřeba analýza, stačí se řídit selským rozumem. Nadhodnocením náhrad argumentují zastánci zdanění. Pokrytectvím je podle Malého chování některých poslanců, kteří ve Sněmovně pro zdanění zvedli ruku, v soukromí ale ujišťují církevní představitele, že o nic nejde, protože zákon zruší Ústavní soud.

Zdanění církevních restitucí je obyčejným divadlem na voliče a vyhovění tichému členu vlády.Premiér dobře ví, že zákon s největší pravděpodobností bude Ústavním soudem zrušen. Ale co by neudělal pro udržení se v čele vlády. Bohužel, mu to mnoho voličů “baští”. Třeba prohlédnou.?

— Herbert Pavera (@HerbertPavera) 23. ledna 2019

Schválení novely podle Malého připomíná, že třicetiletá cesta české společnosti od pádu totality nemusí samovolně směřovat ke stále vyšším úrovním svobody, zákonnosti a demokracie. Zdanění náhrad patří k případům, kdy státní moc pod pláštíkem zákonnosti zcizuje majetek nepříliš oblíbených menšin, napsal. "Historická zkušenost ovšem učí i tomu, že lhostejnost či přitakávání takovým nepravostem se společnosti obvykle vymstí," doplnil.

Na předložení komunistické novely bez dokumentace, která by údajné nadhodnocení náhrad dokládala, poukázal už dřív pražský arcibiskup Dominik Duka. Zmínil proti tomu parlamentní komisi, která potvrdila nepřemrštěnost cen, s nimiž se při tvorbě zákona o majetkovém vyrovnání pracovalo. Předloha podle Duky narušuje ústavnost a právní jistotu v České republice. Generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl hned ve středu uvedl, že novela je vítězstvím populismu nad zdravým rozumem a právním státem.

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi byl přijat po dvacetiletých diskusích v roce 2012. Počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Zákon ale také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

Související

Biskup Václav Malý si dodnes váží Václava Havla, s nímž se spřátelil v Chartě 77 i v práci ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Rozhovor

Deset let od úmrtí Václava Havla. Oslovoval mě pravdivostí, uměl se obětovat. Na osud si nestýskal, říká biskup Malý

Tuší, že jej přemůže dojetí, až mu při sobotní bohoslužbě v hlavě ožijí všechny vzpomínky na Václava Havla (†75), od jehož úmrtí právě dnes uplynulo deset let. Pomocný biskup pražský Václav Malý, kterého v disentu pojilo s prvním českým prezidentem velké přátelství, přiznává, že po spisovateli a dramatikovi zůstává v jeho duši prázdno, i když na své životní pouti potkal několik dalších statečných lidí. „Havel mě oslovoval pravdivostí, nepletichařil. Řekl na sebe věci, které by jiný skrýval. Dokonale naplňoval svůj citát a o lásce a pravdě, zvláště když se uměl obětovat pro druhé. Nikdy neopustil své myšlenky a přesvědčení,“ říká v exkluzivním obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz Václav Malý.
Václav Malý.

Hájit lidská práva je součástí životní cesty. Nejsem hrdina, říká držitel francouzského Řádu čestné legie biskup Malý

Biskup Václav Malý, který minulý pátek obdržel nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie, za osobní nasazení v prosazování lidských práv, se nepovažuje za žádného hrdinu, když podporuje a navštěvuje rodiny politických vězňů v zemích, kde vládne diktátorský režim. „Opravdu se necítím jako hrdina či statečný člověk, když projevuji solidaritu rodinám, jejichž členové jsou perzekvovaní. Moje aktivita mě nic nestojí, nic neriskuji. Obdiv si spíše zaslouží političtí vězni, kteří se u nás v padesátých letech dokázali vyrovnat s brutálními podmínkami v komunistických žalářích. Hájit lidská práva je nedílnou součástí životní cesty. Čerstvého ocenění si nesmírně vážím,“ říká exkluzivně pro EuroZprávy.cz Václav Malý, výrazná tvář československého disentu i Sametové revoluce v roce 1989.

Více souvisejících

Václav Malý církevní restituce KSČM Vláda ČR Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Poslanecká sněmovna Senát ČR

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy