Formuje se liberální blok pro eurovolby: STAN bude spolupracovat se Zelenými

Starostové a nezávislí (STAN) se dohodli na spolupráci pro květnové volby do Evropského parlamentu se Stranou zelených a s desítkou regionálních subjektů. Dál chtějí jednat s TOP 09, konečná podoba kandidátky by měla být známa do dvou týdnů, řekl dnes novinářům volební lídr STAN a nynější europoslanec Stanislav Polčák. Cílem spojenectví je podle Polčáka netříštit proevropské síly.

Se STAN se vedle Zelených rozhodli spolupracovat také Karlovarská občanská iniciativa, Starostové pro Liberecký kraj, Občané patrioti, Jihočeši, Forum Jihlava, Starostové a osobnosti pro Moravu, Zlínské hnutí nezávislých, Východočeši, Jsme pro a Čisté Budějovice. Podle Polčáka se uskupení dohodla i na hlavních bodech společného volebního programu.

Polčák uvedl, že pokračují i jednání s TOP 09. "Naší ambicí je dát neroztříštěný, jednotný, proevropský blok do evropských voleb. Otázka lídra, názvu kandidátky, i organizace voleb bude vyřešena v řádu dvou týdnů," řekl europoslanec.

Tolik stran a hnutí jsem ještě nikdy ve sněmovně pohromadě neviděl... Jsou to lidé, kteří se dokázali dohodnout na jasné proevropské, liberální kandidátce do Evropského parlamentu... Všechny zastřešuje tady STAN... Tuto kandidátku Starostů pravděpodobně doplní TOP 09 pic.twitter.com/tDQJhNTgvX

— Radek Bartoníček (@R_Bartonicek) 29. ledna 2019

Jednání Starostové vedou i s europoslancem Jaromírem Štětinou, který se rozešel s TOP 09 a chce kandidovat za nové hnutí Evropa společně, které vytvořil.

Starostové chtějí spoluprací s podobně zaměřenými subjekty sjednotit proevropské politické síly. "Bylo na čase, aby konečně vznikl proevropský, liberální jasný proud stran a výrazných osobností, které toto podporují. Stran, které jasně říkají Evropa jsme my. My jsme ti, kteří chtějí Evropu změnit zevnitř. Nechceme dát šanci různým populistům a extremistům, kteří přivedou tento kontinent do chaosu," řekl předseda STAN Petr Gazdík.

„Žijeme v době, kdy nemůžeme nést odpovědnost pouze za naše životy, ale také za prostředí, ve kterém žijeme a které budeme předávat dalším generacím. Není to problém jednoho státu, ale problém globální a je nezbytné ho řešit na půdě Evropské unie. Evropa musí být v boji za ochranu životního prostředí aktivní a jednotná,“ upozorňuje předseda Strany zelených Petr Štěpánek.

Široká proevropská kandidátka má navíc ambici společně pokračovat i v dalších domácích volbách. „Čeští liberální voliči, ať už ve městech nebo na venkově, si zaslouží, aby měli na politické scéně silného zástupce, který bude prosazovat proevropské a prozápadní směřování naší země a ukotvení hodnot, jako jsou svoboda a demokracie. Proto podporuji v evropských volbách hnutí STAN spolu s regionálními uskupeními,“ říká senátor Marek Hilšer.

„Evropa i lidstvo jako celek čelí řadě hrozeb, ať už ekologických či bezpečnostních, a abychom jim byli schopni čelit, musíme táhnout za jeden provaz. Rozhodli jsme se tedy soustředit na to, co nás spojuje, protože tříštění proevropských demokratických sil jen nahrává populistům, extremistům a různým silám, které chtějí evropský projekt rozbít. Memorandum mezi hnutím STAN a Zelenými zároveň tvoří základ pro spolupráci i v senátních a krajských volbách v příštím roce, nejde tedy o žádné účelové spojení pro jedny volby,“ komentuje dohodu pro Eurozprávy.cz předseda jihomoravských Zelených Matouš Vencálek, který je současně jedním z nominantů Zelených na společnou evropskou kandidátku.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Evropské volby 2019 Strana zelených Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy