Nečas a Tusk zahájili provoz prvního česko-polského plynovodu

Chotěbuz - Premiér Petr Nečas zahájil ve středu odpoledne v Chotěbuzi na Těšínsku provoz prvního česko-polského vysokotlakého plynovodu. Krátce předtím ho spolu s polským předsedou vlády Donaldem Tuskem slavnostně spustili v polském Těšíně. Stavba stála celkem 28 milionů eur, tedy bezmála 700 milionů korun, polovinu zaplatila Evropská unie.

Nový plynovod STORK vystavený během jednoho roku s finanční podporou Evropské unie má snížit energetickou závislost Evropy na Ukrajině."Je to vůbec poprvé, kdy je možné přepravovat plyn mezi Polskem a Českou republikou. Výrazně to přispěje k posílení energetické bezpečnosti obou zemí, zvlášť vzhledem k tomu, že plynovod propojuje dvě významná průmyslová centra na obou stranách hranice," zdůraznil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).Právě celá dokončená trasa Severojižního plynárenského propojení bude představovat významnou pojistku pro zajištění energetické bezpečnosti celé střední Evropy. Bude jí totiž možné plnit z terminálů na zkapalněný zemní plyn jak ze severu v polském městě Świnoujście, tak z jihu z Chorvatského města Krk. Obousměrnou přepravu plynu umožňuje i právě otevřený plynovod STORK.

"Je symbolické, že se celý projekt zahajoval v době, kdy Evropské unii předseda Česká republika, a dokončuje se za polského předsednictví," řekl Nečas. Dodal, že Tusk se účastnil pouze ceremoniálu na polské straně a nepřijel do Česka, jak bylo avízováno, protože v Polsku právě probíhá volební kampaň, které se intenzivně věnuje. "Společně jsme ale byli v Českém Těšíně, kde se kolega Tusk sešel s polskou menšinou a také jsme diskutovali další společné evropské projekty včetně dokončení dálničního napojení České republiky do Polska," doplnil Nečas.Nečas podtrhl, že plynovod umožní diverzifikaci nejen tras, ale i zdrojů plynu, o což evropské země od ropné krize v roce 2009 usilují."Nový plynovod je mimořádný mimo jiné i proto, že tok plynu může být v budoucnu v případě potřeby obousměrný," vyzdvihl europoslanec Evžen Tošenovský (ODS).Na české straně hranic má STORK délku deset kilometrů, na polské straně navazuje dalších 22 kilometrů. Přes předávací stanici na hranici v Českém Těšíně propojuje plynovody ve Skoczówě a v Třanovicích. Přímo mezi oběma zeměmi vede zhruba půl kilometrový podchod pod řekou Olší a pod železnicí a silnicemi.Stavba plynovodu stála celkem 28 milionů eur, tedy bezmála 700 milionů korun. Polovinu zaplatila Evropská unie z Programu ekonomické podpory v energetice, který byl vyhlášen po plynové krizi z roku 2009. Investice na české straně hranice dosáhla sedmi milionů eur, tedy zhruba 170 milionů korun. Stavbu a provoz plynovodu má na starosti společnost NET4GAS, která v České republice provozuje tranzitní plynovod a síť hlavních páteřních plynovodů.

Související

Ilustrační fotografie.

ČEPS koupila NET4GAS, který provozuje plynovody na českém území

Státní společnost ČEPS v pátek podepsala kupní smlouvu na nákup společnosti NET4GAS Holdings, která je výlučným držitelem licence pro přepravu plynu přes české území. Nákup ve středu schválila vláda, dokončení transakce podléhá souhlasu regulačních orgánů.
Ilustrační fotografie. Komentář

Česko chce energetickou nezávislost na Rusku, pomoci mohou nové plynovody. Má to ale háček

Možná to ještě není všem lidem v Čechách jasné, že i kvůli neschopnosti lidí, jako jsou Andrej Babiš či Karel Havlíček z ANO, kteří „zaručeně“ rozumí energetice, má Česká republika v právě probíhající energetické krizi velký problém. Nejen s cenami, ale s tím, že už mohla mít v zemi položené potřebné plynové potrubí k zemím s mořskými přístavy, jako třeba do Polska (viz slovenská úspěšně otevřená plynová stavba), z něhož mohl proudit nejen plyn z LNG terminálů, ale nemá. Navíc osm let vlády populistů a socialistů nevedlo ani k obnově dodávek třeba od norských dodavatelů plynu (proč, vždyť přece ruský plyn byl levnější) nebo jiných.

Více souvisejících

Plynovod Petr Nečas

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy