Suverenita Jany Bobošíkové odmítá oficiální jednání se sudetskými Němci

Praha - Suverenita – Blok Jany Bobošíkové (SBB) požaduje, aby ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) dal německé straně najevo, že Česká republika neuvítá na žádné oficiální návštěvě zástupce sudetských Němců. V pondělí to uvedla předsedkyně strany Jana Bobošíková.

"Suverenita jmenovitě vyzývá ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga, aby diplomatickou cestou sdělil do Mnichova, že jakákoliv delegace, jejíž součástí budou i zástupci landsmanšaftu, nebude do České republiky v žádném případě pozvána na žádné oficiální setkání s kterýmkoliv členem vlády ČR," píše v tiskovém prohlášení Bobošíková s tím, že v turistické návštěvě země by zástupcům nikdo nebránil.

Jakákoli další jednání se zástupci sudetských Němců je povzbudí v požadavcích na majetkové a územní požadavky vůči České republice, je přesvědčená Bobošíková. Jediným partnerem pro oficiální jednání je proto podle ní pouze vláda Spolkové republiky Německo, nikoli jednotliví zemští hejtmani. "Rovněž vyzýváme poslankyni Zuzanu Roithovou a poslance Jana Březinu, aby vystoupili z frakce, v níž zasedají spolu s představiteli sudetoněmeckého landsmanšaftu," dodala.

Bobošíková reaguje tak na údajný záměr bavorského premiéra Horsta Seehofera vydat se do Česka se sudetoněmeckou delegací, která by byla početnější než ta, která ho doprovázela na návštěvě vloni v prosinci.

Debatu o sudetských Němcích a aktuálních vztazích s Německem rozvířilo sobotní prohlášení předsedy sudetoněmecké organizace Franze Panyho, který uvedl, že by se podle něj měl prezident České republiky Václav Klaus omluvit sudetským Němcům za minulá příkoří podobně, jak to udělala britská královna Alžběta II. vůči Irsku.

V usnesení předsednictva Republikové rady Suverenity jeho členové dále vyzývají vládu, aby okamžitě zahájila všechny potřebné kroky vedoucí k ratifikaci výjimky z Lisabonské smlouvy všemi státy EU. Právě touto výjimkou podmínil prezident Václav Klaus svůj podpis pod tímto dokumentem. "Pokud se tak nestane, necítí se být Česká republika vázána textem Lisabonské smlouvy," uzavřela Bobošíková.

Související

Evropská Unie

KOMENTÁŘ: Směřujeme k federální EU?

S federálním uspořádáním států se v současné době můžeme setkat na všech kontinentech světa, nikde bychom však nenarazili na dvě zcela totožné federace. I z toho důvodu je velice obtížné federaci jako politické uspořádání státu obecně definovat a přesně vymezit. Nemožnost přesné definice poté způsobuje rozpory mezi jednotlivými teoretiky – každý z nich totiž federaci přisuzuje odlišné charakteristiky. Napříč různícími se definicemi nakonec přeci jen nacházíme několik shodných prvků, které jsou pro federace typické. Splňuje současná Evropská unie tyto prvky a je ji tedy možné za federaci také označit?

Více souvisejících

Suverenita Jana Bobošíková

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy