Podivnosti kolem evropských voleb: Polovina stran tají financování

Skoro polovina - 18 z 39 - stran, hnutí a koalic kandidujících do Evropského parlamentu nezveřejnilo své dárce tři dny před otevřením volebních místností. Netýká se to sněmovních stran, řekla ČTK mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Linda Hrubešová. Chybujícím hrozí správní řízení a pokuta od 20.000 do 300.000 korun. Volby se uskuteční v pátek a sobotu. Češi budou rozhodovat o obsazení 21 ze 749 křesel Evropského parlamentu.

Strany mají povinnost zveřejnit tři dny před otevřením místností své dárce přes webové stránky zaregistrované u dohledového úřadu. "Podle zjištění úřadu k danému termínu povinnost splnilo 21 kandidujících stran a koalic. Zbylých 18 kandidujících subjektů požadované údaje nezveřejnilo," uvedl člen vedení úřadu František Sivera, který je koordinátorem agendy evropských voleb.

Mezi chybující patří například subjekt Volte Pravý Blok www.cibulka.net, Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka, ale také Moravané. Subjekty měly zveřejnit nejen dárce, kteří věnovali na kampaň peníze, ale také další sponzory, kteří poskytli služby a zboží zdarma nebo za cenu nižší než obvyklou.

Podle Hrubešové se objevily také tři kandidující subjekty, které po celou dobu kampaně neplní zákonné povinnosti a s úřadem nekomunikují, přestože se je úřad snažil kontaktovat jak v sídle, tak i jejich představitele. "Úřad s nimi byl po opakovaných výzvách nucen zahájit kontrolu podle kontrolního řádu ve věci nedodání informací k volebnímu účtu i webu. Těmto třem kandidujícím subjektům může kromě pokuty za nezveřejnění hrozit i sankce za neposkytnutí součinnosti v souladu s kontrolním řádem až do výše 500.000 korun," uvedla Hrubešová.

Z webu úřadu vyplývá, že se dvěma pokutám vystavují subjekty Jsi pro? Jistota Solidarita Investice pro budoucnost, dále Ne-volim.cz a také Romská demokratická strana.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 evropský parlament politické strany

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy