MŠ zveřejnilo osobní data finančně podporovaných romských studentů

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) podal trestní oznámení na neznámého pachatele za únik informací. Reagoval na pondělní pochybení, kdy se na webových stránkách ministerstva objevily osobní údaje romských studentů, kteří získávají podporu v rámci dotačního programu.

"To, co se stalo, je neodpustitelná chyba úředníka ministerstva. Jestli se potvrdí podezření, že údaje zveřejnil konkrétní pracovník, změním trestní oznámení z neznámého pachatele na oznámení na tuto osobu," uvedl Dobeš.

Jasné vysvětlení a prošetření Úřadem na ochranu osobních údajů požaduje také opozice. "Vyzýváme Úřad na ochranu osobních údajů, aby celou kauzu prošetřil. Jedná se o podpásový úder všem takto podporovaným dětem a flagrantní pochybení ministerstva. Sociální demokracie bude žádat po ministrovi jasné vysvětlení," uvedl stínový ministr školství Marcel Chládek.

V podobném duchu se vyjádřila také stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová. "Je to naprosto nepřijatelné porušení zákona o ochraně osobních údajů," dodala.

Ministerstvo školství v pondělí na svých webových stránkách zveřejnilo osobní údaje o 893 romských studentech, kteří studují na středních či vyšších odborných školách a jsou finančně podporováni v rámci dotačního programu. Osobní údaje včetně jmen a adres a dat narození byly volně dostupné. Po zveřejnění informace v České televizi ministerstvo odkaz okamžitě stáhlo.

V tabulce byly u každého jména uvedené i kontaktní údaje a konkrétní částky, které může student čerpat na školné, stravné, cestovné, ubytování, školní potřeby či pomůcky.

Celková dotace programu dosáhla 4,4 miliónu korun a zapojilo se do něj 181 škol a učilišť, které jsou rovněž uvedené.

"Víme o tom, vše se už odstranilo," sdělila agentuře Mediafax mluvčí resortu školství Kateřina Savičová.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Proč slovenští studenti migrují na české vysoké školy? Vidí v tom víc než jen příležitost

Slovenské studenty láká studium v zahraničí, přičemž nejčastější volbou je právě Česká republika. Důvody zahrnují lepší uplatnění na trhu práce, vyšší kvalitu vzdělávání nebo širší nabídku studijních oborů, které na Slovensku často chybí. Kromě akademických výhod vidí také přínos v možnosti vyzkoušet si život v jiném prostředí.
Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

Více souvisejících

Školství Romové

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 41 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy