"Čapí hnízdo je jen třešnička na dortu." Opozice se pustila do Babiše, ČSSD vyčkává

Vládní ČSSD musí podle předsedy Jana Hamáčka vyčkat, jak se ke kauze Čapí hnízdo postaví státní zástupce. Napsal to ČTK. Stejnými slovy záležitost předtím okomentoval první místopředseda strany Roman Onderka. Policie dnes navrhla obžalovat Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze kolem dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Návrh nyní posoudí žalobce. Podle Babiše aktuální krok policie potvrzuje, že Čapí hnízdo je politická kauza. Dodal, že nevidí důvod, aby o záležitosti jednala koalice.

"Kauza Čapí hnízdo samozřejmě od začátku zatěžuje tuto vládu, protože se týká přímo premiéra. Členové ČSSD si ale v referendu odhlasovali, že s hnutím ANO vstoupíme do vlády a budeme v ní prosazovat náš program. To se nám zatím daří," napsal ČTK Onderka, který patřil mezi odpůrce vstupu do vlády.

"Že se kauza pana premiéra bude vyvíjet jsme věděli, a počítáme i s tím, že to může být negativním směrem. V tuto chvíli ale musíme počkat, jak se k celé věci postaví státní zástupce. Do té doby nebudu předjímat, co bude dál," dodal Hamáček.

V koaliční smlouvě se obě strany dohodly, že "v případě prvoinstančního odsouzení jakéhokoliv člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti."

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že premiér by měl rezignovat, pokud bude obžalován. "Aby mohl svoje osobní a podnikatelské problémy vyřešit, jako každý jiný občan v takovéto situaci. Poškozuje to pověst vlády i pověst ČR v zahraničí," poznamenal.

"Policie navrhla obžalovat premiéra této země, hrozí mu deset let vězení. To je stav ČR v roce 2019 a snad také definitivní odpověď na otázky, proč Piráti odmítli jít s ANO do vlády. Pan premiér podniká aktivní kroky, které ukazují, že je v politice za účelem osobního zisku," uvedl na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš.

"Pan premiér vykostil a zařízl veškerou protikorupční legislativu, zpolitizoval státní správu a odmítá zrušit nesmyslné povinné přimíchávání biopaliv první generace, z nějž těží opět on osobně. Jeho střet zájmů řeší Evropská komise. Čapí hnízdo je jen třešnička na dortu," doplnil Bartoš.

Pan premiér vykostil a zařízl veškerou protikorupční legislativu, zpolitizoval státní správu a odmítá zrušit nesmyslné povinné dotování biopaliv 1. generace, z nějž těží opět on osobně. Čapí hnízdo je jen třešnička na dortu.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) 17. dubna 2019

"KDU-ČSL dlouhodobě žádá transparentní a spravedlivé vyšetření celé kauzy Čapí hnízdo. Padni komu padni. Proto vítáme tento posun a doufáme, že bezodkladně bude jednat i státní zástupce. Situace, která dlouhodobě poškozuje Českou republiku, je neudržitelná," napsal ČTK předseda lidovců Marek Výborný.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je to, že policie navrhla Babiše obžalovat, dobrou zprávou právě pro premiéra. "Čím dřív bude kauza u nezávislého soudu, tím dřív bude mít možnost očistit své jméno a zbavit svou zemi ostudy," napsal na twitteru.

Policie navrhla obžalovat premiéra Babiše. Jestli je to pro někoho dobrá zpráva, tak pro něj. Čím dřív bude kauza u nezávislého soudu, tím dřív bude mít možnost očistit své jméno a zbavit svou zemi ostudy.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 17. dubna 2019

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který je od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení.

Stíhání čelí kromě Babiše jeho švagr Martin Herodes, premiérova žena Monika a dcera Adriana Bobeková. Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Stíhání premiérova syna Andreje vyloučila policie k vlastnímu řízení. Informovala o tom koncem března, kdy bylo skončeno vyšetřování.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo Andrej Babiš Jan Hamáček Ivan Bartoš (Piráti) Jiří Pospíšil Roman Onderka ČSSD Marek Výborný (KDU-ČSL) Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 38 minutami

Aktualizováno před 47 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy