„Je to jako rušit volby do Poslanecké sněmovny.“ Opoziční politici odmítli Fialův návrh

Návrh předsedy ODS, Petra Fialy, aby se zrušila přímá volba prezidenta, nevyvolala mezi dalšími politickými subjekty příliš nadšení. Politici tvrdí, že chování prezidenta Miloše Zemana není dostatečným důvodem pro zasahování do Ústavy.

Ve svém komentáři pro server Forum 24 Fiala vyzval k návratu k parlamentní volbě prezidenta. Podle něj má současná hlava státu pocit, že díky přímé volbě prezidenta silnější mandát a může proto porušovat Ústavu.

Fiala narážel na vládní krizi, kdy prezident odmítá odvolat ministra kultury Antonína Staňka s tím, že mu Ústava nedává žádný časový rámec, kdy by tak měl udělat. Podle ústavních právníků však, pokud návrh na odvolání podá premiér, by měl ministra odvolat bez „zbytečného odkladu“.

Zeman též si „kreativně“ vykládal Ústavu v případě demise bývalého premiéra Bohuslava Sobotky, když chtěl pouze vyměnit premiéra a nikoliv podle ústavních zvyklostí odvolat celou vládu. Sobotka nakonec místo demise se rozhodl odvolat tehdejšího ministra financí, Andreje Babiše, s čímž taktéž Zeman otálel.

„Musíme obnovit pevné kořeny parlamentního systému vlády, neboť to, co se děje v posledních letech, rozvrací náš ústavní systém v samých základech," uvedl Fiala s tím, že chce o svém návrhu diskutovat s ostatními stranami. Jejich představitelé sice dle svých slov diskuzi vítají, se samotným nápadem však nesouhlasí.

„Návrh na zrušení přímé volby prezidenta nepodporuji. Důvod je prostý. Kvůli nepřijatelnému chování Miloše Zemana by se neměl měnit základní zákon země - Ústava ČR,“ napsal např. předseda TOP 09, Jiří Pospíšil. Dle něj by Zeman Ústavu porušoval, i kdyby byl zvolen parlamentem.

Za dobrý nápad to nepovažuje ani předseda lidovců, Marek Výborný. „Nechci měnit Ústavu kvůli Miloši Zemanovi, neměla by se měnit kvůli manýrům prezidenta,“ sdělil serveru Novinky.cz.  Nicméně, přímou volbu prezidenta považuje za jedno z „z nejkontroverznějších a nejhorších rozhodnutí politiků po roce 1989“ z toho důvodu, že rozkolísalo dělbu statní moci. Nebrání se proto diskuzi o změně Ústavy.

Podobně argumentuje i předseda STAN, Vít Rakušan.  „Měnit Ústavu jenom proto, že ji současný prezident nedodržuje a vykládá si ji více než volně, mi nepřijde vhodné,“ uvedl s tím, že současný systém by se však měl zjednodušit, protože kvůli jeho složitosti se prezident nemusí bát žaloby „ani při velkých přešlapech.“

Vzhledem k důrazu SPD na přímou volbu politiků není překvapivé, že předseda strany, Tomio Okamura, požaduje přesný opak. „Hnutí SPD prosazuje přímou volbu a odvolatelnost politiků, takže k ideálu chybí ještě zavést tu odvolatelnost a aplikovat tento způsob voleb i na poslance, starosty a hejtmany,“ uvedl Okamura.

Předsedovi Pirátů, Ivanu Bartošovi, připadá návrh jako „kdybyste chtěli kvůli tomu, že nefunguje Sněmovna, rušit volby do Poslanecké sněmovny, jak je známe“. Podle Bartoše by mělo dojít k posílení možnosti obou komor parlamentu iniciovat projednání hrubého porušení Ústavy ze strany prezidenta u Ústavního soudu. Předseda Pirátů se odvolává na ústavní experty, kteří mají tento postup doporučovat.

Senátoři už připravili ústavní žalobu, která by mohla vést k odvolání prezidenta. Zatímco ji může iniciovat 27 senátorů, k jejímu schválení je potřeba jak tří pětin přítomných senátorů, tak tři pětiny poslanců.

Komentátor Jiří Pehe v této souvislosti podotýká, že aby ústavní žaloba Sněmovnou prošla, muselo by se pro ní vyjádřit hnutí ANO. Vzhledem k tomu, že předseda hnutí, premiér Andrej Babiš, nechce na Zemana ani podat kompetenční žalobu, jak navrhl předseda ČSSD, Jan Hamáček, se dle Peheho nedá očekávat, že by se tak stalo.

Novinky.cz poukazují na to, že proti přímé volbě prezidenta vystoupil už před jejím zavedením bývalý prezident Václav Klaus. Podobně jako nástupce v čele ODS, i Klaus poukázal na to, že přímo zvolený prezident si bude nárokovat silnější mandát, než mu podle Ústavy náleží. Klaus též varoval, že dojde k narušení dělby moci.

Fialův návrh kritizoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. "ODS otevřeně vzkazuje občanům: Demokracii omezíme, jste hlupáci, protože špatně volíte," uvedl na sociální síti.

Související

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Miloš Zeman opozice prezident čr ústava čr

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

Kvůli Nečasovi musel skončit v národním týmu jeden z náhradníků. Černý Petr padl na Kovařčíka

To, že se zapsal na soupisku národního týmu útočník Martin Nečas prakticky hned po jeho příletu do Prahy a hned v sobotu večer nastoupil do utkání s Velkou Británií, mimo jiné znamená, že trenérský štáb v čele s Radimem Rulíkem se musel rozhodnout, se kterým z náhradníků se rozloučí. Nakonec se tak na domácím MS nepředstaví Michal Kovařčík.

Zdroj: David Holub

Další zprávy