Přijetí syrských sirotků? Iniciativy stupňují nátlak na Hamáčka

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) by měl vyslat do Řecka kvůli syrským sirotkům misi svého úřadu místo čekání na vyjádření řecké vlády. Při diskusi o české pomoci dětským obětem války to dnes v sídle Senátu uvedl Jaroslav Miko z iniciativy Češi pomáhají, která se spolu s dalšími organizacemi zasazuje o přesídlení opuštěných syrských dětí, jež jsou v řeckých uprchlických táborech.

Europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová chce usilovat o to, aby Hamáček přijal zástupce organizací na pomoc dětským uprchlíkům ze Sýrie a aby si možnosti jejich přijetí vyříkali. Podle Šojdrové není jasné, proč nemůže být do Česka přijata padesátka syrských dětí, které by chtěla do ČR přivézt, když Česko loni vyhovělo 47 žadatelům o azyl a stovce cizinců poskytlo doplňkovou ochranu, z toho 52 Syřanům.

Hamáček předminulý čtvrtek ve Sněmovně uvedl, že jakýkoli posun v otázce přijetí syrských uprchlíků z Řecka závisí na odpovědi řecké vlády. Ministr připomněl, že už v listopadu požádal řeckou stranu o statistiky nedoprovázených syrských dětí, ale zatím nedostal odpověď. Šojdrová namítla, že odpověď na svůj dopis dostala zhruba za týden. Předseda senátního evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL) chce kvůli tomu oslovit svého řeckého kolegu.

Miko má za to, že se Hamáček bojí převzít politickou odpovědnost. "Mysleli jsme, že bude mnohem odvážnější. Určitě by k pádu vlády kvůli pár uprchlíkům nedošlo," podotkl.

Martina Loutná ze společnosti Dobrá rodina uvedla, že syrské děti by mohly být přijaty do přechodné pěstounské péče. Miko k tomu dodal, že 20 rodin v Česku už kvůli tomu absolvovalo povinné školení a že dalších 230, některé z nich napůl syrské či afghánské, je k přijetí dětí připraveno. Oba zpochybnili Hamáčkovo tvrzení, že by syrští sirotci museli být v zařízeních ministerstva školství pro děti cizinců.

Zítra se v Senátu koná veřejný kulatý stůl na téma „Pomoc ČR dětským obětem války – další kroky“. Na stejném místě jsem před půl rokem představila svoji iniciativu na pomoc dětským obětem války. Situace se mezitím zhoršila a česká vláda nedělá nic. @Vaclav_Hampl

— Michaela Šojdrová (@msojdrova) 24. března 2019

Hamáček ve Sněmovně uvedl, že případné přijetí nezletilých dětí bez doprovodu podléhá schválení vládou, která by musela rozhodnout o zrušení pozastavení relokací do Česka. Podle zástupců iniciativ na pomoc uprchlíkům se ale toto usnesení vztahuje jen k unijním kvótám na přijímání běženců.

Šojdrová se ve věci přemístění syrských sirotků do Česka po vzoru dalších zemí EU angažuje od loňského podzimu. Premiér Andrej Babiš (ANO) projekt označil za nesmyslný, je podle něho lepší pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Slíbil kvůli tomu v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Michaela Šojdrová uprchlíci Václav Hampl

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy