"Kopat plechovku před sebe." Čeští politici se neshodují v názorech na odklad brexitu

Odklad britského odchodu z Evropské unie je podle některých oslovených českých politiků rozumným řešením. Například ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL) či předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se shodují v tom, že odklad může zabránit brexitu bez dohody. Předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) či pirátský místopředseda Mikuláš Peksa ale vnímají výsledek summitu EU v Bruselu za polovičatý.

Sedmadvacet zemí EU a Británie se dnes dohodly na odkladu britského odchodu z EU do 31. října. Pokud ale britský parlament schválí dohodu o vystoupení, odejde země z unie dřív. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska může britská strana nejen ratifikovat smlouvu, ale také přehodnotit celou strategii okolo brexitu.

Britská premiérka Theresa Mayová na závěr summitu zdůraznila, že Británie může EU opustit dřív, pokud parlament schválí dohodu s EU. Vyloučené podle ní není ani to, že Británie nakonec z EU odejde ještě před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat mezi 23. a 26. květnem.

"Odložení brexitu je dobrá zpráva hned ze dvou důvodů. Vyhnuli jsme se divokému brexitu bez dohody a EU27 dala Británii delší čas pro nalezení většiny v britském parlamentu na spořádaný odchod, který je v zájmu ČR, Británie i Evropy," napsal ČTK ministr Petříček.

"Po celém tom předchozím chaosu a nedohodách je to logické a správné řešení. Není v zájmu Velké Británie ani Evropy, aby Británie odcházela natvrdo, bez dohody. Z této situace vyplývá, že by ve Velké Británii měly proběhnout volby do Evropského parlamentu. Tato situace je novou zkušeností a ukázkou, že takové závažné kroky, jako vystoupení z EU, by se měly daleko více promyslet (raději je nečinit) a mít více času na realizaci," napsal ČTK Mihola.

Rozhodnutí o odkladu podle Pospíšila zabrání brexitu bez dohody a zároveň poskytne čas, aby bylo možné dospět k jiné variantě, než by byl nyní britskou vládou prosazovaný tvrdý brexit. Uvedl to na twitteru.

Rozhodnutí o odkladu brexitu do 31. října s možností dřívějšího ukončení členství v EU je v současné situaci rozumným řešením, které zabrání brexitu bez dohody a zároveň poskytne čas, aby bylo možné dospět k jiné variantě něž by byl nyní britskou vládou prosazovaný tvrdý #brexit.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 11. dubna 2019

Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška jde o jediné řešení, které nepoškodí EU a ještě více nepoškodí Velkou Británii.

Podle prvního místopředsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana nezbývá nic jiného než hledat kompromisní řešení. "Brexit bez dohody je nebezpečný pro všechny. Británie by si měla především rychle ujasnit, co je jejím cílem," napsal ČTK. Termín je podle něj zdánlivě daleko, ale čas je nutné využít k rychlému nalezení řešení. "Evropský postoj je jasný, řešení se musí najít v Británii," doplnil.

"Říká se tomu 'kopat plechovku před sebe'. Nic víc se nám v případě brexitu nedaří. Stále necháváme řešení v rukou Britů, ale mnoho se nerýsuje," poznamenal Zaorálek. Podle Peksy jde o polovičaté řešení, které zbytečně vnáší nejistotu do fungování Evropské unie. "Británie by se měla konečně rozhodnout, chce-li zůstat, nebo odejít a podle toho jednat," napsal.

Související

Více souvisejících

Brexit Lubomír Zaorálek Mikuláš Peksa (Piráti) Jiří Pospíšil Vít Rakušan (STAN) Marek Ženíšek (TOP 09)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy