Senát chce povolit alkohol vodákům i cyklistům, rozšířený návrh se vrací Sněmovně

Toleranci k malému množství alkoholu u vodáků chce Senát rozšířit i na cyklisty. Rozhodl o tom dnes navzdory varování, že změnu Sněmovna nepřijme. Podle pirátského poslance Lukáše Bartoně se může stát i to, že zastánci tolerance k alkoholu v dolní komoře nedokážou do léta při opětovném schvalování znovu prosadit ani původní sněmovní verzi.

Sněmovnou přijatá novela o vnitrozemské plavbě počítá s tím, že vodáci by mohli plout po některých úsecích řek a vod s alkoholem v krvi bez hrozby pokuty. Pouze pro vůdce malých plavidel bez vlastního pohonu by platil zákonem stanovený limit 0,5 promile alkoholu v krvi. Odpovídá to dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům. Na významných vodních tocích by i nadále platila nulová tolerance.

Senatorum se navrh na dekriminalizaci alkoholu u vodaku libil. Libil se ale natolik, ze k nemu prilepili i navrh na dekriminalizaci alkoholu u cyklistu a vratili tak k projednani do snemovny. Vodaci si tak budou muset jeste chvili pockat. pic.twitter.com/UhJkIRJdqC

— Lukáš Bartoň | Pirát (@BartonPirat) 2. května 2019

Senát na návrh svého výboru pro územní rozvoj do poslanecké novely vložil změnu zákona o silničním provozu, podle níž by limit 0,5 promile alkoholu v krvi platil pro cyklisty na cyklostezkách nebo silnicích třetí třídy. Stejnou změnu obsahuje i samostatná senátní novela. I když její návrh Senát schválil už loni, Sněmovna jej teprve rozjednala na nynější schůzi.

Senátní novela má podle svých zastánců zabránit absurdní situaci, kdy v Rakousku smějí cyklisté popít víno, ale po přejetí hranice do Česka se vystavují finančnímu postihu. Cílem novely je mimo jiné umožnit lidem využívat vinařských cyklostezek, které cíleně vedou vinohrady a v okolí vinných sklepů, a přispět tak k rozvoji turistiky. Popotahováni policií by podle předkladatelů neměli být ani ti, kdo si dají pivo při vyjížďce na kole po venkově.

Tolerance alkoholu u vodáků by měla platit jen na takzvaných nesledovaných vodních cestách nebo účelových vodních cestách, a nikoli dopravně významných vodních cest.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Alkohol cyklisté Luboš Bartoň Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy