Kalousek a Topolánek zavzpomínali na společné časy ve vládě: Byla to krása, rozplývali se

V nové talkshow, kterou moderuje bývalý premiér a kandidát na prezidenta Mirek Topolánek, se objevil harcovník a nemesis české politiky Miroslav Kalousek. Oba si pěkně notovali, krom politického retra došlo i na kritiku současné politiky.

Oba politici jsou známi svým smyslem pro humor, což se projevilo hned na začátku. Topolánek zasněně vzpomínal, jak se s Kalouskem seznámili nad značným počtem lahví vína. U humoru zůstalo i při vzpomínání na Kalouskův odchod od lidovců. "Rozdíl mezi křesťanskou sociální politikou a socialismem, který tehdy u lidovců dominoval, je rozdíl jako mezi aktem a pietním aktem,“ popsal s křesťanským zaujetím přílišnou levicovost tehdejších lidovců Kalousek v pořadu Topol show na serveru Info.cz.

Následně začali rozebírat některé mýty, které kolem Kalouska panují. Například, že svého času chtěl Kalousek do vlády s komunisty. "S komunisty jsem nikdy nejednal, jednal jsem s Paroubkem.  Ale jak říkal Goebbels stokrát opakovaná lež se stává pravdou," okomentoval suše Kalousek, a bylo zjevné, že mytizace jeho postavy ho příliš nezajímá.

Oba politici s velkou chutí vzpomínali na svou společnou éru."Nikdy ti nezapomenu, že jsi mě vzal sebou, právě jsem byl na záchodě s Obamou," komentoval bodře bývalý premiér výpravu na summit G20 a Kalouskovu vděčnost, že byl Topolánkem přizván do české výpravy.

Kalousek se sice vyhradil proti tomu, že by chtěl svému bývalém kolegovi z vlády lichotit, ale stejně si neodpustil. "Těch dva a půl roku v tvojí vládě, bylo nejhezčích za 29 let v politice," pochvaloval si tehdejší pravicové vládnutí a Topolánek se musel přiznat k tomu, že se z této poklony začíná rdít.

Bývalý premiér přišel také s obecnou charakteristikou Kalouska jako démonizovaného politika a survivora české politiky, který přežije všechny krize, osobně ho však vnímá jinak. “Já tě vnímám jako citlivého a vnímavého člověka.“

Citlivost Kalouska pak Topolánek doložil prozrazením, že si Kalousek na zasedání jeho vlády psával pod stolem rýmovačky. První polovina, kde se oba politici věnují svým vzpomínkám, byla také nostalgickým politickým retrem od něhož plynule přešli k současnosti Kalouskovou recitací jedné jeho poémy. „Kdybych měl tolik milionů, kolikrát Andrej lhal, koupil bych vagon tónů z opery Parsifal. Sirotkům koupil tátu a depresivním žert. Potom ve prospěch státu koupil bych Agrofert. Kdybych měl tolik milionů, kolikrát Andrej lhal, milion zlatých zvonů pravdě bych ulít dal,“ zopakoval báseň Kalousek, kterou již publikoval na Twitteru a nezapřel, že je fanouškem italské opery.

Proměnu politického světa pak Kalousek popsal slovy. "My jsme v politice vedli ideový zápas mezi levicí a pravicí, já jsme se naivně domníval, že to je hlavní priorita. Kolem roku 2013 - 2014 jsme najednou s údivem hleděli na skutečnost, že je to pořád důležité, ale není to ta hlavní priorita."

K popisu současné politiky si Kalousek vypůjčil metaforu z fotbalového prostředí. "V okamžiku kdy přijede tým chce to hřiště přeorat, přepsat pravidla podle toho, jak to jemu vyhovuje, postřílet rozhodčí a dát jen svoje rozhodčí. Tak oboum týmům jak Spartě tak Slávii, by mělo záležet na tom, aby mohli hrát fotbal na férovém hřišti. Týmy by se měly spojit a nenechat nikomu dovolit nechat to hřiště přeorat."

"Já si nemyslím, že jsou vlády od toho, aby lidem zajistily lepší život. To není v silách žádné vlády. Vlády jsou tady od toho, aby připravily podmínky a hlídaly pravidla. Chtěl bych všechny zkušenosti a síly dát tomu, abychom tady neměli vládu, která bude lidem říkat o nic se nestarejte, my se o Vás postaráme sami, před takovou vládou všichni utíkejte," uzavřeli své politické poselství oba politici.

Topolánek uzavřel Topolshow humornou pochvalou bývalého kolegy, že je "jednička české politiky," k čemuž mu zamával prstem, který Topolánka proslavil. 

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek Miroslav Kalousek Topolshow politika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy