Přijetí Česka do NATO bylo důležité, vzpomíná Albrightová. Aliance má dveře otevřené

Severoatlantická aliance musí mít otevřené dveře pro další členy, nové země však do paktu mohou vstupovat až ve chvíli, kdy jsou připravené. "Ukrajina a Gruzie na to musí myslet, ale hlavně nemá smysl říci, že dveře jsou zavřené," řekla dnes ČTK bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Do Prahy přijela na oslavy 20. výročí vstupu Česka do NATO.

"Byla jsem velmi ráda, že se to stalo a já jsem (za působení prezidenta Billa Clintona) podepsala ty dokumenty. NATO je největší a nejdůležitější aliance na světě," uvedla žena, která se o přistoupení Česka, Polska a Maďarska do NATO velmi zasadila.

"Lidé by měli rozumět tomu, že to není jen aliance vojenská, ale taky demokratická. To je jeden z důvodů, proč aliance vznikla. Vím, že se mluví moc o těch dvou procentech, to je moc důležité, ale také je důležitých sto procent pro demokracii," zmínila Albrightová požadavek NATO na podíl HDP, který by měly členské státy vydávat na obranu a který Česko stejně jako mnohé jiné neplní.

"Bylo moc důležité vzít (jako první země střední a východní Evropy) do NATO," připomíná a důležité je členství pro ČR podle ní i dnes a bude i v budoucnu. "Musíme se dívat na plno věcí, třeba na to, co Rusové dělají s informacemi," řekla. Od posledních prezidentských voleb v USA se spekuluje o možném ruském vlivu na jejich výsledek.

Albrightová nechce komentovat aktuální českou politickou scénu. "Už nerozumím české politice," říká s úsměvem. "Já jsem byla jedna z těch, kteří byli hrdí na to, když tu byl Václav Havel a lidé po celém světě si mysleli, že najednou je to zase zlatá země, kde lidé rozumějí lidským právům a rozumějí, jak mají pracovat dohromady," uvedla. "Teď mě některé věci, které se ale dějí všude, dělají moc smutnou a já jsem se opravdu rozhodla, že nerozumím české politice," říká.

O setkání českého premiéra Andreje Babiše (ANO) s americkým prezidentem Donaldem Trumpem říká, že důležitý je především fakt, že se schůzka uskutečnila. "Protože žádný český prezident ani premiér se s americkým prezidentem (Trumpem) nesetkali. Nevím, co z toho bude, ale je to důležité, takhle se diplomacie dělá," uvedla.

Související

Joe Biden

Biden na pohřbu Albrightové: Vzpomínáme na dceru České republiky

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století podle Bidena nebránil svobodu tak jako ona.
Jan Lipavský

Lipavský poletí na pohřeb Albrightové, v USA se setká s Blinkenem

Pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightové se příští týden ve Washingtonu zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Za vládu pojede šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který se při cestě do Spojených států setká také se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem a s kongresmany. Pohřeb Albrightové se bude 27. dubna konat v Národní katedrále ve Washingtonu.

Více souvisejících

Madeleine Albrightová NATO Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy