Tejc z ČSSD: I Hulinský bude muset vysvětlovat

Praha - Stínový ministr spravedlnosti a místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc byl hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu, v nichž se vyjádřil ke kauze odposlechů Pavla Béma a podnikatele Janouška. V odposleších byl zmiňován člen ČSSD Petr Hulinský. Podle slov Tejce i on bude muset podat straně vysvětlení.

„Určitě to pro Petra Hulinského není příjemná zpráva a my se budeme ptát. Přesto bych nesrovnával pozici Hulinského s postavením Pavla Béma v odposleších. Petr Hulinský se zatím provinil jen tím, že se o něm hovořilo, žádnou kauzu, kterou by ovlivňoval, jsme neslyšeli,“ pronesl v pořadu Jeroným Tejc.Podle stínového ministra spravedlnosti by Bezpečnostní informační služba (BIS) měla předložit veškerý spis - pokud byl veden - vládě či premiérovi a ta by ho měla sdělit následně veřejnosti. Občané mají právo vědět, kdo ovlivňuje nejenom pražskou politiku.

„Nejtransparentnější“ střet zájmůVysvětlení ředitele BIS Jiřího Langa, zdali vedla spis na pražské podnikatele a jestli odposlechy unikly do bezpečnostní agentury ABL, mělo zaznít včera na jednání Komise pro kontrolu BIS. To se nestalo. Důvodem byl požadavek Richarda Dolejše, předsedy komise a člena ČSSD, aby byl z jednání vyloučen David Kádner z VV, který v ABL dříve pracoval.„Myslím si, že transparentnější střet zájmu si nemůžeme představit. O tom, zdali odposlechy unikly z BIS do ABL, aby rozhodoval bývalý zaměstnanec ABL jako člen komise, není možné mluvit.“ Podle Jeronýma Tejce jde o stejný případ, jako když premiér Petr Nečas argumentoval, proč se ministrem vnitra nemůže stát Radek John. Překážkou tehdy bylo napojení VV na bezpečnostní agenturu ABL.To, že v Komisi pro kontrolu BIS sedí i její bývalý pracovník František Bublan stínový ministr vnitra za ČSSD, jako problém nevidí. Bublan podle něj už delší dobu v BIS nepůsobí, sám přešel do civilní rozvědky, která nemá s BIS vřelé vztahy, a navíc je u veřejnosti oblíbený. Jeho nestrannost podle svých slov nezpochybnil ani nikdo z koalice.

Obsah spisu by měl být zveřejněnPodle Jeronýma Tejce je jediným možným řešením zveřejnit celý spis a orgány činné v trestním řízení by měly zahájit vyšetřování. V současnosti už probíhá šetření v rámci komise BIS, na kterou dohlíží státní zástupce a jeho přítomnost by měla zajišťovat objektivitu.

Ředitel BIS Jiří Lang včera pro Hospodářské noviny uvedl, že BIS „je služba, která nemá kontrolu“. To Jeroným Tejc potvrdil. Sám se v minulém volebním období podle svých slov snažil iniciovat přijetí zákona o kontrole zpravodajských služeb. Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD je to chyba všech vlád od roku 1994, že zákon přijat nebyl.Podle něj je nutná kontrola zpravodajských služeb. Měla by být vytvořena komise, která by se skládala z 3 až 5 důvěryhodných odborníků majících přístup k informacím zpravodajských služeb. V současnosti má komise pro kontrolu jen velmi omezené informace. Podle Tejce by poté komise odborníků měla mít přístup k tomu, jaké informace BIS předkládá politikům a jak oni s nimi nakládají.

Související

Jeroným Tejc

Tejc je novým náměstkem pro boj proti korupci a pro vězeňství

Dosavadní politický náměstek ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) Jeroným Tejc se stal jejím čtvrtým odborným náměstkem. Na starosti bude mít sekci pro boj s korupcí, pro agendu milostí, odškodňování a vězeňství. ČTK to dnes sdělila Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva.

Více souvisejících

Jeroným Tejc Petr Hulinský Korupce

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy