Už před 17. listopadem 1989 se opozice pokusila založit politickou stranu

Praha - Část opozice se dva roky před listopadovým převratem pokusila založit legální hnutí Demokratickou iniciativu, které by se nebáli normální občané a jejíž činnost by vystoupila z disidentského ghetta. Týden před převratem se pokusili zaregistrovat politickou stranu Nezávislí.

Dva roky před Sametovou revolucí část protikomunistické opozice kolem Bohumila Doležala a Emanuela Mandlera založila Demokratickou iniciativu jako občanskou organizaci, která neměla právní charakter a nešla ze strany režimu snadno zrušit. "Chtěli jsme udělat takovou iniciativu, která by byla přístupná široké veřejnosti," řekl agentuře Mediafax Bohumil Doležal, politolog a spoluzakladatel Demokratické iniciativy."Naším cílem bylo přitáhnout normální lidi, aby to nebyla další aktivita omezená na disidentské ghetto," pokračoval a dodal, že jim šlo o to využít možností, které se už tenkrát nabízely, a oslovit širší veřejnost. "Chtěli jsme něco, čeho se lidé nebudou bát, protože účastí na disidentských aktivitách se oprávněně běžný občan bál," řekl Doležal.Týden před událostmi na Národní třídě se lidé z Demokratické iniciativy pokusili na ministerstvu vnitra zaregistrovat politickou stranu Nezávislí. "Chtěli jsme založit stranu mimo Národní frontu s programem vycházejícím z tradic českého liberalismu. Než nás stačili zavřít, tak přišla revoluce," vzpomíná Doležal. "Náš přístup byl jiný než většiny disidentů z Charty kolem Václava Havla, kteří dávali důraz na nepolitičnost," uvedl a dodal, že pozdější vývoj potvrdil, že disidentský koncept se uskutečnit nedá.Po revoluci se iniciativa přidružila k Občanskému fóru, v létě 1990 z OF členové původní Demokratické iniciativy vystoupili a přejmenovali stranu na Liberálně demokratickou stranu. Současně s nimi vzniklo také Liberální hnutí, které bylo jejich paralelou, i když názorově byli dost rozdílní. "My jsme byli orientováni daleko víc doprava než hnutí, proto mezi námi vypukly spory. Liberální hnutí však mělo podporu z německé Freie Demokratische Partei (FDP), a tak jsme se dostali na vedlejší kolej," dodal Doležal."Demokratická iniciativa prosazovala po vzoru Velké Británie klasickou parlamentní demokracii založenou na klasických politických stranách," komentoval iniciativu politolog Jan Kubáček. Podle něj ztroskotali na tom, že neměli výraznou tvář. "Neměli politickou osobnost, nikdo neuměl představit jejich program tak, aby si získali přízeň obyvatel," pokračoval. Podle jeho slov byl program iniciativy dobrý, ale protože představitelé strany byli intelektuálové, tak své cíle podávali zdlouhavě, široce. "Lidi chtěli jasně slyšet, co pro ně Demokratická iniciativa udělá. Chtěli jasná, stručně podaná fakta. To jim nikdo z iniciativy nedal," dodal politolog.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad disidenti

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy