Ministr Havlíček chce pracovní skupinu pro ArcelorMittal

Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to dnes uvedl na twitteru po jednání s odboráři. Ostravský podnik plánuje koupit britská firma Liberty House, skupina ArcelorMittal ho musí prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři z AMO mají obavu, že podnik skončí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny (HN) řekl, že Liberty House není transparentní. Jedná se zástupci skupiny ArcelorMittal, stát chce ostravské ocelárny koupit za korunu, dodal. Cenu blíže nevysvětlil. Nevyloučil trojstrannou smlouvu mezi Liberty House, státem a odboráři na fungování ostravského podniku. Analytici oslovení ČTK záměr označili za populismus, protože ostravský podnik má výrazně vyšší hodnotu, než je jedna koruna.

"Vytvoříme pracovní skupinu pro ocelářství, současně začínáme intenzivně řešit změny vlastnické struktury Arcellor Mittal v Ostravě," napsal dnes Havlíček. Změny v ostravské firmě by podle něj měly dopad na další investice, 7000 zaměstnanců a celý region. Jednání se zástupci všech odborových svazů bylo podle Havlíčka "velmi konstruktivní". Předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina v pondělí ČTK řekl, že odboráři by převzetí firmy státem pravděpodobně přivítali. Dnes uvítali i vznik skupiny.

"Jsme příjemně překvapeni, je to dobrý krok," řekl Slanina ČTK. Dodal, že o personálním složení skupiny dnes s ministrem nejednali. "Považuji ale za přirozené, že zástupce odborů členem pracovní skupiny bude," uvedl.

Dodal, že s vývojem jednání se zájemcem o podnik ale už spokojeni nejsou. "V některých věcech jsme zaznamenali obrat. Nevidíme už takovou vstřícnost, kterou projevovali, když se čekalo na schválení akvizice Evropskou unií," řekl. Týká se to například finančních zdrojů použitých k zaplacení kupní ceny. Odboráři odmítají možnost, že by šlo o peníze ostravské huti. "Tato možnost se v novém návrhu dohody znovu otevírá," upozornil. Problém vidí v tom, jak firma naloží s penězi utrženými za prodej nevyužitých emisních povolenek, které dostala zdarma od státu. "Chceme aby zisk byl použit na investice," řekl Slanina. Firma ale údajně uvažuje o jejich vyvedení.

Skupina ArcelorMittal musí ostravský podnik a další evropské hutě prodat, aby mohla koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii. Evropská komise už dříve sdělila, že britská Liberty House je vhodným zájemcem a ostravské hutě může převzít.

ArcelorMittal Ostrava zatím patří do skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala. Vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Vedle českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. Podnik má 6500 zaměstnanců.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček ArcelorMittal Ostrava Andrej Babiš Ostrava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy