Babišův deník se snaží zdiskreditovat 17. listopad? Havlová, Kubišová, Žantovský, Mišík, Ruml a další zuří

Češi i Slováci si letos na podzim připomenou 30 let od sametové revoluce. Výročí připomíná svými články i deník Mladá Fronta Dnes. To se ale nelíbí asi čtyřem desítkám známých osobností, které se proti sérii textů důrazně ohradili v petici.

Někteří bývalí studentští vůdci a představitelé Občanského fóra z listopadu 1989 se ostře ohradili proti článkům deníku MF Dnes. Podle nich zveřejněné rozhovory hrubě zkreslují události tehdejší doby, snaží se zpochybnit jejich význam a dehonestují jejich aktéry.

„Protestujeme proti falšování historie. 30. výročí Sametové revoluce se teprve blíží, ale snahy o falšování historie jsou už na cestě! S blížícím se letošním výročím je čím dál tím zřetelnější, že budeme čelit manipulativní kampani ve snaze přepsat dění kolem roku 1989 tak, aby lépe vyhovovalo některým současným politikům,“ píše se v dokumentu, jehož znění zveřejnil Deník N.

Signatáři poukazují na to, že deník vlastněný svěřenským fondem premiéra Andreje Babiše, zveřejnil dva rozhovory (s Jiřím Jaksmanickým a s Pavlem Chalupou), „v nichž se cíleně zpochybňují všeobecně známá a dobře zdokumentovaná fakta kolem organizace studentské demonstrace 17. listopadu 1989 a představitelů studentského hnutí“.

Rozhovory podle petice obsahují „nehorázná tvrzení, která zřejmě mají znevážit a očernit stávkující studenty v očích veřejnosti“. „Jelikož se MFDnes nesnažila ověřit tyto nové, překvapivé informace z jiných zdrojů, můžeme se jen domýšlet, že deník s radostí slouží jako prostředek k šíření konspiračních teorií a diskreditaci představitelů a událostí roku 1989,“ uvádí se v dokumentu.

Pod textem jsou podepsání například bratr Václava Havla Ivan M. Havel, Dagmar Havlová, signatář Charty 77 a někdejší předseda ODA Daniel Kroupa, Marta Kubišová, Jan Ruml, Vladimír Mišík, Jiřina Šiklová, Jaroslav Hutka, Olga Sommerová, Monika MacDonagh-Pajerová, Michael Kocáb, Marek Benda, Pavel Žáček, Zuzana Roithová, Jan Hřebejk, Petr Zahradník, Petr Jarchovský, Petr Hlaváček nebo Michael Žantovský.

Související

Na Václavském náměstí se uskutečnil Koncert pro budoucnost. (17.11.2021)

K účastníkům Koncertu pro budoucnost promluvil hologram Václava Havla

Na pódiu Koncertu pro budoucnost, který se koná na Václavském náměstí, se objevil trojrozměrný hologram Václava Havla, který přednesl projev před diváky. Bývalý československý a první český prezident, od jehož úmrtí letos uplyne deset let, v této podobě hovořil mimo jiné o situaci současného světa, který je "propojen i ohrožen více než kdy jindy".

Více souvisejících

17. listopad 1989 sametová revoluce petice Mladá fronta Dnes (MF Dnes) Media

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 22 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy