Česko poráží korupci? Transparency International krotí optimismus: Babiš je problém

Bodové zisky Česka v žebříčku vnímané korupce mohou být křehké. Naznačují to události posledního roku týkající se možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Česko si v posledním hodnocení polepšilo ve dvou dílčích indexech, které se týkají podmínek pro založení či provozování byznysu. Ve všech ostatních aspektech ČR stagnovala. Transparency International to uvedla v tiskové zprávě k celosvětovému žebříčku vnímané korupce. V něm si Česko loni polepšilo o dva body na 59 ze 100 možných, což zemi posunulo o čtyři pozice nahoru na 38. místo.

Mírný posun vpřed odráží spíše stabilní podmínky pro založení či provozování byznysu než progresivní systematické změny, hodnotí TI. Pro skutečné zlepšení je podle organizace potřeba udělat několik jednoduchých kroků. Berlínský sekretariát Česko v rámci západní Evropy a EU označuje jako zemi, kterou je třeba sledovat.

"Česká republika své skóre v rámci CPI od roku 2014 neustále zlepšuje, ale události v uplynulém roce naznačují, že bodové zisky mohou být křehké. Předseda vlády byl shledán vinným ze střetu zájmů ve vztahu k jeho médiím. Byl také obviněn ze střetu zájmů ohledně spojení s firmou, která obdržela miliony eur z evropských dotací," uvádí TI.

Poukazuje přitom na podezření, že premiér Babiš může být i po převedení holdingu do svěřenských fondů kvůli dotacím pro Agrofert a vlastnictví médií ve střetu zájmů. Pod Agrofert spadá mimo jiné vydavatelský dům Mafra.

"Naši politici sní o tom, že doženeme světovou špičku ekonomicky, sociálně a konkurenceschopností. Ale jsou zoufale nedůslední v omezování korupce, otevřenosti, kvalitě veřejného sektoru. V tom Česko spíše stagnuje a vznikají nová rizika, na která Index TI poukazuje. Bez důrazu na funkční instituce, efektivní hospodaření, systémové reformy a nezávislou a důslednou justici to nepůjde a domeček z karet se nám sesype při první větší krizi," konstatoval ředitel TI ČR David Ondráčka.

Naši politici sní o dohnání světové špičky ekonomicky. Ale jsou zoufale nedůslední v omezování korupce, otevřenosti, kvalitě veřejného sektoru. Bez funkčních institucí a důsledné justice se nám domeček z karet sesype při první větší krizi. @Transparency_CZhttps://t.co/U07iQdy55B

— David Ondráčka (@David_Ondracka) 29. ledna 2019

Trend privatizace veřejného zájmu v ČR, před kterým TI varovala už minulý rok, pokračuje bez znatelnějších změn. Ekonomické vlivové skupiny už podle TI nehledají oporu pro své soukromé zájmy jen v politice, ale upravují chod institucí samotných a vytvářejí si podmínky vhodné pro své podnikání. Na politické scéně pak není zájem iniciovat ani dílčí kroky v boji proti korupci, natož přijmout zásadnější rozhodnutí či reformy, dodává organizace.

Česká republika by měla mít ambici využít svůj potenciál a v žebříčku mířit nad průměr států EU, na který ztrácí šest bodů. ČR by podle receptu TI měla zlepšit zejména nezávislost demokratických institucí a dodržování principů právního státu, stabilizaci, profesionalizaci a otevřenost veřejné správy, hospodárnost veřejných rozpočtů a rozkrývání skutečných majitelů.

Žebříček je sestavován na základě výsledků průzkumů mezi experty, posuzují deset dílčích indexů. První místo v žebříčku obsadilo Dánsko následované Novým Zélandem, na posledních pozicích jsou ze 180 sledovaných zemí Somálsko a Sýrie. Výrazně loni ztratily Spojené státy, které klesly ze 16. na 22. místo. Slovensko skončilo na 57. pozici.

Související

Více souvisejících

Korupce transparency international David Ondráčka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 54 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy