U Jílkové: Tady pomůže jen revoluce!

Praha – Zásady bezpečnosti práce jsou na mnoha pracovištích ne zcela dodržovány. V tomto týdnu se proto problematikou zabývala Michaela Jílková v pořadu České televize Máte slovo.

Hostem ve studiu byl generální inspektor státního úřadu práce Rudolf Hann, ředitel odboru bezpečnosti velké stavební firmy Juraj Novodomec, členka Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Libuše Bělohlávková a prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič. Za veřejnost se vysílání účastnil Vladislav Kozák, který se stal vinou pracovního úrazu částečně invalidní, a podnikatel ve stavebnictví Milan Cach.

Nejvíce bojovou náladu ve studiu předvedl podnikatel Cach, který se hned po představení pustil ostře do kritiky současných poměrů a vytrval až do konce pořadu i se skákáním ostatním do řeči, přestože byl mnohokrát usměrňován.

Cach je přesvědčen, že bezpečnost práce se u nás dlouhodobě a ve velkém porušuje. Příčinou takového stavu mohou být cizinci pracující na stavbách. Jen aby získali peníze, přicházejí do České republiky, a proto raději ani nic neřeknou, jestliže se k nim zaměstnavatel nechová nejlépe. Cizinci navíc kolikrát pracují na stavbách načerno, takže si nemohou jít stěžovat.

Agenturami sehnaní pracovníci jsou nuceni kolikrát na stavbách dřít jako otroci a jsou ještě ke všemu vydíráni, neboť subdodavatelské firmy dle něj bezpečnostní pravidla nedodržují.

Cach ale přichází s další připomínkou: v českém prostředí je v oblasti stavebnictví velký korupční potenciál. Připomíná informaci, kdy jedna z největších stavebních společností u nás SKANSKA odmítla jet v korupčních zakázkách a zakázky ji brzy prudce klesly.

Jiným problémem je dle Novodomce ten aspekt, že dnes jsou vybírané firmy především na základě toho, jak rychle jsou schopné zrealizovat stavbu a za kolik. Hlavní roli zde proto hraje rychlost a levnost. Ve společnosti, kde pracuje, však dle jeho slov k porušování bezpečnostních předpisů nedochází.

Asociace pracovních agentur odmítá spolupracovat s firmami, které by porušovaly bezpečnost, dle Burkoviče. S takovými firmami, které nedbají na bezpečnostní oděvy či přestávky, se asociace rozchází a udává.

Novodomec přišel i s myšlenkou, že pokud je někdo k porušování předpisů nucen, má si stěžovat. Nastává tu ale velké ALE. Je mnoho míst, kde při snaze o zlepšení i bezpečnostních podmínek na pracovišti zaměstnavatel nespokojenci jednoduše řekne: za branou čeká dalších padesát, jestli jsi nespokojený, náhradu mám.

Svědčí o tom i případ pana Kozáka, který několikrát upozorňoval na špatný přístroj, ale byl ignorován. Zmíněný špatný stroj jej pak připravil o tři prsty. Zaměstnavatel pana Kozáka přesvědčoval, ať nic nenahlašuje, že mu to teda uznají jako pracovní úraz. Tak se následně stalo, avšak nakonec byl pan Kozák vyhozen.

Bouřlivý Cach však ve studiu uvedl, něco co rozhorlilo generálního inspektora Hanna. Řekl, že problém tkví v tom, že velké stavební firmy mají podchycené politiky a ministerstva, kteří jim také zakázky přihrávají a chrání je před kontrolami. Hann rázně odmítl, že by měli politici obšlápnutou inspekci, že by vše měly vrcholné orgány domluvené s inspekcí.

Podle Cacha je velmi nutné, aby bylo předcházeno uzavírání nemorálních smluv. Vinu se jal svalovat na státem nastavení pravidla. „Sedněte si se všema politikama a dejte ten systém dohromady, nedá se tady žít,“ uvedl a dodal: „to není o tom, že půjdete na stavbu a budete rozdávat pokuty a oni budou rozdávat pokuty taky, protože mě jako subdodavateli dáte pokutu a oni mi dají trojnásobně větší a seberou mi všechno, co mám vydělané v penězích.“

Hann se však všemu brání. Inspekce měla provést 15 tisíc kontrol za letošní rok a zabývá se dle jeho slov opravdu každým podnětem. Bránil se i nařčení, že inspekce vše provádí v kanceláři za stolem. Hann připomněl, že jsou záležitosti, které nejde zkontrolovat jinak než na základě dokumentů.

Politiky však téma zajímá jen velmi okrajově, uvedla Bělohlávková. Zdravotní pojišťovny by měli tlačit na zaměstnavatele například výhružkou penalizací, jestliže nebude dodržovat bezpečnostní předpisy. Ročně pojišťovnám platí zaměstnavatelé 6,3 miliardy korun, vyplatí přes 1,3 miliardy a 2,1 jde na renty. Zbytek je převeden jako příjem státního rozpočtu a pojištovny.

Je tu řada odborníků, kteří se snaží tlačit na politiky, aby se začali bezpečností na pracovištích zabývat, ale bohužel není zde politická vůle.

Cach bojovnost nevzdal do posledních minut pořadu a pronesl své přesvědčení: „tady pomůže jen revoluce!“

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo práce na černo

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy