Zmírnění tzv. náhubkového zákona posvětili poslanci

Praha - Veřejný zájem by měl sloužit jako argument, který umožní zveřejnit informace z trestního řízení, jejichž publikování je jinak tabu. Umožnit by to měla novela trestního řádu, kterou v pátek projednali poslanci ve druhém čtení.

"Cílem návrhu je reagovat na tzv. náhubkový zákon. Návrh reaguje na požadavky praxe a odstraňuje některé sporné věci, které s sebou zákon nesl," vysvětlil ministr pro životní prostředí Tomáš Chalupa (ODS), který zastupoval na plénu sněmovny vládu.

Vládní návrh doporučil sněmovně schválit i ústavně právní výbor, a to beze změn. "Podporuji tento návrh, protože na věcné podstatě "náhubkového zákona" nemění vůbec nic. Od začátku bylo jasné, že pokud převažuje veřejný zájem nad zájmem soukromým, bylo možné zveřejnit informace. Zákon měl od prvopočátku hluboký smysl. Ale drobné zpřesnění je tím správným řešením, nikoliv jeho zrušení," prohlásil původní tvůrce zákona, poslanec Marek Benda (ODS).

Cílem novely trestního řádu je zmírnit dopady tzv. náhubkového zákona a vyvážit zájem veřejnosti na informace s právem osoby na ochranu jejího soukromí. Novela zachovává zvýšenou ochranu zvlášť zranitelných obětí trestných činů před sekundární viktimizací, zároveň však tuto ochranu omezuje jen na skutečně důvodné případy.

Zákaz se v současnosti vztahuje na informace, ze kterých by se veřejnost mohla dovtípit totožnost oběti trestného činu, která je mladší 18 let, ale i poškozených, na kterých byl spáchán některý z trestných činů, které vyjmenovává zákon. Stejně tak český právní řád zapovídá zveřejňovat informace ze záznamů odposlechů, pokud v rámci důkazního řízení nezazněly při jednání v soudní síni. V přípravném řízení se pak nesmí publikovat ani údaje, na základě kterých je možné se dopátrat totožnosti podezřelého, obviněného, zúčastněné osoby či svědka.

Nově by se tyto informace ze soudních spisů na světlo světa za určitých okolností dostat mohly. "Zákaz se nebude vztahovat na případy, kdy veřejný zájem na zveřejnění informace převáží nad zájmem na ochranu soukromí dotčené osoby. Tedy například tehdy, když mají média k dispozici přepis záznamu z odposlechu, z nějž vyplývá, že se veřejný funkcionář dopustil trestné činnosti. Dalším modelovým případem, o kterém by bylo možné zveřejnit informace, je spáchání teroristického útoku na prezidenta republiky," vypočítává v předkládací zprávě ministerstvo spravedlnosti příklady, při kterých bude možné uvedené údaje publikovat.

Zveřejnění každé informace tak bude nově předcházet pečlivé zvážení, zda v tomto případě veřejný zájem skutečně převážil nad právem jednotlivce na ochranu soukromí. "Zejména je třeba posuzovat sledovaný účel, způsob a účinek zveřejnění. V konečné instanci bude toto posouzení provádět soud," píše se ve zprávě. Zvláštní důraz přitom rezort klade na ochranu těch nejmenších obětí.

V zákoně bude nově upraveno i to, kdo je oprávněn dát souhlas se zveřejněním informací z trestního řízení v případě, že oběť, které právní řád přiznává zvýšenou ochranu, zemře.

Takzvaný náhubkový zákon vešel v účinnost v dubnu roku 2009. Už při jeho vzniku se ale vznesla vlna odporu ze strany médií, která se tak postavila proti tomu, že by do budoucna nemohla zveřejňovat policejní odposlechy, které poukazují na korupční jednání politiků.

Související

Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Odstranit článek o Peltovi? Výzva žalobce je hrubě protiústavní, bouří se právníci

Praha - Právníci oslovení ČTK nesouhlasí s postupem dozorujícího státního zástupce v kauze fotbalových dotací, který pod hrozbou sankce vyzval server Aktuálně.cz k odstranění textu s informacemi o případu. Podle právníků je výzva protiústavní, pražské vrchní státní zastupitelství jejím zasláním překročilo svou pravomoc a snaží se prolomit zákonnou úpravu. Vydavatelství Economia text původně stáhlo, dnes jej ale na server vrátilo a na žalobce Ondřeje Trčku chce podat stížnost. Podle šéfky zastupitelství Lenky Bradáčové však soudy v obdobné situaci uznaly výzvu za zákonnou a důvodnou.
Anička a náhubkový zákon? Jak je to doopravdy?

Anička a náhubkový zákon? Jak je to doopravdy?

Praha - Prvního dubna 2009 začal platit zákon, kterému se začalo přezdívat náhubkový. Omezil spektrum toho, o čem smí média informovat. Jak ale ukazuje praxe, je nesmyslný. Nejvíce se to ukázalo při kauze Anička.

Více souvisejících

náhubkový zákon Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 43 minutami

před 43 minutami

před 44 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta

Až téměř do letních prázdnin ovlivní hromadnou dopravu v Praze výluka kvůli rekonstrukci klíčové tramvajové trati v centru hlavního města. Řada tramvajových linek má upravené trasy, několik nových linek vzniklo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy