Spory v TOP 09? Kalousek a Pospíšil jsou v otevřené válce. A Schwarzenberg říká...

Koalice TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN), která ve volbách do Evropského parlamentu pod společným názvem Spojenci pro Evropu, zaznamenala úspěch. V Brusel u a Štrasburku ji budou zastupovat tři europoslanci. Přesto ale existují jisté důvody k obavám.

I když TOP 09 ve volbách zabodovala a do Evropského parlamentu se probojovali kromě zástupce STAN Stanislava Polčáka i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a Luděk Niedermayer, ve straně sto skřípe.

Obavy vyvolávají především spory mezi současným vedením kolem Pospíšila a lidmi kolem bývalého předsedy strany a současného šéfa poslaneckého klubu Miroslava Kalouska. Kalousek svého stranického šéfa jen pár minut po skončení eurovoleb tvrdě kritizoval. Vyčetl mu například, že se strana nedokázala dohodnout také s Jaromírem Štětinou či Pavlem Teličkou. Pospíšil ale kritiku odmítl.

To, že vztahy mezi novým a starým vedením váznou, naznačil i čekání na volební výsledky. Podle médií ve štábu strany byli Pospíšilovi lidé, zatímco Kalousek si s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, se kterým stranu před deseti lety zakládal, udělal vlastní akci jinde. A to i přesto, že byli oba pozvaní i do štábu, jak potvrdil Pospíšil.

Sám předseda TOP 09, který vedl kandidátku, ten večer utrpěl ještě jednu ránu. Svůj post europoslance sice obhájil, díky preferenčním hlasům jej ale překonal jeho stranický kolega Luděk Niedermayer, který patří do Kalouskova týmu.

Kalousek se do Pospíšila pustil i na twitteru. Nejprve mu sice, stejně jako Polčákovi a Niedermayerovi, blahopřál ke zvolení, ale jedním dechem mu vyčetl to, že se nespojil s hnutími Hlas a Evropa společně.

Pak si posteskl, že voliči rozhodli lépe než vedení TOP 09. „Absolutním vítězem v počtu preferenčních hlasů se stal @LudekNie. Mám velkou radost z toho, že voliči (na rozdíl od stranických orgánů) dávají přednost odborné kompetenci a pracovitosti,“ vzkázal.

Jen o pár hodin později spor propukl naplno, Kalousek v pondělí ráno po vyhlášení výsledků novinářům řekl, že „není možné skloubit pozici europoslance a předsedy strany“. Pospíšil dnes pendluje mezi Bruselem, Štrasburkem a Prahou, protože je zároveň členem tamního zastupitelstva. Navíc je dál aktivní v Muzeu Kampa.

Pospíšil se sice nechal slyšet, že si to s Kalouskem nechce vyříkávat přes média, přesto ale neodolal a do svého předchůdce v čele TOP 09 se tvrdě pustil. „Říká se tomu syndrom bývalých předsedů, kteří neunesou, že už nejsou předsedy,“ vzkázal Kalouskovi. Podle MF Dnes by si tak mohl chystat pole před letošním volebním sjezdem strany, na kterém chce post předsedy obhajovat.

Teď se podle zákulisních informací v rámci stranických orgánů oficiální cestou řeší, proč oba bývalí předsedové TOP 09 nebyli přítomni ve volebním štábu. Schwarzenberg vzkázal, že dal přednost soukromé akci: Dodal, že o tom, že se Kalousek na twitteru do Pospíšila navážel, vůbec nevěděl.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Jiří Pospíšil Karel Schwarzenberg Luděk Niedermayer europoslanci top 09 Starostové a nezávislí (STAN) Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 2 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 20 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

Počasí: Česko čeká poslední mrazivá noc. Pod nulou bude jen na západě

Nadcházející nocí z pátku na sobotu skončí chladná dubnová epizoda. Platí pro ni výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před mrazem ve vegetačním období, která se týká západu republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy