Půjčka MMF je proti zdravému rozumu! Suverenita protestuje, jde do ulic

Praha - Zvažovaná půjčka ve výši zhruba 90 miliard korun z rezerv České národní banky (ČNB) pro Mezinárodní měnový fond (MMF) je trnem v oku hnutí Suverenita Jany Bobošíkové (SBB). Jeho příznivci ohlásili na středeční odpoledne protest před Úřadem vlády, kde mají ministři záměr posuzovat.

"Je naprosto proti zájmům České republiky i proti zdravému rozumu, aby naši občané platili dluhy, které nezpůsobili. To vše v ekonomické situaci, kdy se sama ČR potýká s dluhy, vláda zvyšuje daně a zdražuje sociální a zdravotní služby," uvedla předsedkyně SBB Jana Bobošíková. Protest jí a jejích blízkých začne před Úřadem vlády od 16 hodin.

Členové a příznivci SBB mají před Strakovou akademií zazpívat českou hymnu a připomenout kabinetu, že "státním symbolem naší země je lev, nikoliv bruselské hvězdy". Podle Bobošíkové by si měli politici uvědomit, že slíbili věrnost České republice a ne prosazování zájmů německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. "Suverenita jednoznačně podporuje odmítavé stanovisko prezidenta republiky Václava Klause, který považuje další zadlužování naší země za nebezpečné s tím, že poskytování dalších peněz eurozóně problém jen odsouvá, prodražuje, ale neřeší," zmínilo hnutí ve svém prohlášení. Podle něj se v 18 hodin přesune protest na nedaleký Klárov, kde podpoří obdobnou akci hnutí Svobodných Petra Macha.

Půjčka na záchranu eura má podporu ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Jeho stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek z ní podle svých slov radost nemá, Česko si ale podle něj nemůže dovolit v Evropě zůstat osamocené "jen s Velkou Británií a orbánským Maďarskem". Osobně by ale uvítal zapůjčení nižší částky.

Naopak proti odeslání peněz jsou vládní Věci veřejné. Jejich předseda Radek John varoval, že Česko nikde nemá záruky, že částka nenávratně nezmizí. Pozice ODS a premiéra Petra Nečase je zatím spíš zdrženlivá.

Vláda by měla ve středu rozhodnout nejen o tom, jak se k případné půjčce postaví, ale také o tom, koho všeho nechá rozhodnout. Zatímco podle Kalouska je klíčová vůle především ČNB, Věci veřejné stejně jako opoziční ČSSD chtějí debatu přenést také do parlamentu a ideálně do ní zapojit i veřejnost. Česko by mělo o svém rozhodnutí mít jasno během příštího týdne.

Související

Evropská Unie

KOMENTÁŘ: Směřujeme k federální EU?

S federálním uspořádáním států se v současné době můžeme setkat na všech kontinentech světa, nikde bychom však nenarazili na dvě zcela totožné federace. I z toho důvodu je velice obtížné federaci jako politické uspořádání státu obecně definovat a přesně vymezit. Nemožnost přesné definice poté způsobuje rozpory mezi jednotlivými teoretiky – každý z nich totiž federaci přisuzuje odlišné charakteristiky. Napříč různícími se definicemi nakonec přeci jen nacházíme několik shodných prvků, které jsou pro federace typické. Splňuje současná Evropská unie tyto prvky a je ji tedy možné za federaci také označit?

Více souvisejících

Suverenita Jana Bobošíková

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy